Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Kopen & Verkopen Personeel Gevraagd / Personeel Aangeboden werken voor duiken (Indonesië)

 • werken voor duiken (Indonesië)

  Posted by klaphark on 20 november 2016 om 15:31

  werken voor duiken (Indonesië)
  Beste mede duikers, Begin augustus 2017 vertrek ik voor 4 maandjes richting Indonesië. De indeling van de reis staat nog niet helemaal vast maar 1 punt staat als een paal boven water. Er zal een grote focus op duiken zijn. Ik ben 33 jaar. Ik heb een technische achtergrond en momenteel een leiding gevende functie offshore. AOW diver met +- 65 duiken. Overweeg nog mijn rescue diver te doen in Indonesië. Mijn globale ID is om bijvoorbeeld 3 tot 5 weken op 1 locatie te blijven en hier dan bij een duikschool aan te sluiten. Op deze locatie met verschillende klusjes mijn reis ervaring vergroten en mijn duiklog te vullen. Accommodatie verwacht ik er niet perse voor terug. Betalen voor de duiken kan natuurlijk ook maar leek me leuk om voor kort in het wereldje opgenomen te worden. Mijn vraag op dit forum is dan ook : Wie heeft er ervaring met werken/helpen van een duikschool in ruil voor gratis duiken? Is dit toegestaan zonder werk visum. Hoe zagen jou dagen er uit? Beschrijf ik hier een vals droombeeld? Iemand een beter ID? Elke vorm van ervaring hierin, verwant of gewoon een goede reis tip lees ik graag Tevens kom ik op internet “coral reef conservation” of “betaald vrijwilligers werk” tegen. Nou lijkt het me niet mis om eens wat terug te doen maar wanneer ik door deze items scan bekruipt mij een gevoel van overbetaald toerisme voor jonge backpackers. Iemand hier een idee over? Alvast bedankt,

  honsik reageerde 5 jaar, 5 maanden geleden 5 Leden · 9 Reacties
 • 9 Reacties
 • Anoniem

  Gast
  20 november 2016 om 19:19

  Zodra je ‘klusjes’ gaat doen heb je volgens mij een werkvergunning o.i.d nodig. Zou daar wel even goed info over gaan inwinnen bij de ambassade.

 • igorotak

  Deelnemer
  21 november 2016 om 00:13

  In de duik industrie is een AOW diver met 65 duiken een beginneling. Het verkrijgen van werk berust vooral op toeval, De meeste duikers die ikzelf heb aangenomen (in het verleden) voldeden meestal aan de volgende eisen:

  1. Opleiding op Instructeurs nivo (absoluut minimaal Dive Master)
  2. 300+ duiken
  3. Vaarbewijs (skippers licence)
  4. In staat zijn compressor station te bemannen(vrouwen) en te onderhouden
  5. Bekend zijn met mixed gasses.
  6. 2 of meer specialisaties: wrakduiken, grotduiken, fotografie, marine biology………..etc.
  7. In bezit zijn van een werkvergunning (New Zealand)
  8. Diploma First Aid

  Ik kon mij ook permiteren om kritisch te zijn en het beste eruit te pikken omdat het aanbod enorm is. Maar wat ik zei: toeval. Voorbeeld: In de maanden voor het drukke seizoen begon kreeg ik 10-tallen sollicitatie brieven vanuit alle werelddelen van ervaren instructeurs die werk zochten. Ik was echter al “vol” dus moest iedereen teleurstellen.
  Op een goede dag komt 1 instructeur niet opdagen had dus 1 vacature. Komt er diezelfde dag een ervaren instructeur de shop binnen wandelen en vraagt of er werk is……… 🙂
  Ik zei: kleed je maar om, je kunt vandaag beginnen. En zo zijn er talloze instructeurs aan werk gekomen, gewoon op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Geluk hebben.

  Vergis je niet in het werk, het is geen dream job zoals veel mensen denken. Het is kei-keihard werken van de vroege ochtend tot de vroege avond.
  Zo ziet de dag eruit van een instructeur:
  7am start, ontvangen van klanten en het aanmeten van materiaal (pakken, lood, BCD, de hele zooi) daarna iedereen naar de boten begeleiden, erop toezien dat ze op de juiste boot stappen (we hadden 5 boten) Dan het slepen van de cilinders naar de boten.
  8:30 vertrek naar de duik locaties, duur ongeveer 1 uur. Kennis maken met de duikers en buddy paren samenstellen op grond van hun ervaring. Zelf duik je met de minst ervaren duikers.
  Uitleggen van de dag, wat er te verwachten valt, veiligheids instructies aan boord.
  9:30 briefing: uitleg van de duik locatie en wat te verwachten, beantwoorden van vragen. De eerste duik begint.
  Omdat je met de minst ervaren duiker gaat, ben je meestal het eerst weer terug aan boord. Koffie, thee en lunch voorbereiden.
  Helpen van de duikers aan boord, cilinders wisselen, lege opbergen, BCD op de volle cilinders en klaar maken voor de volgende duik.
  Dit ritueel herhaalt zich voor 2-3 duiken.
  4pm, terug naar basis, 1 uurtje varen, opbergen van materiaal, afwassen van de vaat. Eenmaal terug in de haven begint het slepen van de lege cilinders naar de shop.
  De duikers hebben de mooiste verhalen onder het genot van koffie of bier etc terwijl de instructeur aan het spoelen van de pakken begint. Als alles schoon is terug ophangen in de shop en klaarmaken voor de volgende dag. Als dat klaar is begint het vullen van de cilinders in het compressor station. Ongeveer 120 cilinders moeten er gevuld worden.
  Als je daarmee klaar bent is het tijd voor opruimen, schoonmaken, terug naar de boot om schoon te maken, opruimen, klaarmaken voor de volgende dag etc.
  Inmiddels is het rond 7pm en je bent klaar met je job.

  Leuk werk? Ja, Dream job? NEE.

 • fountainhead

  Deelnemer
  21 november 2016 om 09:28

  Igorotak;n1852458:
  In de duik industrie is een AOW diver met 65 duiken een beginneling.

  Volgens mij zoekt hij helemaal geen werk als DM of instructeur, dus zijn duikervaring is niet relevant. Hij wil gewoon gratis of met korting fun-duiken maken en evt Rescue halen, in ruil voor allerlei klussen aan land in het duikcentrum.

 • igorotak

  Deelnemer
  21 november 2016 om 09:49

  fountainhead;n1852462:

  Volgens mij zoekt hij helemaal geen werk als DM of instructeur, dus zijn duikervaring is niet relevant..

  Waarom zou hij het dan vermelden? Voor allerlei “klusjes” rond het huis heb je immers geen duik brevet nodig?

 • fountainhead

  Deelnemer
  21 november 2016 om 09:56

  Igorotak;n1852463:

  Waarom zou hij het dan vermelden? Voor allerlei “klusjes” rond het huis heb je immers geen duik brevet nodig?

  Geen idee, gewoon om het complete plaatje te schetsen? Hij zegt duidelijk wat hij zoekt, en dat is niet werken als DM of instructeur, maar klusjes doen in een duikcentrum.

 • Verwijderde deelnemer

  Verwijderde deelnemer
  21 november 2016 om 11:25

  Veel succes. Ik lees graag je bevindingen als je weer thuis bent. :zip:

 • klaphark

  Deelnemer
  24 november 2016 om 12:50

  Igorotak bedankt voor je uitgebreide beschrijving. Klinkt als een bak werk 🙂 Maar zoals Fountainhead correct vermeld ben ik niet op zoek naar een baan als instructeur of divemaster. Eerder het vullen van flessen, sjouwen, helpen bij de shop of schilderen wat mij betreft.Dit inruil voor kennis en duiken of korting. Een kans om leuke mensen in de duikwereld te ontmoeten en een mogelijkheid daar kort bij aan te sluiten. Ben inderdaad wel in bezit van een offshore first aid en een vaarbewijs. Daarnaast een technische opleiding, dus een compressor lijkt me weinig uitdaging. Thanks

 • igorotak

  Deelnemer
  25 november 2016 om 04:45

  In dat geval blijven er maar en paar eisen over: een werkvergunning, en hele grote dosis geluk. (Op het juiste moment op de juiste plaats zijn)
  Er zijn landen (b.v. New Zealand) waar je niet aan een compressor mag komen zonder certificate van bekwaamheid. Maar zoals je mischien wel weet zijn er ook veel landen waar ze het niet zo nauw nemen met de regels……………. totdat er iets fout gaat!

  In elk geval: veel geluk en nog meer duik plezier! :thumbs_up

 • honsik

  Deelnemer
  1 februari 2017 om 17:37

  Werkzaamheden of het niet droog of nat is; voor Indonesië heb je een werkvergunning nodig. Die krijg je allen als je duikcenter garant wil staan (doet niemand) tenzij je een instructor bent, of je een eigen bedrijf begint of je bent gehuwd met Indonesische. Neem je het risico zonder vergunning te gaan werken (ook al is dat onbetaald) dan loop je risico. Wordt regelmatig gecontroleerd en als je gepakt wordt is de kans groot dat je regelrecht het land uit wordt geknikkerd.

Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu