Announcement

Collapse
No announcement yet.

Duikverslagen Zeeland 2017

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  #16
  Op 7 mei heb ik mijn eerste zoutwaterduik gemaakt bij Het Koepeltje. De duik ging niet zo lekker wegens een constant vollopend masker. De GoPro-kloon was wel op de pols geknoopt, en ik heb er nog wel wat beelden uit kunnen halen om een korte samenvatting te maken. Hierbij het filmpje. Let wel, de beelden zijn niet al te best, ik ben nog beginner dus de camera heeft de laagste prio.
   

  Comment


   #17
   Hemelvaartsdag was perfect om weer eens een ongebruikelijk locatie te bezoeken. Ik ben te water gegaan bij de Zoutman, Westerschelde. Goede omstandigheden, mooie duik:
   http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...e_Zoutman.html

   Sabaai dii
   http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

   Comment


    #18
    Zondag 11 juni was een lekkere zomerdag om te duiken. 's Morgens op laag water de Heerenkeet / Flaauwers bezocht, hier kom ik niet zo vaak. Lekkere duik, goed zicht, warm water, op zich niet echt spectaculair maar gewoon aangenaam en levendig:
    http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...eerenkeet.html

    De middag naar de Preekhil. Ook hier, niet gecompliceerd, maar gewoon lekker zwerven en kleine beestjes bekijken:
    http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du..._Preekhil.html


    borstelworm Ophiodromus flexuosus
    Sabaai dii
    http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

    Comment


     #19
     Vandaag weer een duik gemaakt met een bepaald risico. Van de week was een bepaald deel van het Veerse Meer afgesloten omdat daar de kruiskwal massaal voorkomt en enkele gestoken zwemmers in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Omdat ik die diertjes nog niet veel heb gezien, besloot ik ze juist op te zoeken. De locatie, de kreek 'De Piet', is geen echte duikstek, zo kom je nog eens ergens anders. Ik heb ze gezien, en het waren er zo veel dat ik de duik maar voortijdig heb afgebroken:
     http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...2_De_Piet.html

     Daarna nog een gewone duik bij Anna Jacoba. Was ik al een tijd niet meer geweest. Leuke duik met leuke diertjes:
     http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...na_Jacoba.html


     kruiskwal Gonionemus vertens
     Sabaai dii
     http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

     Comment


      #20
      Zondag 9 juli een dagje op Tholen besteed. Geen ingewikkelde duiken, gewoon lekker duiken op een zomerse dag in warm en best helder water. 's Morgens laag water bij Sint Annaland. Prachtig geel sponzenlandschap weer, en heel veel leven daar tussen te vinden:
      http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du..._Annaland.html

      Daarna naar de Bergsche Diepsluis. Ook hier lekker gedoken tussen leuk onderwaterleven:
      http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...Diepsluis.html


      steenslijmvisje Lipophrys pholis
      Sabaai dii
      http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

      Comment


       #21
       Jouw duikverslagen zijn voor mij al een cursus onderwaterbiologie. Prachtig!

       Comment


        #22
        Originally posted by plonser View Post
        Jouw duikverslagen zijn voor mij al een cursus onderwaterbiologie. Prachtig!
        en daar doen we het voor!

        Zondag weer in Zeeland geweest. eerst lekker vroeg bij de Nieuwe Kerkweg in de Grevelingen, desondanks toch al erg druk. Geen bijzondere, maar wel gewoon leuke en ontspannen duik:
        http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...e_Kerkweg.html

        Daarna in de middag laag water gepakt bij de Plompe Toren, Oosterschelde. Lekker kalm met dit doodtij weekend. Ook hier, niet al te veel echt bijzonders, maar gewoon lekker gedoken met de meer gebruikelijke maar toch afwisselende diertjes:
        http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...mpe_Toren.html


        koornaarvisjes Atherina presbyter
        Sabaai dii
        http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

        Comment


         #23
         Vanmorgen laag water gepakt bij Borrendamme. Op zich niet echt iets bijzonders gezien, oke de school pollakjes was leuk, maar gewoon een lekkere duik:
         http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...rrendamme.html

         Daarna naar De Muur. Ik wilde de zeepaddestoelen zien en dat is gelukt:
         http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du...6_De_Muur.html


         zeepaddestoel Rhizostoma octopus
         Last edited by Don Chedi; 06-08-17, 21:39.
         Sabaai dii
         http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

         Comment


          #24
          Lees dat je een zeepaddestoel terug naar het water gesleept hebt, zijn deze dieren niet gevaarlijk?
          Keep your head cool, keep it under water!

          Comment


           #25
           'Gevaarlijk' is geen enkele kwallensoort in Nederland. Op die kruiskwal na dan, van een paar berichten hier boven, maar dat is een exoot uit de stille oceaan. Een paar soorten kunnen pijnlijk zijn, maar de zeepaddestoel is dat niet. En als je een willekeurige kwallensoort niet kent of niet vertrouwd, kan je ze allemaal tegen de hoed / bovenkant weg duwen. Netelcellen zitten alleen maar in de tentakels en nooit bovenop.
           Sabaai dii
           http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_du.../Over_mij.html

           Comment


            #26
            Mooie foto van de kwal zeg.

            Comment


             #27
             Afgelopen weekend met de DC naar Zeeland geweest. Er waren vrij veel mensen met weinig ervaring mee, waardoor de duiken in de Grevelingen werden gepland. Aangezien het voor mij pas de tweede keer Zeeland was, en de eerste keer een drama was door een vollopend masker, vond ik dat helemaal prima. Daarbij vind ik mijzelf ook niet zo ervaren en kon ik nu lekker comfortabel duiken.

             Vrijdag aangekomen in Renesse en er stond een nachtduik op het programma. Omdat ik mij niet fit voelde van een hele week werken, keelpijn, en 2,5 uur (file)rijden ben ik niet meegegaan, maar vroeg in bed gedoken. Zaterdagochtend om 7.00 stond het ontbijt immers alweer gepland. Rond 8.00 stonden we als eerste op de P bij de Nieuwe Kerkweg. Aangezien mijn vaste buddy niet kan duiken momenteel ben ik aangehaakt bij een ander koppeltje. Vanaf de steiger linksaf en het dijkje gevolgd. Zo rond de 6 a 7m op de heenweg qua diepte en mijn missie begon: zoeken naar kreeft. In juni was er ook een Zeelandweekend van de DC, en toen was de kreeft niet te missen. Nu heb ik met veel pijn en moeite welgeteld twee kreeften kunnen vinden die zich diep in hun hol hadden teruggetrokken. Ik heb genoeg leven gezien, waar ik enorm van genoten heb, maar dat was allemaal wat kleiner: Weduweroos, botervis, zeenaald en diverse krabben die ik absoluut nog niet kan onderscheiden van elkaar. Ondieper, ca. 2-3m weer terug richting steiger en het was meer van hetzelfde, genieten, maar geen bijzondere dingen.

             Eenmaal boven regende het met bakken uit de hemel. Daarom besloten we de tweede duik er vrij snel achteraan te doen. Ik heb toen met twee andere buddy's gedoken (voordeel van een DC). Deze duik was eigenlijk precies hetzelfde als de eerste. Behalve een paar Zeepaddestoelen die als krabbenvoer dienden. Evengoed nog indrukwekkend om te zien. Het duiken op zich ging lekker, geen rare dingen onder water, de trim was best goed (ook volgens de meer ervaren buddy's) en buiten een af en toe beslagen masker geen enkel probleem gehad.

             Zondag weer vroeg vertrokken en nu stond "het Koepeltje" op het programma. Ik wist ongeveer wat me hier te wachten stond, en dat maakte de duik toch wat makkelijker. Mijn nieuwe kompas voor de zekerheid ingesteld (daar probeer ik een gewoonte van te maken) en lekker duiken. Ook hier was het zicht prima. Qua leven hetzelfde verhaal als zaterdag. In het water waren er ook vrij veel Amerikaanse Ribkwallen. Deze heb ik lekker op mijn gemak bekeken en misschien zelfs een beetje bestudeerd, zeer mooie wezens!
             Terwijl wij onze eerste duik aan het doen waren werd het hier druk met andere duikers. Hierdoor werd op sommige punten het zicht slecht helaas. De terugweg besloten we daarom om lekker ondiep terug te gaan. De Zon was erbij gekomen en op het ondiepe plateau, was het prachtig helder. Volgens mij hing mijn fles zelfs boven water, maar het was prima en grappig om die krabbetjes druk bezig te zien. De laatste duik komt niet in het logboek omdat het te ondiep was voor de computer.

             Al met al een heerlijk weekend gehad en mooie dingen gezien.
             De camera wilde niet aan om een of andere reden en deze heb ik op de latere duiken ook maar achterwege gelaten. Eigenlijk was dat wel ook wel eens lekker.

             Comment

             Working...
             X