Kan ik van 0 naar duikinstructeur?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • avu
  replied
  Hoi Annemarie,

  Hopelijk ben je er nog! Ik was begonnen aan een DM traineeship op Malta met 40 duiken aan bagage, de helft van mijn duiken gemaakt in Curacao, rest in Nederland. Ik dook toen net iets meer dan 1 jaar. Ik kwam er vrij vlot achter dat ik eigenlijk te weinig ervaring had. Doordat je elke dag bezig bent met duiken, veel met andere instructeurs werkt en door hard te werken, vul je dit zeer gauw aan. Maar het is pittig en soms kom je jezelf zeer erg tegen. Het is zeker mogelijk en haalbaar, maar het is hard werken en accepteer je grenzen en limieten van je ervaring en kennis.

  Groetjes Arjan

  Leave a comment:


 • fvdm
  replied
  Ik meen dat ik nergens gezegd heb dat iedereen het kan met 100 duiken. Maar wel dat iemand best een goede leermeester kan zijn na 100 duiken en begrijpt wat er speelt.
  het klopt dat er veel ego's cq haantjes rondlopen maar die zijn er overal. Als instructeur moet je denk ik altijd blijven leren en iets opsteken van anderen maar bedenk wel of het wel kan cq waar is wat er beweerd wordt. Maar kijk ook naar de cursist wat die wil en hoe snel die kan en wil.
  Uiteindelijk is de laatste alinea van ajh precies wat ik bedoel en onderschrijf.

  Leave a comment:


 • ajh
  replied

  Leave a comment:


 • Germie
  replied
  Klopt. Maar er zijn velen die instr puur als droom of aftikdoel hebben.
  Ik ken er ook die bang zijn voor een duik over de nultijden, alleen al omdat ze simpelweg daar geen kennis van hebben, of die diep en solo als '''gevaarlijk' bestempelen. Ik zie dan toch wel graag een instructeur die hier een beetje over kan meepraten, je zou maar net die open water treffen die hierin geinteresseerd is. In plaats van spookverhalen vertellen omdat je zelf niet durft en de kennis en kunde mist kun je dan wel advies geven.
  Ik heb ze gezien hoor, 63 duiken en dm en doen of ze alle wijsheid in pacht hebben. Ze zitten nog niet eens aan genoeg duiken voor een solobrevet, maar denken wel dat ze 10 man kunnen leiden (lijden). Selfsufficient zijn ze absoluut niet.
  Ok, dat is dan het andere probleem in de duiksport: ego. Laten we het dan zo zeggen: zorg dat je je niet beter voelt dan de rest, want dan kweek je duikers die hetzelfde gaan doen. Luister met je 100 duiken ook eens naar iemand met 1000 duiken. Wie weet leer je wat. En neem dat dan weer mee. Voor velen zijn 100 duiken te weinig. Daar gaat het mij om. Zeggen dat iedereen het kan is niet de waarheid.
  Maar mocht je meer aanleg dan gemiddeld hebben, ja dat mag je gebruiken natuurlijk.

  Leave a comment:


 • fvdm
  replied
  Begrijp wat je zegt Germie maar ik heb helaas instructeurs met heel veel km's op de teller gezien waar ik mijn kinderen niet aan toe vertrouw en een aantal beginnend die echt wisten waar het om gaat. Die dus al nensen bij de arm pakten voor er ook maar iets duidelijk werd. Maar is het rondje rond de kerk zo slecht? Ik zal zeker een hele slechte cave instructeur zijn want ik schijt al in mijn broek als ik er aan denk net als die met ruim 1000 tikken in paniek gaan als het zicht inde Oosterschelde onder de 50cm komt. Maar in de zoetwater plassen in de buurt zijn ze de rust zelve en zal er geen probleem zijn.
  en daar zit natuurlijk heel veel tussen in.
  mijn betoog is alleen maar wat zegt een aantal duiken? Ik zat in mijn 4e duik vast in de Berkendonk en heb daar heeeeel veel van geleerd en dat konden geen 200 duiken me leren. Je hebt natuur talenten en mensen die het nooit leren.

  Leave a comment:


 • Germie
  replied
  Met 100 duiken ben je geen echte ervaringsdeskundige, en je kunt je afvragen of je dat wel bent met 200 rondjes rond de kerk. Je zult wel iemand iets kunnen leren, maar als het afwijkt van wat je geleerd hebt dan ligt het aan de persoon of je het aankunt. Er zijn mensen die lesgeven nooit leren, anderen hebben meer een natuurlijke gave, maar zonder enige kennis van hoe mensen kunnen reageren zul je toch meer ervaring op moeten doen. Je moet mensen leren lezen zeg maar. Waarom doen ze zus of zo onder water. De 1 zal na 200 duiken wel een beginner duiken kunnen leren, een andere nog niet na 1000. Dat heeft ook met ego te maken. Maar 100 duiken is natuurlijk erg weinig, dat zal niemand ontkennen. Ja, het mag, maar of het goed is voor de industrie? Ach ja, als er maar verdiend wordt zal er gedacht worden.
  Maar ik zou toch adviseren om er minstens 200 van te maken en als dan instructeur worden je droom is, go for it. En ja, dat kan ook dus in 6-12 maanden. Dus ja, in 6 maanden kan het, maar liever 200 duiken dan 100.

  Leave a comment:


 • fvdm
  replied
  Wanneer ben je dan geschikt? Als je een nood situatie hebt gehad? Denk het niet. Want dan zijn er heel veel die nog niet geschikt zijn.
  Het is denk ik wel zo dat je als ervaringsdeskundige een situatie eerder ziet aankomen omdat je dingen herkent maar toch de meeste hulpverleners trainen trainen en trainen om als er iets gebeurt te kunnen handelen.

  Leave a comment:


 • Germie
  replied
  100 duiken in een half jaar is op zich prima te doen, zelfs als je gewoon in Nederland woont en duiken leuk vindt. Maar met 100 duiken heb je weinig ervaring.
  Maar goed, je zou dus in 6 maanden van niets naar instructeur kunnen. De meeste mensen stoppen weer met duiken tussen de 3 en de 5 jaar. Dus al deze mensen zijn goed voor de duikindustrie, kopen hun cursussen, en materialen en vervolgens stoppen ze weer en staan er weer nieuwe duikers op. Degenen die doorgaan blijven het vaak doen.
  Maar even serieus, ik heb op Facebook wel eens een discussie gehad met een divemaster/gids met 63 duiken, die deed verslag van 1 van zijn eerste duiken waar hij de 'leider' was. Echt, na 60 duiken ben je nog niet ervaren, zelfs niet als dat 60 rondjes Veenmeer zijn of 60 duiken Bonaire, je kent hooguit die ene duikstek een beetje. Zo ook met 100 duiken als je instructeur bent.

  Maar er zit bij instructeurs wel een verschil tussen instructeur en instructeur. Sommigen hebben van nature in ieder geval aanleg om iets over te brengen. Die zullen gewoon beter zijn dan iemand die deze aanleg mist. Ook hebben sommigen toch wel echt aanleg voor duiken en dan gaat alles makkelijker. Dan kun je als er niets verkeerd gaat 'prima' lesgeven. Mensen zullen tevreden zijn. MAAR, het handelen in een noodgeval kun je echt niet verwachten van iemand met 100 duiken. Je kunt denken van wel, maar dat is echt niet zo. Dit klinkt hard, maar waarschijnlijk ben je in 100 duiken nog nooit een noodgeval tegengekomen.
  Ik zou toch minstens een duik of 200 maken, dat is met een beetje inzet slechts een jaartje duiken als je in Nederland woont, op Bonaire kan dat inderdaad wel in 6 maanden. Dan weet je of het echt leuk is en kun je er voor gaan. Je zit nog steeds in de kritieke periode waarin je mogelijk weer zult stoppen, maar dat hoeft geen foute keuze te zijn. Als jij het leuk vindt is dat niet erg immers.
  In een half jaar van niets naar divemaster is prima te doen. Dan een half jaartje vooral ervaring opdoen en dan verder gaan. Je hoeft in mijn ogen niet eens iets met je DM papiertje te doen, als je maar vooral veel duikt in dat half jaar. Als je in 3 maanden DM bent, duik dan gewoon nog 3 maanden en 100 duiken door v oordat je verder gaat. Vooral voor je eigen ervaring en plezier.

  Leave a comment:


 • fvdm
  replied
  Mijn schoonzoon heeft op Bonaire zich het schompes gewerkt en zich bijna suf gedoken om instructeur te worden. Heeft iets meer dan een half jaar geduurd.
  dus het kan.
  Is hij dan een slechte instructeur omdat hij alleen maar op Bonaire gedoken heeft? Of omdat hij net als heel veel andere mensen (lees instructeurs) een bepaalde skill niet tot in de finesses beheerst? Want ik denk dat je niet overal heel erg goed in kunt zijn. Ik heb de cowboys helaas wat meer meegemaakt onder de wat meer " ervaren" instructeurs zo van ik weet het en jij bent een leerling. En dan (heb het al meer geschreven hier) zo van we zullen ze eens lekker afknijpen want dat hebben ze mij ook gedaan.
  Ik heb diverse mensen gesproken die van mijn schoonzoon les hebben gehad en die heel erg tevreden waren want ze hadden op een plezierige manier leren duiken en niet opop een drillerige manier. Dus ja je hebt skills nodig maar vooral om met mensen om te kunnen gaan en ze rustig te laten wennen aan het duiken en ze dan leren hoe met bepaalde situaties om te gaan.
  @ Annemarie doe gewoon je ding informeer wat er mogelijk is bij een opleiding en als je het wil ga er dan voor.

  gr frank.

  Leave a comment:


 • Phuket_dash_Scuba
  replied
  Originally posted by JosB View Post

  Wijnand, slik nog maar een zuurtje door want volgens mij zou het niet alleen in theorie mogelijk zijn maar zelfs ook in de praktijk.
  Ben ze tegen gekomen hoor instructeurs met nog geen 80 duiken in hun logboek en allemaal op dezelfde plaats gedaan :ip::ip::ip::ip: :sad::sad::sad::zip:
  100 duiken is het minimaal vereiste.

  Leave a comment:


 • mcgoos
  replied
  Hallo Annemarie,
  duiken is een ontzettend mooie sport, waarin ook een fors aantal "cowboys" rondlopen, zoals al gememoreerd, daarnaast is er -zeker de laatste jaren- een enorme ontwikkeling gaande in de duiktechniek en zeker in de achterliggende wetenschap, die nog lang niet overal is doorgedrongen. De meeste duikers (ik ook) hebben er echt een paar jaar over gedaan om alleen al op divemaster niveau te komen, je moet niet alleen veel theorie leren en ook echt snappen om het goed uit te kunnen leggen en er bestaan echt instructeurs die bij tijd en wijle achterhaalde theorie (onzin dus) verkopen. Bovendien moet je een fors aantal vaardigheden tot in de perfectie beheersen om niet in situaties verzeild te raken zoals hierboven al is beschreven, bovendien wil je het je cursisten goed leren. Fountainhead schreef al dat ook voorkennis en didactische vaardigheden erg kunnen helpen, ik kan je uit ervaring vertellen dat je toch nog weer eindeloze verslagen moet schrijven en je duikorganisatie het toch net weer even anders wil. Alleen al over de verschillen tussen de diverse duikorganisaties zijn boeken te schrijven en zeker ook over hoe men met de ontwikkelingen omgaat, je hebt dus precies op de openliggende zenuw geprikt.
  Ik wens je oprecht veel succes en blijf vooral op het duikforum, je kunt juist hier echt veel van de juist verschillende reacties leren

  Leave a comment:


 • Aquaduck
  replied
  Originally posted by Annemarie1983 View Post
  Pff het was gewoon een vraag he, ik dacht daar dit forum voor was. Krijg al die frustraties over me heen.
  Dank voor de gene die wel een beetje op een normale manier hebben geantwoord.
  Ik ga nu even kijken hoe ik ook alweer van dit forum af kom.
  Daar is het forum ook voor, je moet je echter wel realiseren dat wanneer je een vraag stelt dat de leden hier daarop gaan reageren met hun eigen mening. Niks mis mee toch? Aan jou om iets te doen met die antwoorden van hen.

  En ik zou gewoon op DF blijven, is genoeg nuttige info te vinden. Succes iig.

  Leave a comment:


 • JosB
  replied
  Originally posted by Annemarie1983 View Post
  Pff het was gewoon een vraag he, ik dacht daar dit forum voor was. Krijg al die frustraties over me heen.
  Dank voor de gene die wel een beetje op een normale manier hebben geantwoord.
  Ik ga nu even kijken hoe ik ook alweer van dit forum af kom.

  Leave a comment:


 • Annemarie1983
  replied
  Pff het was gewoon een vraag he, ik dacht daar dit forum voor was. Krijg al die frustraties over me heen.
  Dank voor de gene die wel een beetje op een normale manier hebben geantwoord.
  Ik ga nu even kijken hoe ik ook alweer van dit forum af kom.

  Leave a comment:


 • JosB
  replied
  Ikke niet Robby want ik ga daar met een grote boog omheen.
  het laatste wat ik daarvan heb meegekregen was dat hij in blauw warm water dat wel een vrouwtje op haar 10e !! duik na haar brevet meenam naar 36 meter .... dat mocht toch want hij was er als instructeur toch bij was zijn verbaasde opmerking.
  Ik ben toch maar zachtjes hoofdschuddend weggelopen en ben lekker met mijn buddy gaan duiken.

  O ja het was niet eens een PADI instructeur

  Leave a comment:

Working...
X