Spitssnuitdolfijn vestigt extreem duikrecord
Biologen van Duke University in de VS hebben veruit de langste duik van een zoogdier ooit geregistreerd. Het nieuwe record van de dolfijn van Cuvier is drie uur en 42 minuten.
nVijf jaar lang hebben onderzoekers via satellietzenders 23 spitssnuitdolfijnen en 3680 van hun duiken gevolgd.
n
nGemiddeld duurden de duiken 59 minuten, dus het record van ruim drie uur is exceptioneel lang. En dat verraste de onderzoekers om meerdere redenen.
nTen eerste is het bijna een uur langer dan het oude record, ook van een spitssnuitdolfijn. En daarnaast zou het niet mogelijk moeten zijn voor een relatief kleine walvisachtige om zo lang onder water te blijven.
n
nDe spitssnuitdolfijn is minder dan zeven meter lang en weegt maar 2,5 ton, en dat bepaalt hoeveel zuurstof hij kan opslaan.
nTer vergelijking: de potvis, die ook bekendstaat om zijn lange en diepe duiken, weegt wel 50 ton, maar zijn onderwaterrecord is slechts 83 minuten.
n
nDe spitssnuitdolfijn heeft spieren met een hoog gehalte myoglobine, waarin zuurstof wordt opgeslagen, maar volgens berekeningen raakt het toch al na 77 minuten op. Daarna teren de spieren op suiker, zonder zuurstof en via zogeheten anaerobe verbranding.
nDolfijn zou verzuurd moeten zijn
n
nHierdoor hoopt het aangemaakte melkzuur zich op in de spieren waardoor ze uiteindelijk niet meer werken. Volgens onderzoekers bezit de spitssnuitdofijn ongekende fysiologische mechanismen die verzuring voorkomen.
n
nBovendien kan de dolfijn mogelijk zijn zuurstofverbruik langer uitspreiden dan onderzoekers hadden verwacht.
n
nDat kan komen doordat zijn hart en daarmee de verbranding vertraagt, en doordat hij de bloedtoevoer naar de meeste organen uitschakelt, zodat zijn hersenen, hart en spieren zuurstof krijgen.
n
nLees het hele verhaal op wibnet.nl
n
nBron: www.wibnet.nl
Reacties