Announcement

Collapse
No announcement yet.

Duikverslagen Zeeland 2018

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  #16
  6 t/m 8 april het eerste weekend van de Biologische Werkgroep dit jaar, in Burgh Haamstede. zelf heb ik drie duiken gemaakt. Vrijdag een nachtduik bij de Trailerhelling aan de Noordzee zijde van de Brouwersdam. Aardige duik, net niet de bijzonderheden waar ik op had gehoopt maar toch geinig. Water opmerkelijk warm aan de binnenzijde van de blokkendam:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...erhelling.html

  Zaterdag prachtig lente weer. In de middag laag water gepakt in de zuidwestelijke hoek van de Oosterschelde. Hele mooie duik met massa's pennenschachten en varia naaktslakjes:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...nna_Friso.html

  Zondag op de terugweg een bezoek gebracht aan Zoetersbout. Leuke duik met een varia aan diertjes:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...etersbout.html


  heremietkreeft Pagurus bernhardus in een huisje van de japanse stekelhoren Ocenebra inornata
  Sabaai dii
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

  Comment


   #17
   Het blijven mooie verslagen met mooie foto's Weinand.
   Tussen zwart en wit zijn veel soorten grijs.

   Comment


    #18
    Dank je Willij!
    Sabaai dii
    http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

    Comment


     #19
     hee? kan ik nog wel posten?: Error while saving content: SyntaxError: JSON Parse error: Unexpected identifier "Error"
     Sabaai dii
     http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

     Comment


      #20
      Die krijg ik al weken maar het staat er wel
      gr. Frank

      Comment


       #21
       Op zo'n warme zomerse dag zoals afgelopen weekend was ik uiteraard ook in Zeeland te vinden. Hoog water viel me iets te vroeg, dus pakte ik de Bergsche Diepsluis. Daar had ik een kleine missie, want ik was getipt over de 'klepelklokjes'; kleine en uiterst transparante poliepkwalletjes. Die bleken bij de honderden rond te zweven, maar fotograferen ervan is niet makkelijk. Verder ook geamuseerd in het getijdengebied rond gezworven:
       http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...Diepsluis.html

       Laag water wilde ik in beginsel in de Westerschelde pakken, bij de Schone Waardin. Ik vond nu uit waar het wrak van de S.S. Comitas ligt, die komt deels boven water bij laag tij. Echter laag water in de Westerschelde is al het slechtzicht tij, daar kwam nu ook nog eens de lozing van een poldergemaal bij. Duik afgeblazen:
       http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...e_Waardin.html

       Je hebt dan nog wel tijd om laag water in de Oosterschelde te halen, dat valt later. Gekozen voor Wissenkerke Westnol. Al algenbloei merkbaar maar acceptabel zicht. duidelijk frisser dan de oostelijke Oosterschelde. Hele mooi duik, met vooral fantastische naaktslak soorten:
       http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...2_Westnol.html


       hemelsblauwe knotsslak Cuthona cearulea
       Sabaai dii
       http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

       Comment


        #22
        Kan een van jullie me antwoord geven?
        Straks komen de sepias weer met hordes tevoorschijn. Zelf heb ik dat nog nooit gezien in het echt en mijn vriend wil het ook graag zien. Alleen kan hij alleen maar snorkelen en niet duiken.
        Is het dan ook mogelijk om ze goed te zien of zitten ze dieper?
        en waar zouden we dan het beste heen kunnen? Een driftsnorkel bij de zeelandbrug?

        Comment


         #23
         hmmm, stel je niet al te veel voor van die 'hordes'. Ze komen samen daar waar die stokkententjes staan, maar verder zwemmen ze aardig verspreid en moet je geluk hebben er eentje tegen te komen. En over het algemeen is dat dieper dan snorkeldiepte. De beste kansen heb je dan nog bij de Bergsche Diepsluis, daar willen ze incidenteel nog wel eens ondieper komen. Is tevens ook stroomvrij en over het algemeen best helder water. Nadeeltje: vooral in het 'sepiaseizoen' komen duikers 'met hordes tevoorschijn' :-)
         Sabaai dii
         http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

         Comment


          #24
          4 tot en met 6 mei weer voor een weekend in Zeeland geweest met de Biologische Werkgroep. Zomerse weersomstandigheden dus heerlijk voor zo'n weekend. Helaas was de algenbloei volop bezig en was er slecht zicht. Omdat de clubleden zich verspreiden naar wens door heel Zeeland om te duiken, leek die algenbloei van oost naar west door de gehele Oosterschelde en langs de kust te heersen. Drie duiken gemaakt, waarvan twee in de Grevelingen.
          Vrijdagavond/nacht naar Het Koepeltje, altijd leuk voor een nachtduik. Ook nu, met onder andere veel slapende glasgrondels. Overdag lastig te ontdekken, 's nachts juist goed benaderbaar. Zicht goed tussen de 2 en 8 meter, daar boven en onder ook slecht:
          http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...Koepeltje.html

          Zaterdagmiddag laag water gepakt bij de Oesterput, een weinig bezocht plek op Noord Beverland. Vraagt nogal een wandeling om er te komen. Ik dook wel over een rijk begroeid landschap met veel leven, maar het was allemaal erg moeilijk te zien door de algenbloei heen:
          http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...Oesterput.html

          Ervoor gekozen om zondag niet meer te duiken, daarvoor zaterdag nog een late nachtduik in de Grevelingen gemaakt bij Scharendijke starttoren in de Grevelingen. Zag ik dat wrakje ook weer eens. Blij verrast met twee vrij zwemmende vorskwabben. Deze merkwaardige nachtvissen zie ik erg weinig meer:
          http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...arendijke.html


          vorskwab Raniceps raninus, een nacht actieve vis
          Sabaai dii
          http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

          Comment


           #25
           Het waren op zich goede omstandigheden om weer eens bij de Zeetuinen langs te gaan. Laag water viel echter tegen enen 's nachts dus dat werd doorhalen. De kentering viel later dan verwacht en was wel heel erg kort, de stroming echt sterk, en de algenbloei was hier nog sterk aanwezig. Geen gemakkelijke duik dus. Op zich wel mooi met een zeer uitbundige begroeiing en veel leven, met als grootste bijzonderheid een kleine pieterman. Helaas door de omstandigheden geen fatsoenlijke foto's:
           http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...Zeetuinen.html


           grote zeenaald Syngnathus acus kreeg ik nog het best in beeld
           Sabaai dii
           http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

           Comment

           Working...
           X