Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Duiken algemeen actuele duikverslagen Voornamelijk sidemount duiken in de Lot

 • Voornamelijk sidemount duiken in de Lot

  Posted by Germie on 15 mei 2016 om 21:22

  Voornamelijk sidemount duiken in de Lot
  Het is al weer mei en dus weer tijd voor een weekje grotduiken in de Lot. Januari en februari waren daar letterlijk in de regen gevallen, dus ik was er sinds oktober al niet meer geweest. Hoog tijd dus. Gelukkig was ik tussendoor nog wel in een mijn in Slowakije geweest en in de France Comte regio, dus geheel grotvrij gelukkig niet. 😀 Mijn plan is veel sidemount duiken dit keer.
  De anderen komen op zondag aan, maar ik vind het te ver rijden om het in 1 dag te doen. Dus ik ga dan op zaterdag al rijden en neem een hotel een 2 uur ten noorden van de grotten. Dan kan ik op zondag alvast 2 duiken maken. Dit keer was m’n keuze gevallen op de St. Georges met rebreather en daarna wilde ik een voor mij nieuwe grot proberen, de Combe Negre. Ook wil ik mijn nieuwe cameraatje uitproberen. Ik wilde graag iets met een 170 graden hoek, en gopro is me toch te duur. Maar de eerste had een dead on arrival (onderwaterhuisklep afgebroken bij levering), de tweede liep vol toen ik het water inliep in Vinkeveen. Dus nu heb ik camera nummer 3 en hoop dat ik deze week dus ook foto’s met 170 graden kan maken, i.p.v. de 100 graden van mijn Denver. Testen is niet meer gelukt, was net geleverd voor vertrek. Ook is 2.5 uur film/fototijd een must, de 40 minuten van de Denver blijkt elke keer te kort.

  De St. Georges lijkt goed zicht te hebben. De week ervoor was het zicht niet zo goed, maar nu lijkt het helder. Ik neem de camera niet mee, want het plan is toch dieper dan de 60m rating die de camera heeft en het zicht is meestal niet super in deze grot.

  Ik maak hier een duik naar 75-77m (afhankelijk van welke computer ik aflees) en lig 3 uur relaxed in het water. Voor deze grot goed zicht en ik vermaak me wel.

  Daarna door naar de Combe Negre. Ik weet dat dit een nauwe grot is, maar dat het backmount te doen moet zijn. Maar mijn voorkeur gaat uit naar sidemount.
  Helaas lijkt het deze dag een plek te zijn waar alternatievelingen bij elkaar komen om wiet te roken en zich klem te zuipen. Ik groet ze en zij groeten mij vriendelijk terug. Maar in m’n achterhoofd zegt een stemmetje, als je nu gaat duiken is je auto straks open gebroken. Er zijn nog een paar Fransen hun duikspullen aan het inpakken en ik praat even met ze. Ook of de grot backmount te doen is met een rebreather, want als ik wel besluit te duiken, dan gaat mijn dure speeltje mee de grot in. Ja hoor, geen probleem zeggen ze. Omstandigheden zijn goed zeggen ze. Dus ik besluit toch de gok maar te wagen. De Fransen rijden weg en de mensen die stoned zijn komen naar mij toe. Ik ben een Nederlander, of ik ook drugs voor ze heb. Nee antwoord ik vriendelijk. Ik rook en drink niet, ik duik. Dan wordt er een lolletje gemaakt, en ik heb op dat moment zoiets van het zal wel goed zitten, ze hebben hier gewoon lol en ik hoop dat ze wel flink wachten met weer achter het stuur stappen. Maar ik durf wel te duiken.
  Dus ik kleed me om en dan hup het water in. Stage bailout mee.
  Om in de grot te komen moet ik nog een stukje kruipen. AUW, geen kniebeschermers mee. Volgende keer wel dus. Daarna de grot in, de grot is smal, dus ik schuif de bailout los voor me uit. Maar dan even verder zit ik klem. Nee he, een D12 past net wel en mijn ccr is net iets hoger, dus past niet denk ik. Ik schuif nog wat en er gaat echt even door me heen dat terug ook niet meer lijkt te lukken. Oeps. Er gaat ook nog even door me heen dat ik m’n harnas moet doorsnijden om los te komen, maar ik heb nog wel voor een uurtje zuurstof, dus we gaan eerst het anders proberen. Het water is hier 60 cm diep, volledig klemzitten in een grot op 8m van de ingang in 60cm diep water. Ik besluit voorzichtig wat keien weg te schuiven en ja, er komt weer wat beweging in. Na 5 minuten heb ik ong. 12m afgelegd en wordt de grot wat ruimer. Goed, we gaan door. Uiteindelijk besluit ik alleen de eerste sump te doen, hoewel het lijkt dat je redelijk door kunt zwemmen naar de tweede sump. Maar ik moet ook nog weer de grot uit en als dat net zo gaat als er in, dan zijn we daar opnieuw aan het keien verschuiven. Maar de terugweg gaat een stuk sneller en ik heb een 40 minuten gedoken, maximale diepte 2,2m, 6/72 diluent en echt genoten. Dit hoort er ook bij. De komende week kom ik zeker terug en dan zonder ccr. Ik praat nog even met de mensen die hier uitgebreid aan het drinken, roken en funnen zijn. Ze bieden mij ook nog van alles aan, maar ik sla het vriendelijk af. Ik laat een paar foto’s zien van de grot.

  Bij het huisje aangekomen zijn de anderen ook gearriveerd. Dus praten we bij.

  De volgende dag wordt het de Ressel en ik wil daarna nog een sidemount duikje maken en kies voor de Bial. De Ressel is gewoon als vanouds, een prachtige grot met goed zicht. Het water in de rivier de Cele staat nog wel hoog, maar de stroming in de grot is minimaal. We maken een leuke duik.
  Na deze duik dus de Bial. In deze grot zat ik in oktober klem en nu besluit ik er no mount in te gaan. gewoon de flessen voor me uit te schuiven. Ik heb geen idee of de ingang nu iets ruimer is dan in oktober en niemand lijkt het te weten. Alles valt mee, ik kom er vrij gemakkelijk in.

  Het zicht is slechter dan de vorige keer, jammer. Maar toch lekker gedoken. Gewoon alleen de eerste sump, geen zin in klauteren. Achteraf beetje spijt van, want het water stond nu vrij hoog. Maar de grot ligt er een volgende keer ook nog wel. Ik rij terug naar de Ressel waar de anderen nog zijn en een 2e duik gemaakt hebben.

  Daarna gaan we kijken bij de Lestang. Inmiddels regent het enorm, dus dat maakt het wel minder aantrekkelijk. De grot is eenvoudig te vinden. Absoluut sidemount en heel krap. Deze bewaren we voor een volgende keer.

  Een dag later duiken we de Marchepied. Perfect zicht, en omdat het zo’n mooie grot is worden het zelfs 2 duiken daar.

  Hierna duiken we de Landenouse. Ik heb geen zin om een camera mee te nemen, achteraf wel wat spijt van. Het zicht is goed.

  Uiteraard komt er ook tijd voor de Truffe, dat is net als de Marchepied 1 van mijn favorieten. Altijd goed zicht.

  Daarna door naar de St. Georges. De anderen kennen deze grot nog niet en dus wordt het hoog tijd om ook hier eens gedoken te hebben. Helaas valt het zicht tegen, het was zondag beduidend beter. Maar toch een mooie duik gemaakt. De Salle de Laveur blijft enorm groot. Een lampfailure treedt op, een buddy heeft een lamp die niet meer uitwil. Schakelaar kapot. Gelukkig doe je een lamp in principe niet uit in een grot.

  Uiteraard wordt een dag later de Ressel opnieuw aangedaan. Ik ben blij met mijn nieuwe cameraatje met 170 graden hoek en videolamp uit china en wil hier ook nog wat foto’s proberen te maken. De Ressel is altijd wat moeilijker te fotograferen dan de Truffe wegens de grootte van de grot. Ook zit er soms een soort minimale waas in het water wat je op foto’s terugziet. Ik vind fotograferen leuk, maar hou niet zo van bewerken.

  De Ressel is altijd een druk bedoken grot, dat zie je nu ook bij de ingang:

  Hierna gaan we naar Cunhac. Het kost aardig wat moeite om over de rivier te zwemmen, die stroomde harder dan verwacht. Het zicht in de grot is zozo, matig dus. De lijn is een drama, bij de ingang gebroken, en in de grot ook diverse keren. We repareren de lijn in de grot en laten ook alles achter voor een volgende groep duikers. De lijn is nu weer doorlopend vanaf het einde van de grot tot de ingang, maar de staat is af en toe maar zozo. Leuke oefening voor ons in lijnreparatie zeggen we dan maar. 😀 We repareren de lijn van de ingang naar de oppervlakte niet, daar kan een volgend team eenvoudig zelf een reel uitleggen. Daarna melden we het op lot cave conditions.

  Dan naderen we de laatste dag al weer. Even denk ik nog na over de gehele eerste sump op ccr in de St. Georges, of de gehele landenouse, maar ik heb eigenlijk geen zin in zulke lange deco’s. Verder is samen duiken toch gezelliger. Ook ben ik nog niet klaar met fotograferen en zou de nadruk deze week op sidemount liggen. Dus gaan we gezellig samen naar de Truffe en daarna naar de Combe Negre.

  De Combe Negre in sidemount gaat gelukkig prima. We halen zelfs sump3. Ik zit even klem in een rare bocht om tussen de sumps weer onder water te komen, maar ik zie ook dat de terugweg handiger kan. Mijn buddy heeft op de terugweg even wat moeite met die rare bocht. Maar het lukt ook gewoon. Een prachtige duik.

  Helaas blijkt mijn nieuwe micro sd kaart slechte sectoren te hebben, dus het merendeel van de filmpjes en foto’s is niet opgeslagen. Dat is wel jammer, maar goed, de herinneringen blijven natuurlijk ook gewoon in je hoofd zitten.

  fransdm reageerde 7 jaar, 4 maanden geleden 15 Leden · 29 Reacties
 • 29 Reacties
 • aquaduck

  Moderator
  15 mei 2016 om 23:17

  Bedankt weer voor een mooi uitgebreid verslag met foto’s. Krijg je het nou op een gegeven moment niet Spaans benauwd als je een tijdje vast komt te zitten zoals je beschrijft in het eerste stuk? En maak je die duik solo?

 • Germie

  Deelnemer
  16 mei 2016 om 08:53

  Dat klem zitten betekent dat ik er ook ingekomen ben, dus er ook weer uit moet kunnen. Dat is mijn gedachte. Natuurlijk zit je liever niet klem en ik zat hier ook wat meer klem dan verwacht, maar heb geen moment gedacht dat ik niet meer los kon komen. Mijn armen waren nog vrij, dus dan ga je stenen aan het verschuiven, echt 1 voor 1. Dat kost tijd, maar die tijd heb ik hier wel. Het betekent wel dat als ik zo’n duik oc doe dat ik extra gas reserveer om er weer uit te komen. CCR had ik nog 80 bar zuurstof wat zeker genoeg is voor 2-3 uur, dus dan is er zeker geen reden om bang te zijn dat je zonder gas komt te zitten. Mijn handen waren vrij, ik kon in noodgeval bij m’n bailout, had ook in nood m’n set af kunnen krijgen door wat door te snijden, dus het was niet dat ik niets meer kon. In dit geval ging de uitgang ook een stuk makkelijker dan er in. Je weet wat er gaat komen. Een paar dagen later sidemount ging de grot vloeiend. Ik wist dat men er backmount ook wel ingaat met een D12, maar als ik mensen vraag en die zeggen ja, dat past prima met ccr (die dus nog wat hoger is dan een D12), dan vertrouw ik er op. Ik heb overigens dat hele gewroet bij de ingang gefilmd zag ik. Best grappig. Vooral als je bedenkt dat je sidemount er zo doorzwemt.
  En ja, ik was alleen de eerste dag. In de combe negre was er nog een fransman die tegelijk te water ging en ook gezegd had dat het backmount met ccr wel zou passen. Hij zou wel achter me aangaan. Hij heeft me echter ingehaald zodra het kon. En toen hebben we beiden genoten van onze eigen duik.
  Maar ik geef toe dat toen ik begon met grotduiken ik niets van nauwe doorgangen moest hebben. Het is ook nooit een must, je kunt ook grotduiken en genieten van bredere grotten. Er zijn Fransen die soms nog verder gaan. Met overalls nog krappere gangen in en dan net een paar meter duiken met een heel klein flesje en dan weer de droge grotten door. Dat gaat mij ook nog even te ver.

 • edwinw

  Deelnemer
  16 mei 2016 om 10:59

  Wanneer je als tech duikster al zoveel geld uitgeeft aan je duiken, snap ik echt niet dat je blijft prutsen met die goedkope cameras. Een Go Pro kost helemaal niets t.o.v. je uitrusting etc.

 • Unknown Member

  Verwijderde deelnemer
  16 mei 2016 om 11:49

  Mooi om zo’n verslag te lezen, ik heb ontzag voor je maar NEE voor geen goud ga ik met je mee zo’n grot in en dan ook nog alleen aaahhhh moet er niet aan denken.
  Doe mij maar een paar mooie riffen op Curacao bij Lagun Blou resort en beestjes kijken.

 • fvdm

  Deelnemer
  16 mei 2016 om 12:12

  Voel met je mee Jos. Is voor mij ook prettiger duiken daar. Altijd gewoon naar boven en eruit kunnen. Heerlijk. Voelt al benauwd als ik de foto bekijk. Maar als je daar geen probleem mee hebt lijkt het me wel schitterend Germie. Leuk verslag.

 • jan-korf

  Deelnemer
  16 mei 2016 om 12:20

  Mooie foto’s en sfeer beelden, maar ik ga achter Jos aan dit is niets (meer) voor mij.

 • plonser

  Deelnemer
  16 mei 2016 om 19:48

  Door dit soort verslagen vind ik Duikforum, ondanks eindeloos veel geleuter, nog steeds geweldig
  Echt heel stoerr en geniet bij het lezen van je passie

 • Germie

  Deelnemer
  16 mei 2016 om 20:00

  Het is geen verplichting jongens, gewoon doen waar je zin in hebt. Ik heb wat minder met visjes kijken, dus als ik moet kiezen kies ik voor grotten. Maar goed ook, anders werd het erg saai. Iedereen op hetzelfde rif, zelfde pak, zelfde duikdiepte en tijd om dezelfde vissen te bekijken.

 • mcgoos

  Deelnemer
  16 mei 2016 om 21:22

  Goed verhaal en mooie foto’s Germie.
  Mijn voorkeur ligt bij open water en wrakken, grotten lijken me wel mooi (ben wel eens in droge grotten geweest) maar hebben vooralsnog niet mijn prioriteit.

 • Unknown Member

  Verwijderde deelnemer
  16 mei 2016 om 23:38

  Germie;n1847938:
  Het is geen verplichting jongens, gewoon doen waar je zin in hebt. Ik heb wat minder met visjes kijken, dus als ik moet kiezen kies ik voor grotten. Maar goed ook, anders werd het erg saai. Iedereen op hetzelfde rif, zelfde pak, zelfde duikdiepte en tijd om dezelfde vissen te bekijken.

  Nee, tuurlijk ieder zijn ding, lekker doen waar je voor jou het plezier uit kunt halen, helemaal mee eens.
  Stel je voor zeg dat iedereen die grotten in zou willen, moet je nog nummertjes gaan trekken en heb je gegarandeerd 0 zicht.

 • zeekreeftje

  Deelnemer
  18 mei 2016 om 20:19

  1e foto van Combre Negre: waarom ligt de onderkant van de fles zo hoog? Het lijkt erop dat de onderkant het plafond raakt. Kans op beschadiging (niet van de fles) maar van de grot?

 • jan-korf

  Deelnemer
  18 mei 2016 om 20:41

  Ook nog wat positiefs gezien . ??

 • Anoniem

  Gast
  18 mei 2016 om 21:44

  Germie,
  Met welke camera heb je de opnamen gemaakt, merk en type ?
  Ben benieuwd hoe ze 170 graden beeldhoek specificeren.

  ps: geheugenkaartjes zijn tegenwoordig allemaal geformateerd. Dat zou dus goed moeten zijn. Bedenk wel dat je een kaartje koopt dat de gewenste datasnelheid aan kan. Als je met 4K filmt op hoge framerate of met 16 Mp lens data wegschrijft dan heb je echt een kaartje nodig met klasse 10.

  Groet,
  PAT1

 • Germie

  Deelnemer
  18 mei 2016 om 21:59

  Telefoont typt beroerd, maar ik zal een poging doen.
  De kaart was echt kaduuk helaas. En uiteraard klasse 10. Dit is de activeon cx camera. Ben er zeer tevreden mee. Slechts 5 megapixelcamera maar voor mij goed genoeg. Verschil tussen 100 graden en dit is enorm. Gek genoeg heb ik liever fotos dan film, dus de burst is ook belangrijk. Maar zowel film als foto is goed. Dat was bij de denver ook prima hoor maar de beeldhoek. En nu gaat ie echt 2 duiken mee.

 • djvdaalen

  Deelnemer
  18 mei 2016 om 22:13

  Hoi @Germie, wat ik mij af vraag; ik weet dat (sommige) grotduikers hun TP conservatiever plannen in een team van 2, I.p.v. 3.
  Plan je de TP als soloduiker net zo conservatief? Of nog conservatiever ? Of juist minder, want alles is voor Bassie 😉 ?

Page 1 of 2
Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu