Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Duiken algemeen actuele duikverslagen Wrakduiken Malta

 • Wrakduiken Malta

  Posted by Germie on 17 oktober 2013 om 19:25

  Wrakduiken Malta
  23 september was het eindelijk zo ver, ik zou voor de 3e keer naar Malta gaan. Deze datum was gekozen omdat een aantal bekenden die ik tijdens de eerdere bezoeken ontmoet heb er ook in deze periode zouden zijn. Bovendien zou een Maltese vriend een aantal dagen vrijnemen om met mij te duiken. Vanaf het vliegveld word ik netjes per taxi zoals afgesproken naar de duikschool gebracht. Daar kan ik mijn duikspullen achterlaten. Er wordt mij gevraagd waar ik de volgende dag graag wil duiken en ik stel de Um El Faroud met scooters voor, of de Imperial Eagle. Prima wordt er gezegd. Daarna zie ik Lee en Lia, 2 duikers uit de UK die ik in mei ontmoet heb. Het blijkt dat Lia haar qualifying dive gaat maken voor tec45 op de Imperial Eagle, dus verwachten zij en Lee dat we morgen met z’n 3en daar gaan duiken. En dat wordt ook het plan. Lia moet ‘decocaptain’ zijn, prima. Het wrak zelf is niet zo interessant, dus ik stel voor om ook even langs het caverntje op het rif te gaan, omdat daar tijd genoeg voor is. En daar stemmen ze mee in. Lee en ik geven aan van gooi maar een 20% helium in onze mix. Lia zal op 26% duiken omdat ze dus een tec45 cursus volgt. Decogas 50%. Diepte max. 45m. ’s Avonds eten we gezellig een pizza.

  De volgende dag ontmoeten we elkaar weer bij de duikschool. Ik wil nog wat banden verstellen van m’n dubbelset, want er heeft kennelijk een duiker voor me gebruik van gemaakt die kranen in z’n nek er prettig vond. Dus dat even snel gedaan, gas geanalyseerd en gemarkeerd en daarna gaan we naar de rib voor m’n eerste duik deze vakantie. Er gaan nog 2 Italianen mee die hun teklite cursus af gaan ronden. En natuurlijk instructeurs. Eenmaal overboord eerst even Jezus omhelsd, daarna langs het rif en uiteindelijk nog even in het wrak gekeken. Tijdens de deco vergeet Lia dat we 30minuten 6m hadden afgesproken. Ze geeft het wel netjes aan van eh, ja, ik weet het niet meer, dus geef ik haar door hoe lang nog en maken we de duik af. Bij de duikschool wordt de duik nog met haar nabesproken en zal ze het nog een keer over moeten doen. Op woensdag wil ik graag met die vriend die op Malta woont naar de Stubborn, dus ik bel hem op van is dat goed? Ja zegt hij, 25 minuten bodemtijd op 57m? ja is goed, kan makkelijk met een dubbel12, en na 25minuten heb ik de Stubborn wel gezien. Dus is 1 50% ook genoeg.
  Daarna blijkt dat de Zweden die ik in mei ontmoet heb ook gearriveerd zijn, een bont gezelfschap van CCR duikers, OC full trimixduikers, 2 rec duikers en een teklite duiker. Meteen worden er Swedtech shirtjes uitgedeeld met de mededeling dat Swedtech ouder is dan GUE en dezelfde doelstellingen en eisen hanteert. Daarna gaat het snel verder over lekkende droogpakken (Dry Untill Immerged), enz. Hoop lol dus. ’s Avonds gezellig pizza gegeten.

  De volgende dag gaan de Zweden en Lee en Lia ergens anders duiken en ga ik met m’n buddy naar de Stubborn. Dit keer amper stroming. Leuk duikje zo aan het begin van de vakantie, maar niet mijn favoriete wrak. Een filmpje: Stubborn Malta – YouTube

  Donderdag wordt het de Polynesian. Een wrak waar ik nog niet eerder op gedoken heb door pech met het weer de vorige keren. 65m. max. Mooie duik voor een 18/45 met 50% en 100%. Ook nu gaan we gewoon voor 25 minuten bodemtijd. Een aantal Zweden gaan ook met ons mee. Er wordt gewaarschuwd voor sterke stroming bovenin en we moeten zo snel mogelijk afdalen. En dat doen we. Het wordt een prachtige duik. We gaan ergens het wrak in waar we champagneflessen vinden, de meesten nog met de kurk er op. En dan zien we een enorme school barracuda’s. Mijn buddy filmt. Prachtig.
  Hier een filmpje van de barracuda’s: Barrakuda's on the Polynesian wreck – YouTube
  ’s Avonds zien we Lia en Lee weer, Lia is nu klaar met haar tec45 en wil dit jaar nog weer terug voor haar tec50.

  Vrijdag wordt het de Southwold, het gedeelte op max. 75m. Op de vraag of ik akkoord ga met een 15/50, 21/35 en slechts een 50% ga ik niet akkoord. Mijn buddy geeft me gelijk, graag een 80-100% als tweede decogas. Donker is het nog steeds niet op deze diepte, en met de stroming valt het ook mee, nagenoeg niets. Heerlijk relaxed duikje. Dit gedeelte van het wrak is niet echt groot, maar verveelt niet. Foto’s maak ik deze duik niet, ik durf m’n camera die tot 60m mag hier niet aan te wagen. Enige minpuntje vond ik dat we voor de duik 1.5 uur moesten wachten op de boot in Marsalskala. Het is toch 28-30 graden en hoewel ik ben gaan zwemmen in m’n droogpak zijn er leukere plekken om te zwemmen, en doe ik het bij een watertemperatuur van 26 graden toch liever gewoon in een badpak. Maar het is toch wel even lekker. Lee vertrekt naar huis, dus daar nemen we afscheid van.

  Zaterdag gaan we nogmaals naar de Polynesian. Met scooters? Ach, waarom ook niet. Kunnen we om het enorme wrak heen. En daarna er nog wel even in. Omdat de Zweden ook mee zullen naar dit wrak wordt het lastig om alles mee te krijgen en zien we uiteindelijk toch af van ons scooterduikje en gaan we gewoon zwemmen. Is niet zo erg, er is genoeg te zien. Wederom een prachtige duik, we gaan ergens een behoorlijk eind het wrak in. Lijn nodig nu. Wederom een mooie duik. Ik vind nog een oud hoofddeksel die ik even op m’n hoofd zet. Meenemen doen we hier uiteraard niet.

  Na deze duik gaan we door naar de Um el Faroud. Deco op het rif dit keer, ook wel zo relaxed. Ik duik nu met 3 Zweden waarvan 2 op een CCR. Leuk duikje van iets meer dan een uur.

  Zondag wordt het weer minder en krijgen we niet veel keus, weer de Um el Faroud of de Imperial Eagle. Beide wrakken zijn niet mijn favoriet, maar als ik mag kiezen wil ik nog wel een keer naar de Imperial Eagle om dan flink over het rif te zwemmen. Dit keer zeg ik dat ik het kan doen op een ean26 met een 50%. De Zweedse teklite duiker gaat dit keer met een CCR buddy op stap. Hier is de OC duiker met een enkele 15L en een alu80 stage toch wel de beperkende factor, maar omdat het vrienden zijn vinden ze het geen probleem. Ik ga gewon weer met m’n Maltese buddy. Dubbel12 zoals altijd en 1 stage. Onze duiktijd zal het langst zijn, een 80 minuten. Dit geven we ook door aan de schipper. Duik zelf is niet heel bijzonder, het zicht is voor Malta slecht, slechts een 15m. Weinig vis gezien op het rif. Het wrak zelf is overspoeld door duikers die er stof in hebben gemaakt. Als wij de ankerlijn weer opzoeken zien we het mixed team van de Zweden ook. Hier klopt iets niet gaat er direct door mij heen. Mijn buddy heeft het ook door. Tegelijk te water, onze duiktijd zou het langst zijn, dan horen we zeker geen mensen met een kortere bodemtijd onder ons aan de ankerlijn te zien. We beginnen tegelijk aan de opstijging. Blijkt dat die oc duiker z’n stage al leeg heeft en nu al over de helft van z’n backgas is. Eh, was je van plan je deco op 26% te doen? Ja dus. Ga je niet redden hoor. Nee, dat had hij nu ook door, geen paniek bij hem, maar wel van shit, hoe kon ik zo stom zijn.. Zijn buddy had een prachtig bailoutgas bij zich, iets voor 70-100m, dus ook niet bruikbaar. Dus geven mijn buddy en ik aan van geen probleem, als wij straks klaarzijn op 6m krijg je wel een 50% van ons en maak je je deco maar af alsof je op 26% duikt. Want dat was ook waar hij z’n computer op ingesteld had. Als z’n CCR buddy klaar is met z’n deco geven wij aan van ga maar naar boven, geef bij de schipper aan dat er geen problemen zijn, maar dat het nog 30 minuten duurt voordat de laatsten boven komen. Na onze deco wissel ik de stage van de Zweed om en geef hem mijn 50%, zit nog 140 bar in, dus meer dan genoeg. We blijven netjes bij hem en uiteindelijk ga ik 5 minuten eerder omhoog zodat we niet ook nog eens bij de trap van de boot hoeven wachten. Deze actie leverde een mooi leermoment op voor de Zweden. En ik had ’s avonds een gratis waarbij we er nog wel even als lolletje met serieuze ondertoon over gesproken hebben. Geen verwijten naar elkaar uiteraard. Oorzaak lag aan het feit dat er geen duikplan was afgesproken, CCR duiker wist niet wat voor gas zijn OC buddy had meegenomen en zelf had hij ook niet nagedacht.

  Op maandag gaan we naar Gozo. Daar liggen 3 wrakken voor de kust op een maximale diepte van 44m. Alle 3 de wrakken zijn in 1 duik te doen totale duiktijd een 110-120minuten. Wij besluiten te beginnen met de Xlendi, en ook in dit wrak te gaan. Het wrak ligt op de kop, en als je er in gaat is een reel absolute noodzaak. Het wrak is 80m lang en we komen er helemaal doorheen. Leuk wrak zo. Daarna gaan we door naar de Karwela. We besluiten hier lekker de tijd voor te nemen en de Cominoland niet meer te doen. Is ook niet per se nodig, want ik heb op alle 3 de wrakken al eerder gedoken, en de Xlendi is mijn favoriet.. Deco op het rif. We zien aardig wat vis. Weer terug bij de duikschool zeggen ze dat we normaal gesproken donderdag eindelijk onze 110m duik kunnen maken. Dat zou een dag zijn met weinig wind. Prima. Waar? Liefst een wrak geven we aan. Er schijnen 4 wrakken te liggen op 100-115m, dus welke maakt ons niet uit, we kennen er toch geen 1. Voor de Zweden was dit de laatste duik. ‘s avonds gezellig gegeten met de Zweden. Uiteraard wordt de duik van gisteren nog even benoemd.

  Dinsdag wordt een duik van iets meer dan 2 uur op de Um el Faroud. We wurgen ons in de kleinste gaatjes, lekker spelen. Gewoon een relaxed duikje, maar niet 1 van de meest bijzondere. Ik kom fransdm nog tegen, en we praten even bij.

  Woensdag de Southwold, nu het andere gedeelte (wrak is in 2 stukken gebroken). Ik neem m’n camera nu wel mee en mijn camera overleeft de 71m. Ik heb nog gevraagd naar een duik op de Schnellboot, maar hiervoor moet toestemming gevraagd worden en de havenmeester doet de laatste tijd moeilijk, dus helaas wederom geen Schnellboot voor mij. Southwold is echter ook een mooi wrak. Er staat daar nog een enorm kanon. Heerlijke duik met geen stroming.

  Bij terugkomst slaat het weer om. Dus op donderdag geen 100m duik. We besluiten helemaal maar een dagje duiken over te slaan. Want de enige optie die geboden wordt is weer de Um el Faroud en daar ben ik al 2 keer geweest deze vakantie en is niet mijn favoriete wrak. We maken wel het plan voor onze diepe duik. Bodemgas is geen probleem, decogassen wordt lastig. Uiteindelijk komen we tot een plan met maximaal 17 minuten bodemtijd op 110m en een totale duiktijd van 143 minuten. Bij een verbruik van 18L/min hebben we van 1 decogas 1900L nodig. Eh reserves, hoe gaan we dat doen? Ik weet dat ik normaal gesproken net als mijn buddy hier in Malta in warm water op 12-14L/min zit, maar laten we toch maar rekenen met 18L/min. Safetyduikers? Er zullen ook 2 of 3 CCR duikers naar beneden gaan en die hebben natuurlijk ook hun bailout. Zij willen een runtime van 3 uur gaan maken. En er zal nog 100% aan de lijn gehangen worden. Hoe dan ook, het zal een duik worden op de limieten van wat OC mogelijk is. Maar we komen er uiteindelijk uit.

  Donderdag dus geen duik, maar wat gezwommen en rondgekeken.

  Vrijdag is het weer nog niet goed, dus gaan we naar Cirkewwa. 40m max. Ik heb het rif daar nog nooit gezien, dus daar beginnen we mee. Als we dan uiteindelijk nog tijd over hebben voor de Rozi en de P29 is dat mooi meegenomen. Het wordt een duik van 2 uur, een paar mooie kreeften gezien, en ook nog de Rozi en de P29, we kruipen weer van boven tot onder door de P29. Tijdens de deco zien we nog een paar octopussen.

  Zaterdag is het nog niet mogelijk om onze 100m duik te maken en wordt alleen Cirkewwa aangeboden. Daar heb ik geen zin in, dus het wordt weer een dagje niet duiken. Ik ga ergens in het binnenland naar een park, naar de Dingly Cliffs en nog ergens zwemmen bij Armier Bay. Aan het einde van de dag krijg ik een sms of ik nog even bij de duikschool langs wil gaan. Ja is goed. Zondag, mijn laatste kans, is het mogelijk om toch die 100m duik te maken. Maar mogelijk wordt het geen wrakduik, maar dan wordt het een kantduik bij Gozo. Tja, het is niet anders, hoewel m’n buddy en ik natuurlijk wel een voorkeur hebben. Zondag om 8 uur ’s morgens weg.

  Zondag dus op tijd opstaan en alles checken. Zenuwachtig ben ik niet, wel wat gezonde spanning. Zoals het nu lijkt lukt het toch om de zee op te gaan met een boot. We varen inderdaad uit. In de regen, de eerste regen deze vakantie in Malta. De golven zijn in mijn ogen prima te doen. Mijn buddy maakt zich er zorgen over. De CCR duikers niet, maar 1 zit niet zo lekker in z’n vel lijkt het. De stroming lijkt mee te vallen, maar voor de 2 mensen op de boot zal 3 uur wachten wel lang worden. Een rib is dan niet comfortabel. Maar ja, we kunnen gaan. Tijdens de afdaling besluit 1 van de CCR duikers terug te gaan. De andere 2 gaan door. De afdaling is lang, 100m is een heel eind, en uiteindelijk zien we het wrak onder ons verschijnen. Gelukkig staat er niet zo veel stroming en kunnen we gewoon ruim over het wrak zwemmen. Bovenop staan enorme witte waaier softkoralen. Ik heb ze nog nooit gezien, ook niet op gozo op dezelfde diepte, en niet op 75m op de Southwold. Deze groeien dus echt diep. Ook zit er nog veel vis, en zie ik salpen in vormen die ik niet ken. Het is verder niet geheel donker op deze diepte. De tijd beneden is helaas kort, maar dat wisten we van te voren. Ik heb voor deze duik een trimixcomputer geleend, wel handig die oled. Verder heb ik gewoon m’n bottomtimers bij me. De computer geeft 110m aan, mijn bottomtimer 112m. Dieper hebben we niet gepland en gaan we ook niet. We zwemmen nog even een klein stukje naast het wrak en dan is het al weer tijd om op te stijgen. Dit gaat een 2 uur duren, dus de verhouding bodemtijd<->decotijd is erg scheef. Maar ik vind het deze duik waard. Mijn buddy ook. We komen nergens in de problemen en uiteindelijk stappen we weer aan boord van de rib. Big smile. Mijn vakantie zit er helaas op. Ik lever mijn dubbelset in met nog 100 bar er in. De stages lever ik uiteraard ook in. Alle spullen nog even snel ophangen. Helemaal droog zullen ze niet meegaan, maar hoe droger hoe beter. ‘s avonds eet ik een pasta met m’n buddy en genieten we nog na. Ik heb nog een nachtje op Malta, het zit er echt op. Helaas komt de tijd er aan om naar huis te gaan. Op het vliegveld tref ik ‘s maandags fransdm, we vliegen samen terug. Nu zit de vakantie er echt op. Maar 12 mooie duiken gemaakt en goede herinneringen er aan overgehouden.

  mijil reageerde 10 jaar, 1 maand geleden 3 Leden · 5 Reacties
 • 5 Reacties
 • johny

  Deelnemer
  18 oktober 2013 om 17:46

  Re: Wrakduiken Malta

  🙂 En toen werd het stil!

 • johny

  Deelnemer
  18 oktober 2013 om 17:51

  Re: Wrakduiken Malta

  Hoi Germie,

  Weer genoeg dingen meegemaakt zo te lezen.

  Was die 110 mt duik met 4 stages?

  Was je te laat voor bruiloft Steve?

  Johny

 • Anoniem

  Gast
  26 oktober 2013 om 00:15

  Re: Wrakduiken Malta

  Germie, mooi verslag over je Malta trip. Zulke mooie wrakduiken willen we allemaal maken.
  Misschien Malta en Gozo maar weer eens op de agenda zetten.
  Al weer even geleden dat ik er geweest ben.
  Toen alleen kantduiken gemaakt omdat bootduiken niet mogelijk waren vanwege de weersomstandigheden.
  Kan kennelijk wel, maar je moet de weergoden gunstig weten te stemmen.
  En je kunt er diepe duiken maken. Dat is bijvoorbeeld in Spanje nagenoeg onmogelijk omdat
  de duiktijd om economische redenen gemaximaliseerd is op 60 minuten. (een extra boot snorkelaars=kassa)
  In Malta kijken ze niet op van een paar decominuutjes meer of minder, althans zo lijkt het.

  ps: lees ik het nu goed en maak je een duik naar 110 m en kom je dan met een half volle tank het water uit ?
  dan is je PLV in dat warme water ongeveer 12 liter/min. Adem je nog wel op diepte ?
  Zo’n laag luchtverbruik ga ik zeker niet halen, ik zou veiligheidshalve uitgaan van een BT=20 min, PLV=20 liter/min en dan kom ik op 4800 liter ofwel een bijna lege D12, want voor de gelegenheid zou ik die hebben opgeblazen tot 230 bar:angel:
  Overigens gok ik er op dat je de duik met 3 aangekoppelde stages hebt gemaakt en een veiligheidsreserve op 12m en 6m aan de ankerlijn.
  Heb ik dat juist of heb je een andere afweging gemaakt ?

  Groet,
  PAT1

 • Germie

  Deelnemer
  26 oktober 2013 om 08:48

  Re: Wrakduiken Malta

  Bruiloft van Steve en Vasilia inderdaad niet meer meegemaakt. Maar ik heb ze uiteraard gefeliciteerd.

  Met de weergoden moet je geluk hebben en dat heb ik ook niet altijd helaas. Ook nu een aantal dagen niet. Er was zelfs een kans dat die 100m duik niet door zou gaan. Dat is bijna een week uitgesteld. De duik was berekend met een verbruik van 18L/min. We weten dat we normaal gesproken tussen de 12 en 14L per minuut gebruiken, maar je weet ook dat er maar iets hoeft te gebeuren of je zit hoger. We zouden dan een 3400L backgas nodig hebben. In werkelijkheid was dit dus veel minder. Ik heb een 2800L gebruikt, en zat op een 15L/min qua verbruik backgas. Travelgas zouden we een 1700L van nodig hebben. De decogassen een 1900L. Eh ja, en dan heb je een probleem met reserves. Waar laat je die?
  Volle stages met nitrox zijn zwaar. alu80’s hebben net genoeg gas om ze niet vacuum te trekken, maar reserves heb je dan niet. We hebben overwogen om een 4e stage mee te nemen en die dan met een 150 bar te vullen. Als dan 1 het ene gas meeneemt en een ander het andere gas, dan ben je er ook. Maar er is gekozen voor gewoon aan de lijn hangen. Meer stages is toch meer weerstand en het was niet bekend hoe het er beneden zou zijn, stroming of niet, enz. Dus 3 stages mee naar beneden. Verder was er nog een team rebreatherduikers die ook elk 3 stages p.p. mee wilden nemen, en de afspraak was van als wij echt in de shit zitten komen we bij jullie. We hadden 17 minuten bodemtijd, niet meer, dus met 20 minuten plannen gaat echt niet, dan kom je echt te kort aan gas.
  Wat doe je als er ergens een gas niet bruikbaar is? Dat is ook besproken, we zouden met backgas naar een trimix met een 32% zuurstof kunnen komen als de nood aan de man was omdat je je travelgas mist. Daarna hing er ook aan de lijn.
  Uiteindelijk verliep de duik zoals gepland. Mijn buddy had qua bodemgas iets meer verbruikt dan ik. En met de deco zaten we weer gelijk. We hebben zo maar 1300L en 1500L verbruikt waar 1900 berekend was. travelgas zat op een 1600L, maar dat komt omdat we daar wat stops hebben veranderd aan het plan wat Gap of Multideco gaf. We hebben beide programma’s naast elkaar gelegd om te kijken wat ons het beste uitkwam en daarna de stops aangepast indien gewenst. We zaten in het ondiepe stuk van de deco ook echt laag in het verbruik. Ik heb op 6m dus echt maar 12L/min gebruikt. Dat lukt me met stroming of koud water echt niet. Ik zit wel onder de 18L/min, maar dat is een waarde die ik graag aanhou met berekenen.

  En je moet gewoon een duikschool uitzoeken die aan technisch duiken doet. Dan kost een duik wel meer, maar je hebt geen limieten qua duiktijd. Op Malta zitten er een paar.

 • mijil

  Deelnemer
  31 oktober 2013 om 12:42

  Re: Wrakduiken Malta

  Leuk verslag.

Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu