Cressi

Cressi-Sub S.p.A. Cressi-Sub, ook wel Cressi, is een van de oudste Italiaanse duikmerken. Het is allemaal begonnen in 1939 met 2 broers, Egidio en Nanni

Lees verder »

Migraine en duiken

Ik heb meermalen vragen gekregen over migraine en duiken. Is hier een relatie tussen? Kun je duiken als je last hebt van migraine? En zijn de medicatie welke voorgeschreven worden voor migraine wel veilig om mee te gaan duiken? Reden voor mij om hier een blog over te gaan schrijven. n nWat is…

Lees verder »

Vrijduiker geeft inkijkje in gezonken vliegtuig bij Jordanië

Een Spaanse duiker geeft een inkijkje in een gezonken vliegtuig voor de kust van Aqaba in Jordanië. Het wrak van het commerciële vliegtuig TriStar C130 ligt zo’n 20 meter onder de oppervlakte. Het toestel stond al enkele jaren geparkeerd op King Hussein International Airport, maar werd in 2017 tot…

Lees verder »

Wetenschappelijk symposium over duik- en hyperbare geneeskunde

Op zaterdag 19 juni organiseren de Koninklijke Marine en het Amsterdam UMC het wetenschappelijke symposium Amsterdam Baromedical Update. Hierbij zullen enkele internationale sprekers (waaronder prof. Simon Mitchell van de University of Auckland en dr. Jacek Kot van de Universiteit van Gdansk) en…

Lees verder »

Maandag Oceaandag – met vandaag: Seaspiracy

Ondanks dat velen van jullie door de pandemie wellicht minder (verre) duiken hebben gemaakt dan normaal, willen we ons met jullie blijven verdiepen in de mooie wereld van de oceaan. Daarom zal Sea First vanaf nu elke maand een duikje met jullie nemen in een actueel oceaan-gerelateerd topic….

Lees verder »
Sea First Foundation
Non-Profit
Sea First Foundation

Wij stellen ons even voor!

Beste forumleden, Allereerst willen we ons even voorstellen! Wij zijn Sea First Foundation, een non-profit organisatie, en onze missie is om zoveel mogelijk mensen via educatie

Lees verder »

Jaarverslag DOSA 2020 gepubliceerd

Het jaarverslag 2020 van DOSA (Duik Ongevallen Statistiek & Analyse) is gepubliceerd. Lees nu het complete jaarverslag (https://www.duikongevallen.nl/jaarverslagen)op onze website. Liever een beknopte versie lezen? Lees dan de conclusie en aanbevelingen uit het jaarverslag 2020 hieronder. n…

Lees verder »

Gezonken zeilboot in de Gavers nieuwe attractie voor duikers

De provincie West-Vlaanderen heeft een oude zeilboot laten zinken in het Gavermeer in Harelbeke. Het wrak moet zorgen voor meer beleving en kwaliteit voor de vele duikers in De Gavers. “We willen een extra attractie geven aan de duikers die hier komen”, zegt duiker Peter Ryngaert. n nIn…

Lees verder »

Update COVID-19 Protocol

SAMEN MAKEN WE VEILIG EN GEZOND ONDERWATERSPORTEN MOGELIJK. n nSportbonden in Nederland werken toe naar een fasering en normalisering van sportactiviteiten. Naast de 1,5 meter maatregel zal de sport elke nieuwe stap baseren op de geldende adviezen van het RIVM in samenhang met de maatregelen van de…

Lees verder »

Grevelingen is ziek: ‘Snel vers water nodig’

BRUINISSE – Kunnen vissers nog een boterham verdienen in de Grevelingen? Zuurstofloosheid in dieper water steekt elke zomer weer de kop op. In warme zomers met windstille dagen leggen veel kreeften, oesters en mosselen het loodje. De sluiting van de Flakkeese spuisluis heeft het probleem verergerd….

Lees verder »

Grotduiker omgekomen in Duitsland

In Duitsland is een speleoloog om het leven gekomen bij het grotduiken. De man raakte onder de grond in de problemen en kon niet meer worden gered. n nDe 57-jarige speleoloog was zaterdagmiddag met drie anderen de Mühlbachquellhöhle bij het Beierse Dietfurt in gegaan, allemaal ervaren…

Lees verder »

Online webinar NVD: Het hart, zuurstof en COVID-19

Heart2movE & NVD n n nDit webinar, “te Land, ter Zee en in de Lucht“, wordt door de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde samen met de stichting Heart2movE georganiseerd. nStichting Heart2movE heeft tot doel om kennis uitwisseling op het raakvlak tussen cardiologie en sportgeneeskunde te…

Lees verder »

