Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Duiken algemeen Recompressie tank

 • Recompressie tank

  Posted by merel on 11 december 2004 om 19:03

  Recompressie tank
  Ik ga morgen naar de recompressie tank van het AMC.

  Ik zal wel even laten weten hoe het was.

  Vast interessant voor de mensen die dit nog nooit hebben meegemaakt (en dat is niet te hopen :teeth: )

  aquaduck reageerde 17 jaar, 8 maanden geleden 6 Leden · 12 Reacties
 • 12 Reacties
 • mike

  Deelnemer
  11 december 2004 om 21:44

  Maak wat foto’s voor het fotoboek 😉

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  11 december 2004 om 22:18

  Is inderdaad een leuke belevenis. Ben zelf een paar keer mee geweest met die tank die op het duikcentrum Maarsseveen staat. Interessant om mee te maken op een recreatieve manier!

 • bhierke

  Deelnemer
  11 december 2004 om 23:09

  Ben er vorig jaar geweest. Leuk verhaal, leuke dag, aanrader!

 • aquaduck

  Moderator
  12 december 2004 om 08:35

  JA, foto’s van je uitstapje, leuk!

 • merel

  Deelnemer
  12 december 2004 om 17:27

  Zoals beloofd hier een kort verslag van het bezoek aan de recompressietank van het AMC.

  We, de bij Dolphins Dive Centre duikende CIOSsers van dit jaar en leden van duikvereniging Fun Diving uit Dinteloord (het was georganiseerd door een instructeur die zowel voor de duikschool werkt en zich ook bezig houdt met de duikvereniging), moesten om half 11 verzamelen bij het AMC. Rond 11 uur gingen we naar de ruimte waar de recompressietank staat. Daar werden we opgewacht door Bert (Chef Hyperbare geneeskunde). Ik geloof dat hij vrijwillig komt als er groepen zijn die de tank in willen, weliswaar tegen een vergoeding (wij moesten € 12,50 betalen, maar volgens mij kost het wel iets meer).

  Eerst kregen we een 2 uur lang verhaal te horen over alles wat je in de tank kan behandelen en hoe het ontstaan is, kompleet met voorbeelden en flauwe grapjes.

  De tank wordt dus niet alleen voor decompressie ziekte gebruikt, dit is ongeveer 4 keer per jaar, maar vooral voor chirurgische ingrepen. Bijvoorbeeld bij mensen met uitzonderlijk bloedverlies. De tank van het AMC is dus zo groot dat er, als het moet, geopereerd kan worden.

  Na dit toch wel ingewikkelde verhaal, hij gebruikte allemaal medische termen en vergat soms om de vertaling te geven, gingen we het dan eindelijk hebben over het duiken.
  Dit ging vooral over decompressieziekte, wat het verschil is tussen mannen en vrouwen, maar ook over de vraag of duiken wel of niet gevaarlijk is voor de mens.

  Ter afsluiting gingen we de tank in, met een opgeblazen ballon en een nog lege ballon die op 15 meter diepte moest worden opgeblazen.
  Zoals geleerd in de open water cursus werd de ballon naar mate we “dieper” kwamen kleiner. Het werd ook steeds warmer, ongeveer 30 graden. Je moet ook vooral niet vergeten te klaren…
  Toen we de 15 meter bereikt hadden werd de andere ballon opgeblazen en gingen we weer terug naar de “oppervlakte”. Het werd steeds kouder en kouder en de ballon steeds groter en groter tot hij ontplofte.
  Al met al zijn we 12 minuten in de tank geweest en was het een leuke ervaring. Maar volgens mij zijn ze andere keren dieper geweest en hebben ze langer in de tank gezeten.

  Er zijn wel foto’s gemaakt, maar deze komen op de site van duikverening Fun Diving, maar wat de site is weet ik nog niet. Dat zal ik woensdag even aan de instructeur die het organiseerde vragen.
  Verder heb ik nog veel meer informatie over alles wat behandeld kan worden in de tank, maar dat zijn 8 pagina’s, dus als er vragen zijn dan hoor ik het wel

 • paramedic

  Deelnemer
  12 december 2004 om 17:51

  geinig

  Leuk verslag.
  Wij (ambulancedienst) brengen ook regelmatig mensen naar de tank in het amc. Het gaat dan vooral om mensen met open wonden die met sneller en beter genezen doordat er een hogere part. zuurstof druk is in de tank.
  groeten dennis

 • merel

  Deelnemer
  12 december 2004 om 18:26

  dDt werd inderdaad ook verteld, dat dat dan sneller en beter geneest. Maar ook dat het niet wil zeggen dat het betreffende lichaamsdeel (benen/armen) niet meer geamputeerd hoeft te worden. Want soms moet dat alsnog.

  Hij vertelde over een man die 15 jaar lang 3 keer in de week langs kwam en dat het later alsnog geamputeerd moest worden.

 • aquaduck

  Moderator
  12 december 2004 om 18:37

  Inderdaad leuk verhaal, bedankt voor de info. Is het overwegen waard om ook een keer langs te gaan.

 • merel

  Deelnemer
  14 december 2004 om 23:56

  Foto’s van de recompressietank zijn te zien op http://www.duikvereniging-fundiving.nl

  Ik ben trouwens de blonde met de lichte fleece trui aan………….

 • aquaduck

  Moderator
  15 december 2004 om 15:56

  Ons duikteam gaat daar 30jan naar toe.

 • merel

  Deelnemer
  15 december 2004 om 19:09

  Veel plezier. De foto’s al bekeken?

 • aquaduck

  Moderator
  16 december 2004 om 14:16

  Ja, ben jij dat links op de foto? Denk niet dat ik 30jan kan, andere verplichtingen!

Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu