Announcement

Collapse
No announcement yet.

Duikverslagen Zoet water 2018

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  #16
  Foto's zijn prima te volgen Wijnand. Ook goed om te lezen dat je langzamerhand toch wat meer paling tegenkomt. Wellicht werken de maatregelen dan toch.

  Comment


   #17
   Vandaag heb ik weer eens de Ouderkerker Plas bezocht. Daar was ik al bijna 20 jaar niet meer geweest omdat het zicht toentertijd dramatisch was verslechterd. Nu een best aardige duik gemaakt, maar het was amuseren met heel klein leven. Varia slakken- en insectenspul. Verder nog een onbewaakt nest en een verrassingsontmoeting met een kleine modderkruiper:
   http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...rker_Plas.html


   zoetwaterpissebed Asellus aquaticus tussen de driehoeksmosseltjes
   Sabaai dii
   http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

   Comment


    #18
    Niet voor Zeeland gekozen dit Pinksterweekend vanwege de algenbloei (en verwachte drukte), maar voor brak en zoet water dichter bij huis. Zondagnacht een nachtduik in het Noordzeekanaal. Deze keer massaal veel chinese wolhandkrabben, en nu ook veel van die mini brakwaterknotsslakjes gevonden. En uiteraard veel meer interessants:
    http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...zeekanaal.html


    brakwater knotsslakje Tenellia adspersa (ca.2mm)

    Zondag overdag naar de Spiegelplas, voor een wat inspannende onderneming. Helemaal achteraan voor een recreatiestandje liggen namelijk een aantal objecten die ik al een lange tijd niet meer had bezocht. Glashelder water, objecten gevonden, niet erg veel leven verder maar wat ik zag was wel de moeite waard:
    http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du..._strandje.html


    rode zeibootwrakje
    Sabaai dii
    http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

    Comment


     #19
     Verstandige keuze Wijnand om niet naar Zeeland te gaan, drukte ging nog wel maar in de Grevelingen was het zicht slecht en ik hoorde over de Ooster Schelde niet veel beters.

     Comment


      #20
      Ben zondag middag nog even in Bussloo geweest. Je kon zien dat het er erg druk was geweest het hele weekend. Stofhappen ha ha. Wel een mooie snoek gezien bij de stijgers.

      Goed zicht daar bij het wrakje Don chedi !

      Comment


       #21
       Afgelopen weekend het jaarlijkse 'zoetwaterweekend' met de Biologische Werkgroep. Deze keer omgeving Amsterdam. Drie duiken gemaakt. Zaterdagochtend naar Toolenburg. Goeie duik met twee meervallen, meerdere karpers, een snoek en dikke paling:
       http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...oolenburg.html

       Zaterdagmiddag naar het nabij gelegen Haarlemmermeerse Bos. Ook een mooie duik met karpers, baarzen, snoek en paling:
       http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...eerse_Bos.html

       Zondag een teleurstellende duik in de Sloterplas. Zeer slecht zicht, tot beneden de kougrens maar daar was het uiteraard erg koud. Verder enkel zwartbekgrondeltjes en mosseltjes. Maar goed, ik was er al jaren niet meer geweest en toch leuk om er weer eens te kijken:
       http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...loterplas.html


       grote europese meerval Silurus glanis
       Sabaai dii
       http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

       Comment


        #22
        Gaaf Wijnand, Toolenburg en Haarlemmermeerse Bos zijn mijn vaste stekken. Echter kom ik zelden zoveel leven tegen in een duik. Gisteravond nog in Toolenburg gedoken, weliswaar in het duikgebied. Er ligt een dikke snoekbaars honkvast op het ondiepe platform dit jaar. Verder in het busje een leuke baars, dat was het eigenlijk wel weer. Toevallig had ik het na de duik nog met mijn buddy erover dat we het leven en het zicht dit jaar tegen vinden vallen, vergeleken met vorig jaar rond deze tijd. Toen kwamen we hele colonnes baarzen tegen en was het zicht vele malen beter.

        Comment


         #23
         Haarlemmermeer kom ik nog wel eens vaker, Toolenburg eigenlijk zeer weinig. Van Haarlemmermeer is mijn idee dat het een beetje wisselt; de ene duik zie je van alles en de andere duik moet je je tevreden stellen met het landschap. Van Toolenburg heb ik het handjevol eerdere duiken altijd saai gevonden, nu toonde de plas zich eens heel anders. Ik ben nu overigens een aardig eind links af gegaan, ver weg van het duikgebied.
         Sabaai dii
         http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

         Comment


          #24
          De Gaasperplas is mijn persoonlijke 'geheimpje' om heerlijk ongecompliceerd 's nachts klein leven te bekijken. Ook deze keer was het een hele interessante duik. Volop klein insecten- en slakkenspul, ook de kleine modderkruipers weer terug gezien wat ik gewoon hele leuke visjes vindt, plus voor daar een nieuwe soort kreeft waargenomen:

          http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...asperplas.html


          kleine modderkruiper Cobitis taenia
          Sabaai dii
          http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

          Comment


           #25
           Ik heb het verslag bij nader inzien aangepast. Na verder zoeken naar dat nieuwe soort kreeftje denk ik eerder aan de marmerkreeft Procambarus fallax in plaats van de turkse rivierkreeft Astacus leptodactylus. Ik sta open voor enige gedachtenwisseling daarover.
           Sabaai dii
           http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

           Comment


            #26
            Ik denk toch echt dat jij de expert hier bent Wijnand. Wel weer een bijzonder mooi verslag. Zelf nog nooit gedoken in deze plas, maar ik zet hem wel op de lijst. Ook niet zover van huis gelukkig .

            Comment


             #27
             Ik heb de kreeftjes voorgelegd op de Facebook pagina van Anemoon. We zijn er nog niet uit; het kunnen ook jonge exemplaren zijn van de rode zoetwaterkreeft met een kleurafwijking, maar het kan nog steeds dat ik gelijk heb met een nieuwe vestiging van deze exoot.

             Gaasperplas duik ik al sinds mijn opleiding, dit was toen voor mij een relatief saaie oefenplas die snel troebel werd door de losse veenbodem. Maar toen had je nog wel redelijke kans op grote vis zoals snoek, snoekbaars, zeelt en karper. Toen die grotendeels verdwenen waren, kwamen we er nauwelijks meer. Ik heb m daarna her ontdekt als een interessante plek voor macroleven. Dus stel je er niet al te veel van voor. Verder uitzwemmend langs de noordzijde(Bijlmermeer zijde) kom je in een landschap met indrukwekkend grote veenblokken en diepe spleten, met hier en daar grote overhangen waar je een beetje voor moet oppassen. Maar wel leuk zwerven daar tussendoor als het zicht een beetje mee zit.
             Sabaai dii
             http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

             Comment


              #28
              Weer met veel plezier je verslag gelezen Wijnand, ik betrap mezelf er op dat ik steeds weer aandachtig jouw foto's van al die kritters zit te bekijken terwijl ik er normaal nauwelijks aandacht aan besteed. Petje af.

              Comment


               #29
               Na dat avondje Zeeland op zaterdag was ik laat in de nacht pas thuis. Zondag werd weer zomers warm, alles lag nog in de auto, dus ik besloot voor een zoetwater spoelduikje. Dat werd het Twiske, tijd niet meer geweest. Duik leuk gemaakt door de imposante snoekbaarzen:
               http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...et_Twiske.html


               grote snoekbaars Sander lucioperca op het platform
               Sabaai dii
               http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

               Comment


                #30
                Leuk, het Twiske! Ik ben daar als kind min of meer opgegroeid, het was letterlijk mijn achtertuin (weliswaar de andere kant van het Twiske). Dit jaar willen we daar ook een aantal duiken gaan maken. Vorig jaar een duik gemaakt hier met een engelstalig clublid. Bij bovenkomst zei hij: "Never seen so many snoekbaarzen in one place!"

                Comment

                Working...
                X