Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Duiken algemeen Vraag over uitwijken voor dieren onder water

 • Vraag over uitwijken voor dieren onder water

  Posted by gino-d on 17 oktober 2020 om 19:13

  Vraag over uitwijken voor dieren onder water
  Nu heb ik hier een vraag over wat te doen als je onder water een mogelijk gevaarlijk dier tegenkomt.

  Ik ga even de situatie schetsen ,
  De duikgroep bestaat uit 1 divemaster 1 instructeur een aantal (A)OW en nog een paar Scuba divers.
  Huidige duikdiepte is 13m (op dieptemeter niet duikcomputer)
  Op dezelfde duikdiepte komt plots een grote pijlstaartrog naar de groep toe, en het dier heeft geen intentie om van zijn koers af te wijken.
  Dus de gehele duikgroep moet uit de weg gaan.
  Er zijn 2 opties , omhoog of omlaag (bodem was rond de 20m)
  Nu vraag ik af wat de juiste oplossing is. Volgens de divemaster was omlaag de beste oplossing.
  En dat is iets waar ik van verschoot omdat dieper gaan betekende buiten de door uw brevet toegelaten diepte te duiken.

  Dus nu vraag ik hier eens aan de experten wat de juiste oplossing is, aangezien er 2 zaken zijn die elkaar tegenspreken.
  De helft van de duikgroep was dus omhoog ,het grootste aantal van de (A)OW , en bijna alle scuba divers en de instructeur en divemaster waren tot de bodem gegaan.
  De reden die de divemaster zei om naar beneden te gaan was dat als men omhoog gaat , de kans is om te vlug te stijgen, naar beneden was volgens hem veiliger.

  Nu had ik graag eens reacties gehad van de experten hierzo.

  JanOutshoorn reageerde 1 jaar, 10 maanden geleden 8 Leden · 9 Reacties
 • 9 Reacties
 • Verwijderde deelnemer

  Verwijderde deelnemer
  17 oktober 2020 om 21:36

  Ik zou denken naar boven, een rog voelt zich veilig op de bodem dus zal daar denk ik heen gaan als hij zich bedreigd voelt.
  Er onder door gaan lijkt mij dus de minst veilige optie.

 • gino-d

  Deelnemer
  17 oktober 2020 om 22:16

  Daar twijfelde ik dus ook aan , maar waarom zou die divemaster en ook de instructeur zeggen dat beneden veiliger is . Kon de uitleg wel volgen maar met diepte van die 13m , was de uitleg ook beetje waardeloos omdat je vandaar zo kan opstijgen zonder decostop.

  De uitleg was dat mensen die plots omwille van iets te vlug gaan stijgen , of in paniek stijgen en dat zag die liever liever niet. Hij had er zo al meegemaakt.
  Nu zat er ook een ow of AOW ( dat weet ik niet ) die volgens die echt de foute beslissing nam.

  Resultaat was dat die duiker een aantal kg lichter was . Die was zo in paniek geslagen dat hij zijn loodgordel afgeworpen had. Dus mochten we die nog even meepakken ( zo lief waren we net nog ) .

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  18 oktober 2020 om 07:30

  Mazzel, roggen zwemmen vaker van je weg dan naar je toe. Roggen zijn niet agressief, dus niet panisch doen en gewoon even blijven hangen, dan zwemt ie vanzelf zijn eigen route door. En geniet van het moment dat ie dicht bij komt, komt weinig voor. Er vanuit gaande dat jullie het dier niet hebben ‘klem’ gezwommen en dat z’n enige weg uit door jullie heen was, dat is dan een andere situatie. Een vluchtend dier moet je ruimte geven om weg te kunnen komen.

  Of was het een voeder situatie? De enige keren die ik ken dat roggen contact zoeken met duikers. Ook niet aan te raden om ethische redenen, maar de roggen hebben dan ook geen enkele intentie om kwaad te doen, mogelijk een incidentele vergssingsbeet in je vinger omdat ze die als hapje voer aan zagen.

  In beginsel zal geen enkel dier de confrontatie opzoeken, maar proberen weg te vluchten van potentieel gevaar of onbekends. De enige uitzondering zijn dieren met een nest, zoals bijvoorbeeld de beruchte trekkervissen in het voorjaar en de snoekbaarzen hier thuis.

  Maar in alle andere gevallen, blijf rustig, lekker kijken naar wat je mooi vindt, probeer voorspelbaar te blijven voor het dier. Ga in ieder geval nooit iets achterna jagen (zinloos, dieren die in het water leven zijn altijd sneller dan jij), pakken of aanraken, of klem zwemmen tegen een rifwand of zo. Dan lok je wel een reactie uit, maar dat is dan puur defensief en niet agressief.

  Edit toevoeging: wat boeit het verder als je een tikje dieper komt dan je brevet bevoegdheden. Zolang je maar bewust ervan bent, en het niet gaan overdrijven met gelijk 10 of meer meters dieper. 20 of 24 is het verschil niet voor een gewone recreatieduik.

 • gino-d

  Deelnemer
  18 oktober 2020 om 08:35

  Het was geen voedersituatie , maar er na de duik wel achtergekomen dat ze een 5km verder wel roggen uit de hand voederen . Maar zo een die verwacht je natuurlijk niet direct tegen te komen bij uw eerste duiken. En ja was een van de laatste van de groep die uit het dier zijn weg ging. Dus dat dier was duikers echt gewoon

  Ik geef toe dat mijn eerste gedacht toen ook was te stijgen , maar bedacht me daar bij stijgen je minder zicht hebt op wat er onder u gebeurd . Van onderuit is het overzicht iets handiger te bewaren.

  .En daar ik met 10kg lood dook ( gordel 5kg ) de andere 5 in bcd. Was het dalen naar mijn mening eenvoudiger.

  ​​​​​​Ik verschoot er van dat zowel divemaster als instructeur beide na de duik zeiden dat dit onder water voor “onervaren ” duikers is die situatie het enige juiste is , omdat ze vaak tegenkomen dat die hun opstijging in zulke situaties niet snel genoeg kunnen afremmen . En dat dit op diepere plekken wel eens voor problemen kon zorgen.

  ​​​​

 • fountainhead

  Deelnemer
  18 oktober 2020 om 10:14

  Je zegt “Er zijn 2 opties , omhoog of omlaag”.
  Waarom was “opzij” geen optie?

 • aquaduck

  Moderator
  18 oktober 2020 om 10:28

  fountainhead;n1863053:
  Je zegt “Er zijn 2 opties , omhoog of omlaag”.
  Waarom was “opzij” geen optie?

  Of gewoon stil blijven hangen, waarbij ik er even vanuit ga dat trim & bouancy geen probleem is. Ik geloof niet dat OW leven de intentie heeft om door je heen te willen zwemmen.

 • ajh

  Deelnemer
  18 oktober 2020 om 12:02

  Onegacht wat de vis doet is omlaag veiliger in deze situatie lijkt mij. Opstijging beheersen in een situatie die snel handelen vereist is lastiger voor niet ervaren duikers. Persoonslijk blijf ik gewoon hangen en genieten tenzij de vis aggresief is, maar ja heb dan ook al wat meer duiken gemaakt. Als het OW leven bang of aggressief is ga ik zijdelings uit de weg en geef ze de ruimte.

 • Ron Jacobs

  Deelnemer
  18 oktober 2020 om 16:02

  Mee eens, een stukje naar beneden als het nodig is maar nog liever blijven kijken.
  Omhoog geeft vaak meer problemen.

 • JanOutshoorn

  Deelnemer
  20 oktober 2020 om 12:50

  Precies wat hier al gezegd is. Juist in dit soort situaties is het risico te groot dat je te snel opstijgt. Dit heeft niets met “decostops” te maken, maar met de maximale stijgsnelheid.

Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu