Opening in Brouwersdam voor schoner Grevelingenmeer

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Opening in Brouwersdam voor schoner Grevelingenmeer

  Het kabinet stelt daar 75 miljoen euro voor beschikbaar. Door de opening in de dam kan het water in de voormalige zeearm worden ververst.

  #2
  Nou, ik ben benieuwd. Op zich lijkt me dit een prima ontwikkeling voor de natuur.

  Comment


   #3
   Nog een ander artikel over hetzelfde, https://www.volkskrant.nl/binnenland...f-in~a4578613/
   Nederlandstalig duikcentrum op Phuket
   Duiken Similans

   Comment


    #4
    geweldig nieuws, nu is het eind van de zomer onder de 5 meter allemaal zo dood als een pier. Zou wel eens heel veel mooier kunnen worden. Stel je voor, goed zich n het leven zoals in de Oosterschelde.

    De doorlaat wordt flink groot, dus een heel klein beetje getij en voldoende zuurstof zullen eindelijk weer terug komen.

    Comment


     #5
     Krijg net dit bericht.

     Geachte Steven van Leeuwarden,

     Op 22-12-2016 heeft u de petitie 'Stop Brouwerseiland' ondertekend als Steven van Leeuwarden uit Phuket met xxxx als e-mailadres. De petitie heeft een antwoord gekregen. Alle ondertekenaars ontvangen dat bij dezen, daar is petities.nl voor.

     Hierna worden uw gegevens bij ons gewist, tenzij u zichtbaar wilt blijven als ondertekenaar van stopbrouwerseiland.petities.nl

     HET ANTWOORD

     Nadat de Raad van State het bestemmingsplan voor het project Brouwerseiland tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland heeft vernietigd op 30 april heeft de gemeenteraad de conclusie getrokken dat er geen draagvlak voor is. Een herzien plan is niet mogelijk door een Kustvisie die ondertussen is aangenomen.

     Bronnen:


     EINDE ANTWOORD

     REACTIE PETITIONARIS

     Beste Steven van Leeuwarden,

     Zoals u wellicht nog weet hebben we op 1-6-2017 de petitie Stop-Brouwerseiland aangeboden. Helaas kon zelfs een aantal van bijna 19.000 ondertekenaars de gemeenteraad niet overhalen om te stoppen met dit project. Met een aantal drogredenen werd de petitie van tafel geveegd. Zo werd bijvoorbeeld het aantal in twijfel getrokken vanwege de anonieme ondertekenaars. En veel ondertekenaars kwamen niet van Schouwen-Duiveland en daardoor verviel volgens de gemeenteraad het drukmiddel om invloed te hebben op de besluitvorming.

     Ondanks de vele ondertekenaars van de petitie, de vele acties van actievoerders bij het gemeentehuis en op de Brouwersdam, de steun en acties van maatschappelijke en natuurorganisaties, politieke vragen in de provincie en Tweede Kamer denderde het project dus gewoon door en was een gang naar de Raad van State de laatste strohalm.

     Zeven maanden na de zitting die eind september 2018 plaatsvond werd 30 april duidelijk dat het project Brouwerseiland aan de Brouwersdam en er in ieder geval voorlopig niet zou komen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigde het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning en de natuurvergunning voor de dertien kunstmatige eilanden in de Grevelingen.

     Grote vraag na die uitspraak was natuurlijk, wat gaan de gemeente en de projectontwikkelaar doen? Het hele traject zou overnieuw gestart kunnen worden, maar zou dan wel helemaal vanaf het begin moeten worden overgedaan. Echter vr Brouwerseiland was er nog geen Kustvisie (mede tot stand gekomen door de grote weerstand tegen onder andere Brouwerseiland). Die is er nu wel.

     Brouwerseiland was n van de zogenaamde pijplijnprojecten; een project dat nog liep terwijl de Kustvisie tot stand kwam en daardoor ook mocht worden doorgezet, maar dat is per 1 januari 2019 gestopt. Als de gemeenteraad aan een nieuw bestemmingsplan zou beginnen, moet men helemaal van voor tot achteren voldoen aan de Kustvisie en n van de regels van de Kustvisie is dat er geen nieuwe verblijf recreatieve bebouwing op de Brouwersdam mag komen.

     Gisteravond 10-5-2019 heeft gelukkig ook de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland definitief nee gezegd tegen het plan om 13 eilanden met 315 luxe villa's bij de Brouwersdam aan te leggen.

     In het weidse landschap van Zeeland en Goeree-Overflakkee komen jammer genoeg steeds meer recreatieparken en hotels. De kust is inmiddels beschermd, maar er is nu een verschuiving van bebouwing naar de oevers van de binnenwateren. Projectontwikkelaars kopen bestaande campings langs de kust op en bouwen die om tot super-de-luxe parken. De kampeerders die er soms al vele jaren staan kunnen vertrekken.

     De vele ondertekeningen en alle acties zijn een duidelijk signaal dat er voor projecten, die het landschap en de natuur aantasten geen ruimte meer is! Steun daarom ook de vereniging 'Bescherm de Delta', die dergelijke ontwikkelingen elders in Zeeland en Goeree Overflakkee wil voorkomen en teken de petitie:

     beschermonzedelta.petities.nl

     We willen u nogmaals hartelijk danken voor uw steun. En alle acties hebben tot een fantastisch resultaat geleid. We hopen samen met u nog veel te mogen genieten van de prachtige kust!

     Met vriendelijke groet,

     Louis Beeke en Mario Scheffers
     EINDE REACTIE
     Nederlandstalig duikcentrum op Phuket
     Duiken Similans

     Comment

     Working...
     X