Gezonken zeilboot in de Gavers nieuwe attractie voor duikers

De provincie West-Vlaanderen heeft een oude zeilboot laten zinken in het Gavermeer in Harelbeke. Het wrak moet zorgen voor meer beleving en kwaliteit voor de vele duikers in De Gavers. “We willen een extra attractie geven aan de duikers die hier komen”, zegt duiker Peter Ryngaert.
n
nIn provinciedomein De Gavers in Harelbeke heeft de provincie een zeilboot naar de bodem van het Gavermeer laten zinken. Het wrak moet zorgen voor meer beleving voor de duikers op het provinciedomein. “Het is een prima voorbereiding voor duikers die ooit eens naar boten willen duiken in de Noordzee”, zegt lokale duiker, Peter Ryngaert.
n
nDe zeilboot weegt 4.500 kilogram, en is ongeveer 10 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog. De boot wordt geleend van de Vlaamse Vaarschool in Nieuwpoort. Daar werden ook alle risicovolle objecten, zoals kabels of scherpe onderdelen, verwijderd. Vorige week vrijdag werd de boot dan van Nieuwpoort naar De Gavers in Harelbeke gebracht.
n
nEr werden aanvankelijk wel een aantal vragen gesteld over de invloed van de boot op de waterkwaliteit van het Gavermeer. Het meer is namelijk een natuurlijk bezinkings- en zuiveringsbekken voor drinkwater, maar door waterbedrijf De Watergroep werd het licht op groen gezet. “Er zijn stalen genomen van de romp van de boot, maar in het labo bleek dat er niets aan te merken was aan de kwaliteit van het water”, zegt Ryngaert.
n
nNiet eerste wrak
n
nDe boot kan ook gebruikt worden door duikers om zich beter te oriënteren onder water. Verschillende duikclubs kunnen zich zo beter verspreiden in het meer. Jaarlijks springen zo’n 2.000 duikers uit 40 verschillende clubs het water in, waardoor het water soms niet altijd genoeg zichtbaar zou zijn.
n
nHet is niet de eerste keer dat een wrak naar de bodem van De Gavers wordt gebracht. In 2017 lieten duikers nog een oude cabine van een brandweerwagen zakken in het meer. Ook dat wrak werd gebruikt voor duikoefeningen.
n
nBron: https://vrtnws.be/p.QAN8NxBl8

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *