Maandag Oceaandag – World Ocean Day

Daar zijn we weer, met een nieuwe maandag oceaandag! Deze maand een hele speciale, want morgen (8 juni) is het World Ocean Day. Deze dag is door de VN in het leven geroepen om stil te staan bij het belang van de oceaan. Daarom worden er rond WOD wereldwijd evenementen georganiseerd, en kan je je ook dit jaar ook weer aanmelden om online lezingen bij te wonen.

Sea First organiseert elk jaar rond World Ocean Day leuke en leerzame evenementen. Soms is dit een groot evenement (zoals Sea the Future 2018), andere keren lezingen en/of Beach Clean-ups. Gisteren zijn we ook weer met een fijne groep vrijwilligers het strand op gegaan om afval te prikken.

Vaak verzamelen we tijdens zo’n clean-up een flinke lading zwerfafval, maar het schoonmaken van het strand is niet het hoofddoel van de dag. Dat doet de lokale gemeente natuurlijk ook regelmatig, en dan nóg is er genoeg te vinden. Voor ons is het een leuke interactieve groepsactiviteit om bewustwording te creëren, zowel bij deelnemers als toeschouwers (de mensen op het strand die nieuwsgierig zijn wat we doen). Het is een goede gelegenheid om meer te leren over de zee en de problemen waar ze mee te kampen heeft. Daarnaast is het interessant om te kijken wat voor troep er te vinden is en waar het vandaan komt. Dit varieert per locatie en per moment, maar er zijn vaak wel overeenkomsten. Weten jullie wat het meest gevonden item is tijdens Beach-Clean-ups?

Soms wordt het gevonden zwerfvuil ook geteld en gecategoriseerd om data te verzamelen. Een goede app hiervoor is bijvoorbeeld Litterati. De app gebruikt crowd sourcing om wereldwijd data te verzamelen over zwerfafval. Met de app kan je waar je ook bent het zwerfafval dat je tegenkomt registreren. De makers stellen de data vervolgens beschikbaar voor onderzoek, en de dataset kan ook gebruikt worden om producenten of beleidsmakers te inspireren om vervuiling tegen te gaan.

Natuurlijk is het ook een leuke teambuildingsactiviteit en een goede reden om een dagje op het strand te vertoeven, met een heerlijke actieve wandeling én een verantwoorde missie! Daarom is dit niet het enige moment dat we zo’n activiteit organiseren. Het hele jaar door (tenzij corona er een stokje voor steekt) organiseren we zulke activiteiten, bijvoorbeeld voor bedrijven of scholieren in combinatie met een les en/of spel.

World Ocean Day 2021 is een speciale editie voor de VN, omdat we aan het begin staan van de United Nations Decade of Ocean Science for Sustainable Development. Dit decennium wil de VN extra aandacht besteden aan SDG 14, waarmee toegewerkt wordt naar een gezondere oceaan, en daarmee ook een gezondere planeet. Wat denken jullie, gaan alle 2030 doelen gehaald worden?

En doen jullie nog iets speciaals met World Ocean Day?
Voor wie het leuk vindt om voor deze gelegenheid een donatie te geven aan een stichting die zich inzet voor oceaanbescherming: Sea First heeft net een gloednieuw item in onze webshop. Het oceaan kwartetspel, voor jong en oud! We hebben een pocketversie (formaat reguliere speelkaarten) en een versie met grote kaarten. Een kleurrijk kaartspel met prachtige foto’s van de oceaanbewoners (gefotografeerd door onze Dos Winkel) én leerzame feitjes over de dieren.
Leuk om cadeau te geven, of misschien om mee te nemen op vakantie?
De opbrengst gaat natuurlijk volledig naar het werk van Sea First, waarmee we nog meer gratis lessen op scholen kunnen geven.

Happy World Ocean Day!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *