Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Duiken algemeen Vraag duiken & opleiding

 • Vraag duiken & opleiding

  Posted by gino-d on 21 oktober 2020 om 15:41

  Vraag duiken & opleiding
  Oké ik geef toe ben maar een vakantie duiker. Maar met de duiken die ik al gemaakt heb is me iets opgevallen .

  Met mijn scuba diver ben ik meestal het groentje van de groep .
  Maar mij is me opgevallen dat de duikers met meer ervaring vaak gewoon zich niet aan de gemaakte afspraken houden , zoals het signaleren van de 100bar en zelfs de 50 bar .
  Daar dit voor de divemaster toch belangrijke informatie is , welke invloed kan hebben op de duiktijd .

  Op die zaken ben ikzelf vrij strikt , want ge wilt echt met een lege tank zitten onder water .
  Dat is niet zo handig , want heb zelf gemerkt eens je onder de 50bar komt dat metertje precies rapper richting de 0 geraakt. Dat is niet handig , en ja heb er ook kennis mee mogen maken , omdat de stroming op 5m ons naar de kust bracht en het oppervlaktewater ons van de kust wegduwde bleven ze zo lang mogelijk op de 5m.

  Maar dat ze het onder de 10m niet signaleren kan wel eens een probleem zijn / worden .

  Van de duiken die ik gedaan heb was er elke keer wel een clown bij .

  Gelukkig nooit de clown gehad als buddy .
  Wel 1 maal een divemaster die ons indeelde in groepjes van 2 om elkaar in oog te houden , en hij hielt de groep in het oog , resultaat zijn groepjes waren volgens brevet de groentjes in 1 groepje …..

  gino-d reageerde 1 jaar, 9 maanden geleden 8 Leden · 18 Reacties
 • 18 Reacties
 • Don-Chedi

  Deelnemer
  21 oktober 2020 om 15:46

  Ik kan alleen maar voor mijzelf reageren, maar even een handsignaaltje geven is helemaal moeite niet dus ik doe dat wel. Het komt wel regelmatig voor dat als ik langere tijd met dezelfde gids duik, de klad er een beetje in komt. Maar ik ben daarbij eveneens niet bang om zelf het initiatief te nemen en alvast ondieper te zwemmen als ik dat nodig vind. (omdat ik thuis met grotere flesinhoud duik, 15 liter en tijde zelfs dubbel 12, kijk ik automatisch wat vaker op mijn metertjes als ik op vakantie bijna altijd met een kleinere fles, 12 liter, duik).

 • gino-d

  Deelnemer
  21 oktober 2020 om 15:46

  Inderdaad duik je vaker met elkaar ken je ook elkaar iets beter, maar die (a)ow hadden nooit met de divemaster en instructeur gedoken.

 • ajh

  Deelnemer
  21 oktober 2020 om 15:46

  Doe dat zelf nooit tenzij gevraagd. Ik weet mijn verbruik en het plan. Kom over het algemeen met een halve cilinder terug, dus maak me er niet zo druk over, Mijn buddies weten dat ook. Bij een onervaren buddy ben ik wel heel alert op verbruik en zal dat ook regelmatig navragen.
  Het aangeven van 100bar was gevraagd net zoals de 50bar.

 • gino-d

  Deelnemer
  21 oktober 2020 om 15:46

  Het aangeven van 100bar was gevraagd net zoals de 50bar

 • ajh

  Deelnemer
  21 oktober 2020 om 15:47

  Da’s een goede buddy dan. Zuinig op zijn.

 • gino-d

  Deelnemer
  21 oktober 2020 om 15:47

  Inderdaad dit was een heel goede divemaster , heb er helaas al andere gehad die 2 scuba divers een team liet vormen . Dan duik ik als “vakantie” duiker liever met een ervaren persoon ( of beter gezegd een persoon die vaker duikt ) .
  Maar vaak heb je het niet voor het zeggen, en wordt je door instructeur / divemaster / eigenaar PADI center , ingedeeld in groepjes.
  Sommige houden zich strikt aan de regels , maar andere voor geen meter.

  In Lanzarote was het naar de geest van de regels .
  Al mocht je daar als scuba diver wel hun onderwater museum bezoeken op 18m , dit ongeacht het aantal duiken in uw logboek ( ja zelfs als eerste duik na behalen brevet ) .
  Daar zijn ze niet strikt op diepte ,maar wel op gemaakte afspraken, en duikers die het uithangen , wordt het gewoon in hun logboek geschreven.
  Daar in 1 van mijn duiken voorgehad , zelfs na correct signaleren van tankinhoud naar divemaster ( welke mijn buddy was ,en er waren geen andere duikers ) bovenkomen met een tank die om het eenvoudig te zeggen leeg was.

  In Kos was de indeling groentje met groentje en wel de strikte diepte. En was het zelfs stukje in een grot , dus had instructeur geen enkel zicht op de groentjes.

  In Malta had ik graag met een instructeur een wrak bezocht op de 14 tot 15m bodem diepte . Dat kon niet , zelfs niet tot diepte van 12 en niet dieper.

 • Germie

  Deelnemer
  21 oktober 2020 om 15:53

  Het ligt denk ik aan de groep. Wat is je verbruik? Het komt namelijk wel voor dat ik boven de 100 bar zit en een ander op 50. Tja, dan zie je van mij geen signaal. Dat heeft niets met afspraken niet nakomen te maken.
  Daarnaast is het zo dat ik bij gegidste duiken van te voren aangeef dat ik niet van plan ben om korter dan 60 minuten te duiken en zeker het water niet uitga als een ander te snel door z’n lucht heen is. Dat zijn afspraken die je maakt van de kant van de klant. Is meestal ook geen probleem. Dit omdat er inderdaad wel eens beginners ingedeeld worden met ervaren duikers (soms meer dan 1000 of 2000 duiken). Als je iedereen dezelfde prijs laat betalen, dan moet je ook waar bieden voor je geld aan mensen die gewoon langer kunnen duiken.
  Als ik jou was zou ik toch echt je open water gaan halen. Dan mag je theoretisch zonder gids duiken. En misschien ook wel je advanced. Voor Malta is advanced nodig wil je zelfstandig tanks huren.

  Onlangs heb ik meegemaakt dat er iemand de navigatieduik voor advanced moest doen, tegelijkertijd met dezelfde gids als onze duik (lees divemaster en hoger). Dit resulteerde in een cursist die zo snel wegzwom dat wij binnen 3 minuten de boel kwijt waren. We hebben onze eigen duik maar gewoon gemaakt. Dit was overigens een cursist die absoluut niet klaar was voor een advanced open water brevet, de gids moest de inflator van de cursist nog bedienen in de afdaling. Oh ja, wel geslaagd. Mocht ik ooit met zo iemand ingedeeld worden, dan ben ik al weg in de afdaling als er ook ergens een gids van de duikschool in het water ligt. Mocht dat er niet zo zijn, dan zal ik die persoon netjes terugbrengen na de duik, en daarna zelf nog even solo verder gaan. En daarna is het van met die duik ik niet meer als je geld van mij wilt ontvangen. Ik zal niet moedwillig iemand in gevaar brengen, maar als je flink betaalt voor een duik, dan moet het ook op het gevraagde niveau zijn.

  Het kan ook andersom gaan, een dag later ging er een open water duiker mee met onze groep en dat was voor de gids wat lastig, want die duiker maakte haar 5e duik en wij zouden naar 35m diepte. Het was toen al zo van ga maar gewoon naar diepte, hou onze richting maar wat in de gaten. Het eindresultaat was dat de open water duiker met gids (tevens instructeur) op 29m zat, een prima luchtverbruik had en wij er geen last van hadden. Deze duiker had gewoon gevoel voor duiken en het ook echt geleerd (in jawel, een vooroordeel tropisch vakantieoord, Curacao). Een volgende duik ging naar 25m. Wij zouden nog een nachtduik maken en het klikte gewoon ook persoonlijk dus toen stelde ik voor om haar ook mee te nemen met de nachtduik. Dat was eerst moeilijk moeilijk, want deed geen cursus, dus toen zei ik zo, ik ben instructeur, dan is ze gewoon mijn cursist. En dan duiken we met z’n 4-en, de andere 2 zijn immers ook divemasters. We zouden toch al samen gaan eten, dus ik zo van dan neem ik de theorie wel op me. Toen was het goed. Zij netjes een afgetekende nachtduik in het logboek. De duikschool een extra duik verkocht en wij een gezellige avond met een leuke duik.

  Overigens is in Spanje een open water brevet een 40m brevet. Dat is eigenlijk overal zo, je bent getraind tot 18 of 20m, maar de maximale diepte voor ‘recreational diving’ is 40m. Dus je ziet daar geregeld open water duikers met bootduiken naar 30m gaan. Soms zelfs naar een wrak op 35m. Veel duikscholen en mensen maken die getrainde diepte als absolute maximale diepte.

  Je hebt dus beginners en beginners en ook ervaren duikers die slurpen. Het meest storend zijn de slurpers, gevolgd door mensen zonder trim, gevolgd door mensen die overal aanzitten.
  Blijf dus gewoon lekker duiken, volg een paar cursussen en probeer iets vaker te duiken zodat alles makkelijker gaat.

 • gino-d

  Deelnemer
  21 oktober 2020 om 15:53

  Inderdaad, de open water geeft me meer mogelijkheden , maar ik weet dat het niet haalbaar is. Niet van het niet kunnen, want ben met mijn scuba diver al wel tot meer dan 20 m geweest , met instructeur/divemaster, maar omdat om medische redenen het advies is om te duiken tot de 12m.
  (Ja dat op 20m het gevaar groter is dan om 12m ben ik me volledig van bewust. Maar zelfs bij mijn eerste duiken moest ik niet onderdoen voor de andere, anders had ik nooit naar die 20m mee mogen gaan.)

  En het viel ook de instructeurs op dat ik ondanks het nemen van medicatie die een contra-indicatie is voor het duiken, daar totaal geen last van had.
  Dus ik weet nu al dat ik nooit de diepere duiken ga mogen doen, ik moet blijven binnen de duiken zonder decompressie stop, vandaar die dieptebeperking Dus de hogere brevetten geven me amper meer vrijheid.

 • aquaduck

  Moderator
  21 oktober 2020 om 16:21

  Allen,

  Rob (Inferno) is een groot deel van de dag bezig geweest om dit draadje zo goed en kwaad als het kon terug te halen. Daarom zie je ook zijn naam bij een aantal postings onderaan staan. Hij heeft een aantal postings moeten knippen en plakken. Er is geen backup van het deel tussen 0200 en 2000 uur, waardoor een deel van de postings mist.

 • Germie

  Deelnemer
  21 oktober 2020 om 17:18

  Ik had er op gereageerd dat de TS dus nu ineens een heel ander verhaal weergeeft. Wel afgeven op het niet geven van handsignalen, maar zelf wel te diep gaan terwijl dat eigenlijk niet kan of mag.
  Dus wie is nu eigenlijk fout? Ik vind een flesdruk niet aangeven beduidend minder erg dan iemand die willens en wetens dieper gaat dan wat er eigenlijk kan of mag op basis van een medische geschiedenis. Zeker omdat er eigenlijk helemaal niet gedoken zou mogen worden met de medicatie (dat stond in de verloren berichten).
  Wij weten niet om wat voor medicatie het gaat, maar ik zou je op basis van dit verhaal niet graag als buddy hebben. Een duikschool kan het wel weten, maar je buddy mogelijk niet.
  Uiteraard vind ik ook dat de duikschool meer verantwoordelijkheid had moeten nemen. Maar als duiker zelf kun je ook nog altijd nee zeggen.

 • marcelv1

  Deelnemer
  21 oktober 2020 om 17:27

  Erg jammer dat het lijntje nu uit zijn voegen is getrokken. Is er bekend hoe het komt dat dit ineens weg was?

  ts geeft dus allerlei opmerkingen over gebrevetteerde duikers, misschien wel ongefundeerd.
  maar zijn eigen beperkingen praat hij zomaar overheen.

  ik zou je niet als buddy willen hebben, of vertel je je buddy over je medicatie?

 • JosB

  Deelnemer
  21 oktober 2020 om 18:12

  Dan zal ik ook weer een poging doen om datgene neer te zetten waarna het draadje verdwenen was, Gino d stond toen nog vermeldt als zijnde site admin (wat nu is aangepast) maar ik viel over zijn manier van schrijven waarbij het voor mij er op leek dat zijn posting meer waren geschreven om ons duikers uitspraken te ontlokken en ik begon me af te vragen of het wel een eerlijke poster was.
  Die mening heb ik nog steeds en ook ik wil je niet als buddy hebben!

