Duikverslagen Zeeland 2019

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • JanOutshoorn
  replied
  Mooi verslag Wijnand. Zulk goed zicht heb ik nog nooit gehad in Oostvoorne. Meestal begint bij onze club daar het buitenwaterseizoen. Dit voorjaar werd die gelegenheid meteen gebruikt voor de 2* in opleiding om een diepe duik te maken. Daar werd nog wel een platvis gespot op diepte. Persoonlijk vond ik niets noemenswaardig.

  Leave a comment:


 • Don Chedi
  replied
  Het Oostvoornse Meer was ik al heel lang niet meer geweest. Vandaag leek me wel een mooie gelegenheid. Ik koos voor Slag Stormvogel. Prachtige dag met strakke zon. Het zicht was goed, de temperatuur wordt al flink frisser. Geamuseerd met ribkwalletjes, zwartbekgrondels, aasgarnaaltjes, en incidenteel nog wat andere diertjes:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...tormvogel.html


  met een beetje geluk vond ik dit piepkleine jonge zeenaaldje Syngnathus acus

  Leave a comment:


 • hevo
  replied
  Als ik je zoute verslagen zo lees ,dan krijg ik ook weer zin in een duikje in Zeeland. T,is alleen zo'n eind rijden vanuit Regio zwolle Apeldoorn. Volgend jaar maar weer eens doen.

  Leave a comment:


 • Don Chedi
  replied
  thanks hevo.

  Leave a comment:


 • hevo
  replied
  Weer een mooie omschrijving en foto's Wijnand

  Leave a comment:


 • Don Chedi
  replied
  18 tot en met 20 oktober was ik bij het laatste Biologische Werkgroep weekend van 2019 in Burgh Haamstede. Dat weekend drie duiken gemaakt.
  Vrijdagavond op de heenweg een nachtduik bij het Koepeltje. Leuke duik vol leven, vooral veel visjes, en nog een aaltal zeekatjes. Achteraf bleek mijn meest bijzondere vondst een zelden gespot exotisch tweekleppig schelpje, de gemarmerde streepschelp. Ben ik blij mee!
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...Koepeltje.html

  Zaterdag ging ik naar helemaal achteraan in de Oosterschelde, naar Anna Jacoba. Stukje omrijden omdat de zicht berichten op de overige stekken nogal slecht waren vanwege de harde wind. Hier inderdaad lekker helder water. Begonnen in de haven, begroeide mosselperceel touwen gevolgd, kop havendam gerond, en bij de veerbootsteiger er weer uit. Kleurrijke duik, leuke dingen gezien. Onder andere een exotisch soort zakpijpje die met draadjes aan elkaar verbonden zijn, komt alleen lokaal voor zoals in deze haven:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...na_Jacoba.html

  Zondag nog een afsluitende duik met laag water bij de Zuidbout. Volledig windstil, prachtig glad en kalm water. Bruinvissen vlakbij goed te zien. Onder water een snelle ontmoeting met een schuwe pijlinktvis, verder is het een beetje een brokkelsterren landschap. Wel leuke diertjes te zien, maar je moet er even voor zoeken:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du..._Zuidbout.html


  de Perophora japonica is een kleine gele soort zakpijp die met draadjes aan elkaar verbonden zijn, nog geen echte Nederlandse naam voor maar 'japanse zakpijp' wordt al gebruikt

  Leave a comment:


 • Don Chedi
  replied
  Vandaag was ik voor een dagje in Zeeland, Tholen. 's Morgens vroeg laag water bij Sint Annaland. Prima zicht, het water koelt al stapsgewijs af naar 14 graden. Mooi kleurrijk sponzen landschap, en veel leven daar tussen. Varia leuke diertjes gezien:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du..._Annaland.html

  Daarna voor een tweede duik naar Strijenham. Leek van bovenaf niet veel te worden; stevige aanlandige wind zorgde voor een ferme golfslag en daarbij troebel water. Onder water, eenmaal voorbij die stofzone, dook ik in glashelder water. Mooi landschap ook hier vol gele sponssoorten. Meest leuke aan deze duik waren de vele honderden steurgarnaaltjes, die op hun beurt belaagd werden door vele tientallen jagende grondels. Erg leuk om te bekijken:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...trijenham.html


  zwarte grondel hapt naar de vele sierlijke steurgarnaaltjes Palaemon elegans, maar ze zijn alert

  Leave a comment:


 • JanOutshoorn
  replied
  Leuk! Die wandeling ken ik maar al te goed. Zomeravond na het eten met mijn ouders richting de Noordpier. We hoopten dan altijd op eb / laag water, dan konden we krabbetjes zoeken tussen de betonblokken in de poeltjes die daar blijven staan. Tegenwoordig kom ik er sporadisch om een keer te vissen vanaf de pier. Wel leuk om een keer foto's van het onderwaterleven te zien zo.

  Leave a comment:


 • Don Chedi
  replied
  Vanmorgen vroeg deed ik eens een alternatieve duiklocatie. Sowieso kom ik niet echt vaak bij de Noordpier van Velzen / Wijk aan Zee, maar deze keer bekeek ik m eens aan de buitenzijde. Het is lang lopen, zwaar lopen vanwege het mulle zand, en dan volgt ook nog een lang stuk ondiep uit waden voordat je enigszins kan duiken. Typisch zandleven, en ook nog een wrak gevonden (ik wist wel dat er een lag, maar niet echt verwacht m te vinden). Leukst voor mij waren de vele boxertjes, een ander soort heremietkreeftje, typisch kustdiertje:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...Noordpier.html


  boxertje Diogenes pugilator, makkelijkst herkenbaar aan de grote arm aan de buitenzijde (bij de gewone heremietkreeft zit die aan de binnenzijde)

  Leave a comment:


 • Don Chedi
  replied
  13 tot en met 15 september was er weer een bijeenkomst met de Biologische Werkgroep. Ik heb vier Oosterschelde duiken gemaakt. Helaas was het allemaal niet echt helder water, maar in het klein was het wel te doen. Verder fantastische weersomstandigheden met veel zon en nauwelijks wind.
  Vrijdagavond een buiten tij plek bezocht, de Goudzwaardweg. Leuk en variabel:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...zwaardweg.html
  Zaterdagochtend weer eens naar Wissenkerke Westnol. Daar die mooie hemelsblauwe knotsslakjes gevonden en onderzocht of dat vele aangespoelde riemwier daar houvast heeft gevonden (niet dus):
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...4_Westnol.html
  Zaterdagmiddag weer eens sinds lange tijd naar Levensstrijd. Boven water zag het er fantastisch uit, helaas onder water snel troebel wordend water door dicht trekend stof gedurende het tij. Dat gebeurt hier helaas vaker. Tijd doorgebracht in de getijdenzone om het daar specifieke leven te bekijken:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...ensstrijd.html
  En dan zondagochtend nog afsluitend naar Burghsluis. Duidelijk springtij met nogal woelige kentering, maar opvallend helderder dan de overige duiken. hoogtepunt een schuwe slijmvis:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...urghsluis.html


  schaalhorens Patella vulgata zitten bij laag water rotsvast, maar tijdens hoog water kruipen ze vrij rond

  Leave a comment:


 • Don Chedi
  replied
  Nou, dan pak ik de draad weer op. Gisteren weer eens sinds lange tijd een dagje naar Zeeland geweest. 's Morgens heel vroeg buiten tij een stromingsduik bij de Zeelandbrug gemaakt. Best wel slecht zicht, toch wel leuke diertjes gezien. Onder andere een tijdje gevolgd door een tam pollakje:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...elandbrug.html
  Op laag water tweede duik gemaakt bij de Heerenkeet, ook Flauwers genoemd. Ook hier helaas erg matig zicht, maar wel die mooie gestippelde mosdierslakjes gevonden:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...eerenkeet.html


  gestippelde mosdierslakjes Thecacera pennigera

  Leave a comment:


 • Don Chedi
  replied
  Originally posted by Inferno View Post
  Klopt... iets met orginele host was niet meer bereikbaar... Probeer het iig weer te fixen
  Kijk nou, dat ziet er inderdaad weer een stuk beter uit. Je bent geweldig!

  Was overigens geen kritiek naar jou toe hoor, maar ik dacht echt dat het de laatste stuiptrekking van het forum was.

  Leave a comment:


 • Inferno
  replied
  Originally posted by JanOutshoorn View Post
  Snap ik Wijnand. Inmiddels volg ik jou daar ook. Ik denk er ook aan te stoppen met Duikforum. Het is onwerkbaar op de huidige manier.
  Klopt... iets met orginele host was niet meer bereikbaar... Probeer het iig weer te fixen

  Leave a comment:


 • JanOutshoorn
  replied
  Snap ik Wijnand. Inmiddels volg ik jou daar ook. Ik denk er ook aan te stoppen met Duikforum. Het is onwerkbaar op de huidige manier.

  Leave a comment:


 • Don Chedi
  replied
  Ik heb helaas een minder prettige mededeling voor DuikForum. Het uiterlijk van het forum vind ik, zoals het er de laatste weken uit ziet, gewoon niet prettig leesbaar. Ik bezoek het forum daarom zelf niet zo graag meer, met als gevolg dat ik gestopt ben mijn duikverslagen hier te publiceren. Voor wie wel graag bij wil blijven, kan je mij op Facebook een vriendschapsverzoek verzenden (Wijnand Vlierhuis). Wie een normaal ogende tijdlijn heeft zal ik altijd wel accepteren.

  Leave a comment:

Working...
X