Announcement

Collapse
No announcement yet.

Divemaster? Diveguide? IAHD?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Divemaster? Diveguide? IAHD?

  De meeste duiken maak ik in de tropen met m'n vrouw als vaste buddy. Maar we hebben daar ook een invalide vriendin geholpen. Ze kan zelfstandig duiken maar door een zeer vervelende (hier doet dat er niet toe) operatie doet 1 arm en 1 been het niet meer zo goed. Gewoon heel slecht.
  Ik ga ook niet met haar alleen duiken want als er wat met mij gebeurt kan ze niet voldoende helpen. Dus we duiken dan met z'n drieŽn en heel comfortabele duiken.
  Ondiep, eenvoudige in en exit. Geen stroming. Helder water. Ruim binnen de nultijden, ieder heeft een signaal mogelijkheid etc.

  Strikt heeft zij geen beperking om binnen een buddyteam te duiken en is ook goedgekeurd om te duiken. Ik heb echter veel energie gekregen om haar te helpen en wil daar wel een stap in zetten.
  Ik heb geen enkele behoefte om les te gaan geven of hele groepen duikers te begeleiden. Maar ik ben wel graag beschikbaar om iemand met beperking te helpen.
  Verder heb ik geen zin om lid te worden van iets waar ik dan ieder jaar dollars voor moet afdragen. Ik wil gewoon mijn skills verhogen om andere te helpen.

  Om m'n skills te vergroten heb ik wat trainingen in Nederland gedaan zoals rescue en peak buoancy. Ik vind het prima om in NL te trainen maar helpen van duikers zal per definitie op tropische vakantie-locaties zijn. Ik heb nog wat hobby's, een gezin en een drukke baan :-)
  Probleem van al die duikorganisaties vind ik dat het allemaal een beetje een soort van sektes zijn. Ik wil niet bij een club horen. Ik wil gewoon mensen helpen die het wat minder getroffen hebben dan ik.
  Ik ben in deze materie (duikers met beperking) wat onbekend en hoor graag een tip zonder gelijk 1 kerk tot de beste te verheffen (wat in de duikwereld bijna het grootste doel lijkt te zijn)


 • #2
  Luc Dupas kan je vast wel van info voorzien. Hij is hier ook regelmatig aanwezig op DF.
  Keep your head cool, keep it under water! GDFD 11, juni 2018 info tzt op www.duukn.nl

  Comment


  • #3
   Neem eens contact op met Gerard Oijnhausen van New Atlantis in Hoogezand. Hij zet zich zeer in voor gehandicapte duikers onder andere via de IAHD. Hij kan je vast meer vertellen over mogelijkheden.

   Comment


   • #4
    Niet naast de deur. Maar als het goed is rij ik graag een stukje om ;-)

    Comment


    • #5
     Zijn meerdere duikscholen die IAHD opleidingen aanbieden. Gerard is de eigenaar van IAHD als ik het goed heb. Hij kan je exact vertellen waar je terecht kunt. Vast ook wel in de buurt.

     Comment


     • #6
      Originally posted by Aquaduck View Post
      Luc Dupas kan je vast wel van info voorzien. Hij is hier ook regelmatig aanwezig op DF.
      De ene gehandicapte duiker is natuurlijk de andere niet, en er zijn beste wat duikorganisaties/federaties die specifieke opleidingen geven om met gehandicapte duikers te kunnen duiken maar helaas zal je dikwijls merken dat daar heel wat regeltjes en beperkingen bij komen voornamelijk bij/voor gehandicapte duikers die heel specifieke hulp en vooral veel hulp nodig hebben onderwater om veilig te kunnen te duiken.
      Bij de onze Belgische federatie NELOS maken we onderscheid tussen 2 grote groepen Wet Wheelers (onze algemene term voor duikers met fysieke beperkingen):
      - namelijk zij die eens in/onder water zichzelf best goed/vlot kunnen beredderen en veilig genoeg kunnen duiken, en die kunnen duiken met 1 of 2 gewone mededuikers. Ingeval de WW'er niet voldoende skills en/of ervaring heeft om ingeval van nood zijn buddy veilig naar de oppervlakte te krijgen zal die met 2 buddies moeten duiken.
      - de categorie van WW'ers die hulp nodig hebben onderwater voor een of meer basic skills zoals de bril kunnen leegblazen, de oren klaren, trimvest vlot genoeg bedienen, de instrumenten aflezen, hun trim/evenwicht kunnen behouden, gecontroleerd stijgen en zakken, enz. En binnen die categorie maken we een onderscheid tussen "een beetje hulp" of "veel hulp"... en "veel hulp" kan dan vb. betekenen iemand die zelf niks met de handen kan doen en dat betekent dat de buddy dan de trimvest moet bedienen, helpen bij de bril leegmaken, helpen bij de oren klaren, enz. enz. enz. En voor die categorie van WW'ers voorzien we specifieke opleidingen van duikers tot WW-Begeleider en WW-Gespecialiseerd Begeleider, en nog los van die opleidingen/brevetten is er nog iets veel belangrijker en dat is er een "goeie klik" moet zijn tussen de WW'ers en de buddies en er moet een absoluut vertrouwen zijn want hoe je het ook draait of keert legt zo een WW'er zijn leven in handen van zijn buddies he.
      Zie vb. http://www.wet-wheels.be/ en ook Click image for larger version Name:	remco.jpg Views:	2 Size:	61.3 KB ID:	1855136
      deze foto van een van onze WW'ers-die-veel-hulp-nodig-heeft omdat die niks met zijn handen kan doen.
      Er zijn geen oninteressante dingen boven en onder water...

      Comment


      • #7
       Helder verhaal. Dank. Ik ga eens op m'n gemak op de site kijken.

       Comment


       • #8
        GastheerG allereerst vind ik ook dit een interessant draadje en ik heb een buddy (jongen met een beperking) welke niet duikt maar snap heel goed wat je ermee bedoelt dat het zeer dankbaar is. Ik ben enorm benieuwd waar je een maand later staat?

        Comment


        • #9
         Ik ben er nog niet uit. In de buurt zit niks. Ik heb nog niet iets gezien wat ik de moeite vind om 10 uur voor in de auto te gaan zitten en het liefst doe ik het gewoon in de buurt (Rotterdam/Gouda)
         Het wordt in iedergeval geen divemaster/diveguide.
         De partner training van IAHD lijkt mij in mijn geval prima. Geeft iemand die cursus bij mij in de buurt hoor ik het graag.

         Comment


         • #10
          Originally posted by GastheerG View Post
          Ik ben er nog niet uit. In de buurt zit niks. Ik heb nog niet iets gezien wat ik de moeite vind om 10 uur voor in de auto te gaan zitten en het liefst doe ik het gewoon in de buurt (Rotterdam/Gouda)
          Het wordt in iedergeval geen divemaster/diveguide.
          De partner training van IAHD lijkt mij in mijn geval prima. Geeft iemand die cursus bij mij in de buurt hoor ik het graag.
          Je zou even contact kunnen opnemen met Frans van der Wal woont ook in omgeving Rotterdam. Misschien kan hij je helpen je partner training.

          Ik ben geen expert op het gebied van IAHD oid... ik kwam dit super snel tegen met een creatieve google poging.

          Comment


          • #11
           Misschien is leiden ook nog de moeite... dat is sowieso geen 10 uur.
           Dan kom je uit op een boel andere mensen... Maar Frans van der Wal is instructeur maar volgens mij zonder enige vorm van hippe communicatie zoals e-mail :-).

           alle instructeurs in NL

           Comment


           • #12
            Neem gewoon even contact op met Gerard Oijnhausen. Hij kan je zo vertellen waar je in de buurt terecht kunt. Staan nogal wat mensen op het lijstje die volgens mij (nog) geen instructeur maar divemaster zijn.

            Comment

            Working...
            X