 • mcgoos

  Deelnemer
  22 oktober 2020 om 23:57

  Beste Gino,
  Je stelt een aantal vragen en doet beweringen zonder dat wij ons een duidelijk beeld kunnen vormen van de context.
  Ik kan alleen zien dat je Padi scuba diver bent, ik ga er vanuit dat dat “open water diver” is en dat je zo te zien niet bij een club bent aangesloten.
  Je maakt (al of niet terecht) een issue van handsignalen, met name over verbruik/luchtvoorraad.
  Jouw verbruik cq luchtvoorraad is primair jouw probleem, je hoort elk moment te weten wat je luchtvoorraad is. Sommigen weten dat uit ervaring en kijken af en toe op hun manometer om dan tot de ontdekking te komen dat alles naar plan verloopt.
  In de beginfase ben je daar erg mee bezig dat is normaal en als je zelf regelmatig je “lucht,tijd,diepte” controle doet en je luchtvoorraad aan je buddy doorgeeft versterkt dat je zelfvertrouwen en zul je van hem/haar zker een reactie krijgen.
  Uit je verhaal maak ik op dat je nog geen vaste buddy hebt waarmee je dat soort routines kunt opbouwen , word lid van een club daar heb je een goede kans om een buddy te vinden en /of met meerdere ervaren duikers -waarbij jij je veilig voelt-, te duiken.

 • JosB

  Deelnemer
  23 oktober 2020 om 08:58

  mcgoos;n1863252:
  …….Ik kan alleen zien dat je Padi scuba diver bent, ik ga er vanuit dat dat “open water diver” is………

  Nee helaas is dat niet zo, lees hieronder maar een stukje van de PADI website:

  Beschrijving PADI Scuba Diver

  De PADI Scuba Diver-cursus is een kortere, uitgeklede versie van de PADI Open Water Diver-cursus. Als je niet al teveel tijd hebt maar toch wilt leren duiken, dan is de kwalificatie als PADI Scuba Diver wellicht iets voor jou. Vooral als je toch van plan bent alleen onder begeleiding van een duikgids te gaan duiken. Deze cursus is een opstapje naar een Open Water Diver-brevet – mocht dat je uiteindelijke doel zijn.

  PADI Scuba Divers mogen:
  [LIST]
  [*]Onder direct toezicht van een PADI Professional te duiken naar een maximumdiepte van 12 meter/40 voet.
  [*]Een duikfles te laten vullen, een duikuitrusting te huren of aan te schaffen, en deel te nemen aan duikactiviteiten, zolang die onder de juiste begeleiding plaatshebben.
  [*]Verder te gaan met een duikcursus voor het behalen van het PADI Open Water Diver-brevet en deel te nemen aan bepaalde duikcursussen.
  [/LIST]

 • mcgoos

  Deelnemer
  23 oktober 2020 om 11:06

  Dank je Jos,
  Weer wat geleerd en dat maakt de zaak voor mij meteen een stuk duidelijker.
  Dat betekent dus dat Gino alleen onder leiding van een Divemaster (3* duiker) of hoger mag duiken en daar echt afhankelijk van is . ?
  Eigenlijk kan ik hem beschouwen als iemand die een “intro duik” niveau heeft en voor zijn eigen gemoedsrust, min of meer blindelings, op zijn buddy wil vertrouwen.
  Dat verklaart voor mij dan weer wel de sterke behoefte om begeleid te worden.

  @ Gino
  Volgens mij was er een verdwenen stukje conversatie over jouw medische conditie waardoor je niet dieper dan 12 m mag duiken of is die 12 m ingegeven door jouw brevet beperking?
  De gedachte hierachter is dat je mogelijk toch je open water brevet kunt halen mits die diepte beperking door andere medicatie of voor de opleiding (incidenteel) opgeheven kan worden. Daarna kun je je aan de diepte limiet houden en heb je een meer reële kans om ervaring op te doen doordat je uit meer buddy’s kunt kiezen.

Page 1 of 2
Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu