Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

 • Posted by 10nus on 26 september 2011 om 13:37

  Wistjedatje……
  Weer een leuk *wistjedatje* gevonden.

  Deze stond op een Franse site DORIS en daarna ben ik verder gaan spitten.
  In bepaald koraal (Pocillopora en speciaal in Pocillopora damicormis) kapselen hele kleine krabbetjes (alleen de vrouwtjes) zich in het koraal. De krab heet Hapalocarcinus marsupialis of wel Coral-gall Crab.

  Deze vrouwtjes maken een *gal* (een abnormale groei; op het land kunnen larven van galwespen dat doen) in het koraal en leven daar hun verdere leven bijna geheel afgesloten van de buitenwereld. Ze hebben een parasitaire relatie met dit koraal en meteen een beschermend onderkomen. Eten doen ze met wat er via de gaatjes binnen komt.

  Vanaf larve stadium bewerkt het vrouwtje het groeiende oraal en vervormt ze twee koraal takken tot één geheel met in het midden een holletje waar ze haar verdere leven slijt. Door wat gaatjes niet af te sluiten kan zo het hele kleine mannetje binnen komen en haar bevruchten. De larven die geboren worden kunnen door die zelfde gaatjes weer naar buiten om op een ander plekje de zelfde cyclus te herhalen.
  Je kan vaak deze deformatie zien op Pocillopora koraal (boeketkoraal). Aan de uiteinden van deze takken zie je een soort gleuf.

  Leuk verhaal hè?

  10nus reageerde 12 jaar, 2 maanden geleden 0 Lid · 0 Reacties
 • 0 Reacties

Sorry, there were no replies found.

Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu