Tobago 2019

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Tobago 2019

  Afgelopen maand, eind januari begin februari, ben ik op duikvakantie geweest naar Tobago. Het eiland maakt deel uit van het republiekje Trinidad-Tobago, en ik heb het leren kennen als een lekkere en interessante bestemming. Vlucht gaat 1 keer per week rechtstreeks op dinsdag vanaf Frankfurt, met Condor. Op de terugvlucht maak je een tussenstop op Barbados (helaas 1 van de onvriendelijkste vliegvelden die ik heb leren kennen, maar dat is een ander verhaal).

  Ik zat de hele tijd in het dorpje Speyside, helemaal aan de noordoostelijke punt van Tobago. Het hotel Speyside Inn wordt gerund door een Nederlands echtpaar, evenals de daarbij behorende duikshop Extra Divers. De reis was geboekt bij Diving world.

  Voor de dagelijkse duik routine loop je na je ontbijt 10 meter naar de duikshop, kleed je je om, laad je spullen in de pickup truck, klimt er zelf ook bij, en dan wordt je het korte stukje naar de pier gebracht waar de duikboot vertrekt. Met vaart 's morgens uit voor een duik, veelal hooguit 10 minuten varen, na de duik keert men terug voor een pauze en om flessen te wisselen (ja, die kan je hier rustig open en bloot achter laten op de pier) en dan vaart men weer uit voor een tweede duik. Nagenoeg alle locaties liggen rondom het eiland 'Little Tobago' en 'Goat Island'. Die eerste is overigens een vogelreservaat en dat zie je dagelijks aan wat er allemaal rond vliegt (de BBC opnames van de fregatvogels die terugkerende sterns aanvallen om hun vangst te stelen zijn hier gemaakt). Na de duiken wordt je weer met de pickuptruck opgehaald en kan je je spullen spoelen en ophangen, en zelf douchen. De middagen heb je alle tijd voor overige dingen.

  Speyside en genoemde eilanden liggen aan de oostelijke zijde, dus rechtstreeks aan de Atlantische Oceaan. Het water is betrekkelijk ruw, met constante deining en hier en daar beste stroming. Meer veruit gelegen rotspunten, waar groot wild zoals hamerhaaien te verwachten zijn, werden deze maand niet aangedaan, te ruw.

  Maar iedere duik weer waren de riffen een waar kleurenspektakel. Veel soorten koralen en sponzen, over het algemeen in goede conditie, en een enorme uitbundigheid aan vissen. zowel in aantallen als in soorten. Caribisch duiken heeft mij niet teleurgesteld, zoals sommigen mij van tevoren probeerden te waarschuwen, omdat ik al zo veel heb gezien wereldwijd. Maar dit is misschien niet helemaal onbevoordeeld, omdat ik voor de eerste keer in de Caribische regio was en alles dus nieuw was.

  Verder, het eiland Tobago zelf. Heerlijk rustig, vooral zo ver in die noordoostelijke punt. Niet zo gek veel overnachtingsmogelijkheden, niet zo gek veel eetgelegenheden (regelmatig zijn die ook nog eens onaangekondigd gesloten omdat er te weinig klandizie is), ook onregelmatig openbaar vervoer hier en geen atm's dus dat is iets waar je rekening mee moet houden.
  Als vermeld bij het duiken over het achterlaten van materiaal; het is een hele veilige bestemming. Iets wat in het zuiden van Tobago en op Trinidad mogelijk anders ligt naar wat ik heb gehoord heb maar geen ervaring mee heb.

  Stranden aan deze kust zijn niet zo idyllisch wat je van een tropen bestemming verwacht, die kan je wel vinden aan de kalmere westkust, aan de Caribische zijde. In Speyside waren het slechts smalle strookjes grijs zand met keien en stapels wier, constant gebeukt door de aanrollende branding. In het dorpje is 1 bezienswaardigheid, een ruine van een oude suikerriet estate uit de slaventijd. Anders dan in Nederland is de bevolking hier trots op hun afkomst en kan vrij over het slavernij verleden worden gepraat.

  Tobago wordt vooral geroemd als een vogel paradijs, en dat kan ik zeker beamen ondanks mijn geringere kennis van tropische vogels. De bergrug over het midden van van Tobago reikt tot aan de dorpjes aan de kusten, en daarmee ook het regenwoud welk in het midden als nationaal park is aangemerkt. Volgens het reisgidsje het oudste nationaal park ter wereld. Je kan daar uitstekende wandelingen maken. Men zal zo veel mogelijk promoten om een gids daarvoor te huren, maar de paden zijn heel erg duidelijk en als je je goed hebt voorbereid met schoenen en een rugzakje met eten en drinken is het niet anders als een boswandeling bij ons. Maar dan in de tropen. Helaas koos ons gezelschap een bijzonder natte regenachtige dag ervoor uit, maar ja, het is niet voor niets een 'regen'woud'. Gevaarlijke dieren komen er niet voor. Daar hoog in die bergen zie je weliswaar meer soorten vogels en dat is dan de moeite ervoor waard, maar veel vogelsoorten komen ook gerust tot aan je balkon (omdat het woud dus helemaal tot aan je hotel reikt). Zittend op je luie stoeltje en met een drankje kan je ook prachtig vogels kijken.
  En dan zijn er ook nog de zeevogels. Little Tobago is ook van oudsher een reservaat, en die kan je bezoeken, maar dat moet wel onder begeleiding. toevallig was onze duikboot kapitein een voormalig parkranger, en leidde ons graag rond. Honderden broedende vogels op steile kliffen en tussen de struiken (soms direct langs de wandelpaden), af en aan vliegend, ruziënd, enzovoorts. Heel mooi.

  Hier onder ga ik mijn duikverslagen op de voor mij gebruikelijke wijze publiceren zodra die gereed zijn.
  Sabaai dii
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

  #2
  De duiken van mijn eerste week:
  duik 1: T.D. Special, met tarpons: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...._Special.html

  duik 2: Coral Gardens, met o.a. het grootste hersenkoraal van het westelijk halfrond: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...l_Gardens.html

  duik 3: Runaway, met verpleegsterhaai en varia vis: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...5_Runaway.html

  duik 4: Aquarium, zware duik, ongebruikelijke planning, maar wel veel verpleegsterhaaien: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du..._Aquarium.html

  duik 5: wederom Coral Gardens, variabele vissenpracht: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...l_Gardens.html

  duik 6: Japanese Gardens, hun toplocatie aangaande uitbundigheid in koralen en vissen: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...e_Gardens.html

  duik 7: Black Jack Hole: met onder andere een schuwe schildpad: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...Jack_Hole.html

  duik 8: Spiny Coral: kans op pelagisch spul, nu met oceanische trekkersvis en schooltje barracuda's: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...iny_Coral.html


  verpleegsterhaai
  Last edited by Don Chedi; 12-02-19, 21:09. Reason: die autocorrect blijft me verbazen
  Sabaai dii
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

  Comment


   #3
   Mooie verslagen weer Wijnand, en niet een dagelijkse duikbestemming.
   Keep your head cool, keep it under water!

   Comment


    #4
    Leuk om te zien. Duik veel op Bonaire en een feest van herkenning.
    de tarpons zijn inderdaad indrukwekkend zeker als ze aan het jagen zijn. Dan draaien ze zich op de zijkant en gaat die laadklep open en weg is de prooi.
    gr. Frank

    Comment


     #5
     Prachtig weer Wijnand. Op Curacao soortgelijke taferelen gezien, met iets minder spectaculaire vissen.

     Comment


      #6
      Complimenten Wijnand, wat een mooie foto's en mooie beschrijvingen.
      Steeds weer een plezier om dat te zien en te lezen.

      Comment


       #7
       Ik heb de rest gereed.

       duik 9: Coral Gardens, lekker klein spul met de macro lens zoeken: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...l_Gardens.html

       duik 10: Goat Island Dream, wederom kleine visjes en ander macro spul: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...and_Dream.html

       duik 11: Angel Reef, varia kleurrijke vissen en naaktslakjes: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...ngel_Reef.html

       duik 12: Trinity Wreck, waakduik met daarnaast een wat mager rif: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...ity_Wreck.html

       duik 13: Bookends, zwartpunthaaien en tarpons: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du..._Bookends.html

       duik 14: Japanese Gardens, drukke vissenpracht: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...e_Gardens.html

       duik 15: Anita Point, zware duik vol stroming, met pijlstaartroggen en tarpons: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...ita_Point.html

       duik 16: Speyside Bay, lieflijk koraaltuintje: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...yside_Bay.html

       duik 17: The Wall, wederom macro duik, maar met een schildpad ontmoeting: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du..._The_Wall.html

       duik 18: Japanese Gardens, op speciaal verzoek met macro terug voor die naaktslakjes, plus meer: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...e_Gardens.html

       duik 19: Bookends: terug naar de zwartpunthaaien: http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du..._Bookends.html


       groene murene
       Sabaai dii
       http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

       Comment


        #8
        Mooie foto's weer hoor.
        Keep your head cool, keep it under water!

        Comment


         #9
         Dank je voor het compliment!
         Sabaai dii
         http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

         Comment


          #10
          Goh Wijnand,
          Memories memories voor mij, ik was daar in 1997 ppfff ik word oud...
          Was een heerlijke bestemming, ik heb toen gelogeerd bij het Blue Waters Inn dus een klein stukje verder naar het noorden. Ook daar een prachtige plek en de duikbasis direct naast de accommodatie, kwestie van 50m lopen.
          Wat mij nog altijd bij is gebleven was de stroming, heerlijk driftduiken, als je iets gezien had dan had je het ook gezien want even terug was er niet bij hahaha.
          Een gids die mee dook met een oppervlakte boeitje zodat de volgboot wist waar we waren en dan een voor een afhaken als de lucht op was, en voor ons was het de truc om zo lang mogelijk beneden te blijven totdat de gids elke keer bezorgd kwam vragen of we nog wel lucht hadden hahaha.
          Ja inderdaad een wereldbestemming, ook de wandeling die wij in het regenwoud hebben gedaan met een lokale gids was prachtig, wij kregen het advies om in Roxborough bij de brandweerkazerne te informeren naar een gids. En ja hoor daar zaten een aantal locals waarvan er eentje ons tot aan onze grens (tong op de schoenen) door het regenwoud heeft gevoerd PRACHTIG.
          ooohhh wat was ik graag meegegaan!!!

          Edit aanvulling.
          Veel van het onderwaterleven zie je ook op Curaçao waar ik regelmatig zit alleen de haaitjes zie je daar eigenlijk bijna nooit, ook Tandbaarzen zijn een uitzondering.
          Wat je ook niet hebt op Curaçao is de gigantische stroming zoals je op Tobago tegen komt maar dat komt omdat Tobago op de overgang van Caribisch naar Atlantische oceaan.
          Ook op Curaçao geen gestrest op een bootje klauteren, 90% zijn gewoon kantduiken vanaf het strand of bootduiken met comfortabele boten.
          Last edited by JosB; 15-02-19, 12:50.
          Groetjes en duik ze,
          JosB

          Comment


           #11
           1997, leuk! Ja, het regenwoud hebben wij ook gedaan, maar dan op eigen houtje. Wandelpaden staan prima aangegeven.

           Even klein misverstandje uit de wereld helpen; dat organisatorisch gedoe de eerste 2 duiken behoort 'Tobago dive Experience' te worden toegeschreven, de buur-duikschool. En mogelijk presteren ze iets beter als ze niet zo'n grote groep hadden aangenomen. De organisatie van Extra Divers, waar ik eigenlijk vanaf het begin bij had moeten zijn, had hun zaakjes prima op orde met kundige gidsen, kapitein, en boot met maar liefst 2 nette trapjes.
           Sabaai dii
           http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

           Comment


            #12
            Mooi verslag
            beeankt wijnand
            jammer dat het groot wild niet meer is gelukt
            je hebt mafketels en gekko's

            Comment

            Working...
            X