Aanvullende kosten liveaboard Marsa Alam, Normaal?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Aanvullende kosten liveaboard Marsa Alam, Normaal?

  fooi een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte 'normale' kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft. Ik heb in ieder geval aangegeven dat ik niets vooraf betaal en achteraf bepaal of en hoeveel ik betaal. Ik ben benieuwd wat de reactie is.

  Ik heb het unheimliche gevoel dat de duikers in Marsa Alam (waar ik nog nooit eerder ben geweest) niet als gasten maar als Geldbomen worden gezien, Dit had ik totaal niet in Hurghada waar ik vroeger dagboot duiken heb gemaakt en in Dahab waar ik jaarlijks duik.

  Heb ik te maken met een incident of is dit common practise in Marsa Alam. Mijn voorpret heeft in ieder geval een flinke deuk opgelopen.


  #2

  Comment


   #3
   Bedankt voor je reactie. Is dus common practise. Als dit van te voren wordt gecommuniceerd zou ik er geen moeite mee hebben, maar 1 week voor vertrek vind ik niet kunnen en ben ook niet bereid om dit bedrag en sowieso vooraf te betalen. Ik heb de site van het betreffende duikcenter\reder in Egypte nageplozen en geen regel voor dergelijke kosten tegen gekomen. Achteraf zal ik volgens Egyptisch gebruik een vrijwillige bijdrage doen in relatie met de geleverde service. Dat reders de duikers de personeelskosten van de boot laten betalen vind ik ronduit schandalig en heb ik nooit eerder meegemaakt in Egypte. (dit wordt mijn eerste (en waarschijnlijk ook laatste) liveaboard). Nitrox zit overigens bij de prijs inbegrepen.

   Comment


    #4
    Geen ervaring met liveaboards, maar tot nu toe nog geen "verborgen" kosten gehad bij verschillende operators in Marsa Alam (Extra Divers, Emperor, Tekstreme)
    Fooi heb ik denk ik nog altijd achteraf gegeven (kan me niet herinneren het ooit niet gegeven te hebben), maar dat bepaal ik dan zelf ahv hoe ik alles ervaren heb. Fooi is overigens zeker wel gebruikelijk in Egypte en diverse beroepsgroepen zijn ook mede afhankelijk van fooien om rond te kunnen komen; het is daar geen NL.
    Always remember, the more idiot-proof you make something, they'll just keep coming up with better idiots!

    Comment


     #5
     Hi @rno, Als Egyptekenner ken ik uiteraard het systeem van fooien. een belangrijke aanvulling op het vaak karige salaris. Voor pompbedienden aldaar zelfs het enige inkomen wat ze hebben. Zojuist kreeg ik de informatie dat de TIP geen fooi betreft maar salaris voor de bemanning van Emperor (Ik noem de naam van reder). Hierover staat niets op hun site (www.emperordivers.com) dat zou in de FAQ moeten staan. In Nederland noemen we dit volksverlakkerij, In Egypte Harami . Dat de gasten\duikers het salaris van de bemanning moeten betalen is al raar, maar dat zou vooraf duidelijk aangegeven moeten worden, dan had ik een half jaar geleden bij het boeken waarschijnlijk een andere keuze gemaakt.

     Comment


      #6
      Originally posted by Pandit View Post
      Dat reders de duikers de personeelskosten van de boot laten betalen vind ik ronduit schandalig
      Het alternatief is dat ze de prijzen verhogen en hun personeel (meer) salaris betalen, maar linksom of rechtsom komt de beloning van de bemanning toch echt uit de portemonnee van de klant. Waar zou het anders vandaan moeten komen?      Comment


       #7
       Originally posted by duikgek89 View Post
       Het alternatief is dat ze de prijzen verhogen en hun personeel (meer) salaris betalen, maar linksom of rechtsom komt de beloning van de bemanning toch echt uit de portemonnee van de klant. Waar zou het anders vandaan moeten komen?
       Het verhogen van de prijs zou mijn voorkeur hebben, dan weet ik vooraf waar ik aan toe ben en had ik daar mijn keuze op kunnen baseren. Inmiddels heb ik een formeel antwoord ontvangen van het Nederlandse reisbureau die deze duikvakantie organiseert. De tip is vrijwillig. mooi dan zal ik een voor Egyptische begrippen een goed fooi geven als de service naar wens is, maar geen exorbitant bedrag wat geadviseerd wordt.

       Comment


        #8
        Dan las ik je originele zin verkeerd. Het klonk alsof je het raar vond dat de bemanning betaald word van het geld van de klanten.

        En dan ben ik het met je eens. Het zou fijn zijn als men normale prijzen zou hanteren en normale salarissen zou betalen en zou ophouden met die fooien-flauwekul. Over de hele wereld. Maar goed, zo werkt het vooralsnog niet.