Kunstmatig rif geplaatst bij het Marineterrein in november 2020

Bij het Marineterrein is een kunstmatig rif het water in getakeld. Door verstedelijking en de bouw van sluizen worden veel van deze vis-migratieroutes doorbroken en neemt de biodiversiteit af. Zorgelijk, vindt Amsterdammer Max Dijksta. En dus bouwde hij maandenlang aan zijn kunstmatige rif. Duikers…

Lees verder »

Hart en duiken

Binnen de wereld van de duikgeneeskunde zeggen we altijd dat een hartstilstand tíjdens het duiken zeer waarschijnlijk dodelijk is. Als je op de tennisbaan een hartstilstand krijgt, kan gelijk gestart worden met reanimatie en zijn de hulpdiensten snel ter plaatse. Op of onder het water gaat dit…

Lees verder »

Podcast #4: Duiklampen en onderwaterflitsers

In de 4de aflevering praten we over duiklampen en onderwaterflitsers. Glenn Tessens van GT products (https://www.gtproducts.be/) geeft een overzicht van wat er momenteel op de markt is van duiklampen en geeft tips voor de aankoop van de juiste duiklamp. Wil je onderwater foto’s maken? Dan heb je…

Lees verder »

Honderd jaar oude joekel van een kreeft ontdekt in Yerseke

Het is een ‘unieke vondst’ volgens kreeftenhandelaar Hans Verwijs uit Yerseke. Bij een lading kreeften uit Canada zat een exemplaar van bijna elf kilo. De leeftijd van het dier schat Verwijs op zo’n honderd jaar. n nVerwijs was aangenaam verrast toen hij het dier afgelopen weekend zag binnenkomen…

Lees verder »

Episode #3: Gesloten en halfgesloten rebreathers

Steven Galicia van Galicia Technical Diving (https://www.galicia.be/) legt in deze 3de aflevering uit wat gesloten en halfgesloten rebreathers zijn. We bespreken de rEvo (http://www.revo-rebreathers.com/) (gesloten systeem) en de Mares Horizon (https://www.mares.com/nl-NL/horizon/) (halfgesloten…

Lees verder »

Diepste zwembad ter wereld open voor duikers

In Polen is dit weekend het diepste zwembad ter wereld opengegaan. Duikers kunnen zich in het water met een diepte van 45,5 meter vergapen aan grotten, Maya-ruïnes en zelfs een klein scheepswrak. n nHet zwembad in de buurt van Warschau met de naam Deepspot bevat 8000 kubieke meter water, twintig…

Lees verder »

Zeker drie gewone dolfijnen gezien bij de Oosterscheldekering

Zeker drie gewone dolfijnen zwommen vrijdagmiddag bij de Oosterscheldekering. De waarneming is bijzonder omdat deze diersoort doorgaans niet voor de Nederlandse kust leeft, meldt SOS Dolfijn. n nDe dolfijnen werden rond 16.00 uur gesignaleerd. De informatie werd vervolgens door de waarnemer…

Lees verder »

Wetenschappers ontdekken ‘gigantisch’ koraalrif in australië

Eindelijk goed nieuws over The Great Barrier Reef! De laatste keer dat we over dit koraalrif schreven ging het over het afgestorven koraal door de klimaatverandering (https://www.thehike.nl/het-great-barrier-reef-verloor-de-helft-van-zijn-koraal/). Deze keer hebben Australische wetenschappers een…

Lees verder »

Update COVID-19 protocol van NOD en PADI.

Update 10 november 2020 n nNa aanleiding van de laatste corona maatregelen heeft de NOB en PADI het protocol aangepast. nDe laatste versie nummer 6 is hier te downloaden. n nVorige bericht: n nDe hele samenleving wordt beïnvloed door de corona maatregelen. Gelukkig mogen we nog steeds duiken,…

Lees verder »

Jongen (12) aangevallen door haai, Egypte sluit duiklocatie

Een 12-jarige jongen uit Oekraïne heeft zijn hand verloren nadat hij werd aangevallen door een haai in het Egyptische duikresort Ras Mohammed in Sharm El-Sheikh. De moeder van de jongen en de gids raakten ook gewond. n nDe jongen was aan het snorkelen toen hij ineens werd aangevallen door de twee…

Lees verder »

Spitssnuitdolfijn vestigt extreem duikrecord

Biologen van Duke University (https://jeb.biologists.org/content/223/18/jeb222109) in de VS hebben veruit de langste duik van een zoogdier ooit geregistreerd. Het nieuwe record van de dolfijn van Cuvier is drie uur en 42 minuten. nVijf jaar lang hebben onderzoekers via satellietzenders 23…

Lees verder »