Grevelingen is ziek: ‘Snel vers water nodig’

BRUINISSE – Kunnen vissers nog een boterham verdienen in de Grevelingen? Zuurstofloosheid in dieper water steekt elke zomer weer de kop op. In warme zomers met windstille dagen leggen veel kreeften, oesters en mosselen het loodje. De sluiting van de Flakkeese spuisluis heeft het probleem verergerd. ,,De Grevelingen is ziek.”
n
nJaap Muller uit Bruinisse ziet de toekomst van zijn visserijbedrijf somber in. Hij vist op kreeft en paling en kweekt ook oesters en mosselen. De secretaris van de Vereniging van Beroepsvissers De Grevelingen lijdt de laatste jaren forse schade door de optredende zuurstofloosheid in diepere delen van het 14.000 hectare grote meer. Zo’n tien procent van de plas kan dan plots zo dood als een pier zijn. Muller: ,,Kreeften sterven in hun holletje, oesters gaan massaal dood en palingen slaan op de vlucht. Alleen mijn hangcultuurmosselen redden het.” Er is nog een vijand: de oesterboorders. De roofslakken richten dikwijls een bloedbad in de oesters aan.
n
nGebrek aan instroom zout water
nEen hoofdoorzaak van de ‘s zomers optredende zuurstofloosheid is het gebrek aan instroom van zout water. Rijkswaterstaat bouwde in 2017 de Flakkeese Spuisluis in de Grevelingendam om tot een tweezijdig doorlaatmiddel, zodat er niet alleen water uit de Grevelingen naar de Oosterschelde stroomt, maar ook vice versa. Het was een oplossing om de waterkwaliteit in het oostelijk deel van het Grevelingenmeer te verbeteren.
n
nSpuisluis afgesloten
nLang plezier hadden de vissers en de natuur er niet van. Op de plek van de sluis begon in 2018 de bouw van een testcentrum voor getijdenenergie in de Grevelingendam. Sindsdien is de spuisluis afgesloten, waardoor er geen Oosterscheldewater meer naar de Grevelingen vloeit. Het project Tidal Technology Center (TTC) ligt echter op zijn gat. Halverwege de bouw raakte de kas van BT Projects leeg.
n
nDe impasse kan op twee manieren worden doorbroken. Een andere partij bouwt het testcentrum af of Rijkswaterstaat laat het slopen zodat er weer kan worden gespuid. Rijkswaterstaat had overnamekandidaten tot gisteren (1 maart) de tijd gegeven, maar spijkerhard bleek die datum niet. ,,We praten nog even door met partijen”, laat een woordvoerder weten.
n
nKweek wordt onrendabel
nDe vissers hopen op snel herstel van de spuisluis, zegt secretaris Jaap de Rooij van de Nederlandse Oestervereniging . ,,Zolang die sluis dicht blijft, wordt het steeds moeilijk om in de Grevelingen rendabel te kweken.”
n
nVisser Muller en ook oesterkweker Jacques Pols uit Yerseke vestigen vooral zijn hoop op het beloofde doorlaatmiddel in de Brouwersdam, zodat er Noordzeewater het meer in vloeit. Pols: ,,Dat staat helaas pas op de rol voor 2025. Nu kan ‘s zomers alles beneden vijf meter diepte doodgaan. Het kost dan jaren om je oesterbestand weer op te bouwen.”
n
nMuller beaamt dat. ,,De Grevelingen is ziek. We hebben snel vers water nodig, maar ik ben bang dat het te lang gaat duren. Ik vraag me af of mijn bedrijf nog bestaat als het doorlaatmiddel in de Brouwersdam er eenmaal is.”
n
nBron: PZC.nl
nLees het artikel hier op pzc.nl

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *