Duikverslagen Zoet water 2018

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Duikverslagen Zoet water 2018

  Vandaag voor een eenvoudig duikje dicht bij huis gebleven, de Spiegelplas. Lekker helder, maar fris uiteraard. Niet veel variatie aan leven, het leukst was nog de zwerm rode aasgarnaaltjes onder de duiksteiger. Verder wat meer de kamera gericht op voorwerpen, voor de verandering:

  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...iegelplas.html


  rode aasgarnaaltjes Hemimysis anomala
  Sabaai dii
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

  #2
  :thumbs_up

  Comment


   #3
   Vraagje Wynand,
   in de Vinkeveense plassen ben ik twee soorten kleine rode beestjes tegen gekomen hele wolken , de ene soort ongeveer zo groot als een speldeknop de andere iets groter waarschijnlijk de aasgarnaaltjes die je in je bericht beschrijft.
   Wat kunnen die andere beestjes zijn geweest? Het was zover ik me kan herinneren tijdens dezelfde duik. Een soort absoluut erg dicht bij de veenklompen.

   Comment


    #4
    Watervlo misschien?

    Comment


     #5
     Zijn die ook rood? zou best kunnen hoor.

     Comment


      #6
      Dun langwerpig en in dichte scholen graag in de beschutting van voorwerpen, dan zijn het over het algemeen wel die rode aasgarnaaltjes. Het is een exoot maar ze doen het heel erg goed hier. Individuutjes worden hooguit een centimeter groot, op afstand zie je vaak alleen het kopborststuk omdat de staart transparant is en daardoor lijken ze kleiner. Er zijn ook nog de witte aasgarnaaltjes Limnomysis benedeni, het verschil daartussen is vooral goed te zien aan de kleur.

      Andere kleine rode beestjes waarvan ik weet zijn eigenlijk alleen de watermijten, dat is familie van de spin, maar die zwerven solitair over de bomen en tussen planten en zie je eigenlijk niet in de winter.
      Sabaai dii
      http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

      Comment


       #7
       Dank je, erg leerzaam, het ging in beide gevallen echt om scholen.

       Comment


        #8
        Eens navraag gedaan bij mijn leermeester (m'n vader). Blijkbaar noemt die alles wat in zwermen voorkomt "watervlo", zodoende heb ik altijd de indruk dat die inderdaad rood zijn. Google en Wijnand hebben mij weer wijzer gemaakt. Dank voor de les .

        Comment


         #9
         Dit weekend dichter bij huis gebleven voor een eenvoudige duik in Vinkeveen Plasmolen. Helder water maar beetje donker wegens gebrek aan zonlicht. En nog koud! Maar het werd toch een erg leuk duikje met veel interessante diertjes. Rivierdonderpadjes doen het nog erg goed, heel veel van gevonden plus een nestje, samen met de marmergrondels, een verrassend driedoornig stekelbaarsje want die horen in dit seizoen in de Noordzee te zwemmen. Als meest merkwaardige tafereeltje nog de twee parende zoetwaterkreeftjes. Okay, dat doen ze nu eenmaal net als alle ander dieren, maar dit betrof twee verschillende soorten, de 'rode' en de 'gevlekte':

         http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...Plasmolen.html


         mannetje van de gevlekte zoetwaterkreeft Orconectes limosus paart met een vrouwtje van de rode zoetwaterkreeft Procambarus clarkii, nogal ongebruikelijk
         Sabaai dii
         http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

         Comment


          #10
          Prachtige foto's weer!

          Comment


           #11
           Vandaag weer dicht bij huis gedoken in de Spiegelplas, Blijkpolder-zijde. Erg helder, wel nog koud, lekker lente weer. Mooie dikke snoek gezien die zich prima liet benaderen. Veel kreeftjes. Opmerkelijk dat ik slechts 1 zwartbekgrondel heb gevonden, maar wel meer aan insectenspul zoals kokerjuffers. Verder nog een donderpadje met nest. Oh ja; er is aardig aan de beschoeiing geknutseld en ook onder water is de bodem op de schop gegaan. De rietkraag is 'afgesneden' met een diepe geul er vlak langs. Daar waren overigens al die kreeftjes en kokerjuffers in te vinden, maar landschappelijk zag het er nogal lelijk uit.
           http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...ijkpolder.html


           snoek Esox lucius is een beetje verbaasd over mijn aandacht
           Sabaai dii
           http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

           Comment


            #12
            Had je die bloedzuiger niet even kunnen verwijderen bij die snoek, LOL. Overigens staat bij de gegevens naast het Google kaartje dacht ik 12 maart. Mooie foto van die snoek.
            Keep your head cool, keep it under water!

            Comment


             #13
             Weer mooi.

             Comment


              #14
              Vrijdagavond een nachtduik gemaakt in het Noordzeekanaal. Blijft een boeiende stek, met een onderwaterleven mix van zoet en zout en typisch brak. Ook deze keer weer erg variabel, veel gezien. Zicht een beetje matig en het water had een gele kleur, wat fotograferen enigszins lastig maakte.:

              http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...zeekanaal.html


              zuiderzeekrabbetje Rhithropanopeus harrisii
              Sabaai dii
              http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

              Comment


               #15
               Ja, doet het toch wel, ondanks die error melding
               Sabaai dii
               http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

               Comment

               Working...
               X