        Comment


         #9

         Comment


          #10
          Verplichte fooi nog nooit van gehoord. Is bij mij een nogo en zeker als dit pas na boeken gemeld wordt. Ik bepaal zelf aan wie en hoe hoog mijn fooi is, en betaal die dus nooit vooraf aan een groep. Wie weet pikt de verkeerde er wat van. Ik hou het liever in eigen hand dan. Ik ben nog nooit in Egypte geweest, maar verplichte fooien nog nooit mee te maken gehad.
          Dat een grotere fles wat duurder is is eigenlijk altijd zo.
          Luister naar je gevoel en volg dat.

          Comment


           #11
           Ik ben in het voorjaar naar Egypte geweest met ons duikclubje. Daar de zuidtour met een liveaboard gedaan. Wij wisten van te voren dat we 40 euro aan fooi mochten betalen. Hier heb ik geen moeite mee. De dubbelset met lood koste ons 85 euro voor een hele week. Na elke duik werd de set netjes gevuld met ean 32 niets om over te klagen. Wel wordt er iets teveel de nadruk opgelegd om de fooi vooral niet te vergeten.
           ------------------------------------------------------------------
           http://www.duikerslog.nl/public/inde...uid=jhkreijkes

           Comment


            #12
            Op veel plaatsen in Egypte zijn ze 'verwent' met al die Fooien. Het is dan geen Fooi meer ,maar extra inkomen waar ze soms om lopen te schooien. Dat is de laatste jaren wel toegenomen. Toen ik voor de eerste keer in Egypte met een Liveaboard mee ging (3 dagen in 1999) hebben wij met 17 man 10 gulden pp Fooi gegeven ,dus 170 gulden. De eigenaar v/d duikschool was de volgende dag behoorlijk boos op ons omdat er niemand v/d 4 koppige bemanning kwam opdagen .Ze hadden gisteren een kapitaal gekregen en gingen dat eerst opmaken met hun Family. Als het geld op is komen ze wel weer. Voor ons werd er dus een nieuwe bemanning geregeld voor de komende paar dagen. Dat was toen ook een 'rare' beleving.

            Comment


             #13
             De naam van Luke ben ik meer tegen gekomen bij mijn zoektocht. De meeste duikers zijn tevreden met de service van Emperor lees ik op tripadvisor. Al zaten er wel een paar heftige verhalen tussen zoals een aanranding. De persoon is wel door Emperor ontslagen. Ze zitten ook buiten Egypte en lijkt een Engelse eigenaar te hebben. Ik ben blij met jouw antwoord als ervaringsdeskundige en voel me gerust gesteld. . De gasten de salarissen laten betalen voor het personeel schoot bij mij het verkeerde keelgat in. Ik zal over een maand wanneer ik weer in Nederland ben mijn ervaringen hier melden. Ik hoop dat deze lovend zijn :-) Bedankt voor alle reacties hier.

             Comment


              #14
              Heb ook goede ervaringen met Emperor (2x mee geweest). De bemanning werkt hard, dus ik vind een fooi geen probleem. Was niet verplicht. De Oostenrijkse gids wilde zelfs geen fooi hebben, gaf het aan de bemanning. Maakt zo'n trip voor de bemanning een goed inkomen voor Egyptische begrippen.

              Denk dat je de cultuur daar en hier niet moet vergelijken. Door een Nederlandse bril gezien zijn zaken die daar heel normaal zijn helemaal niet normaal en vice versa. En inderdaad, daar komen ze pas weer werken als het geld op is. Moet je in Nederland eens proberen bij je baas :embarasse

              Comment


               #15
               Originally posted by Pandit View Post
               De naam van Luke ben ik meer tegen gekomen bij mijn zoektocht. De meeste duikers zijn tevreden met de service van Emperor lees ik op tripadvisor. Al zaten er wel een paar heftige verhalen tussen zoals een aanranding. De persoon is wel door Emperor ontslagen. Ze zitten ook buiten Egypte en lijkt een Engelse eigenaar te hebben. Ik ben blij met jouw antwoord als ervaringsdeskundige en voel me gerust gesteld. . De gasten de salarissen laten betalen voor het personeel schoot bij mij het verkeerde keelgat in. Ik zal over een maand wanneer ik weer in Nederland ben mijn ervaringen hier melden. Ik hoop dat deze lovend zijn :-) Bedankt voor alle reacties hier.
               Maak je niet TE druk om alles. Je hebt van te voren een prijs afgesproken en betaald en een verhoging omdat er meer mensen mee gaan klopt ook al niet. Dan zou je een verlaging ,dus geld terug, moeten krijgen. Bij zo'n trip werkt het zo...hoe meer mensen er op de boot gaan ,hoe goedkoper het wordt. Beste is een volle boot (qua prijs) ,maar zelfs bij een halfvolle boot kan het vaak al uit . Geniet van je vakantie en de duiken daar. ! We lezen je ervaring wel als je terug bent.

               Comment

               Working...
               X