Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Technisch duiken Primaire lamp: Canister of Cordless?

 • Primaire lamp: Canister of Cordless?

  Posted by avu on 27 november 2018 om 14:29

  Primaire lamp: Canister of Cordless?
  Hallo,

  Mijn primaire lamp begint kuren te krijgen (een Chinese Brinyte canister lamp, hij heeft het toch 5 jaar vol gehouden) en ik ben me aan het oriënteren voor een nieuwe primaire lamp. Ik vroeg me af met de verbeterde Li-ion en LED technologie of een canister lamp zoals gebruikelijk binnen het tec duiken nog steeds de voorkeur heeft. Een “cordless” lamp kan ondertussen al voldoende brandtijd en lumen hebben voor een tweetal duiken (bijv. http://www.finnsub.com/en/products/f…ht-1300-short/).

  Een cordless lamp is wat zwaarder aan je hand en met een canister blijft je long hose goed zitten, maar wat zijn de verdere nadelen/voordelen van een cordless lamp t.o.v. een canister? En wat is jullie mening hierover?

  Groet Arjan

  arctic reageerde 1 jaar, 8 maanden geleden 4 Leden · 7 Reacties
 • 7 Reacties
 • Germie

  Deelnemer
  28 november 2018 om 09:20

  Ik heb beiden. Voor vliegreizen gebruik ik een goodmanglove met daarop een Brinyte DIV01. Genoeg licht, ook voor grotduiken, betrouwbaar (mijn oudste is nu 29 keer meegeweest dieper dan 100m en doet het nog), en met oplaadbare C-cellen geen gezeur over accu’s die niet in het vliegtuig meemogen.

  Maar daarnaast heb ik nog steeds een cannisterlamp, en omdat mijn eerste overleden is heb ik nu toch weer 1 in bestelling staan. De reden: 15 uur brandtijd. Dat haal je gewoon niet met een handlamp.

  Mijn Brinyte backuplamp die als hoofdlamp kan dienen haalt 7 uur. Wel merk je dat het na 3.5-4 uur wat minder wordt. Maar als je de lamp aan laat staan over de nacht, dan heb je de volgende dag ook nog steeds een beetje licht. Een cannisterlamp haalt gewoon een langere tijd op vol vermogen. Dat vind ik echt een voordeel.

  Veel handlampen, finnsub, Halcyon of Tillytec hebben een brandduur van 3-5 uur. En geven dan net zo veel licht als een cannisterlamp. Is deze brandduur genoeg? dan kun je het overwegen. 2 duiken gaan bij mij vaak over de 3 uur, dus dan is 180 minuten zeker te kort. Ik heb vooralsnog besloten om eerst het te houden bij de goede backuplamp die als hoofdlamp kunnen dienen op vliegreizen en daarnaast dus gewoon nog steeds een kabellamp. Het longhoseargument is eenvoudig teniet te doen door even een huls van een duikmes te hangen waar normaal een cannister hangt.
  Ik vind handlampen nog wel zwaarder dan een cannisterlamp. Maar kan er prima mee duiken, dus zie dat niet direct als een nadeel. De brandduur vind ik echter te kort (en daarom heb ik dus die backuplamp omdat die net verder gaat dan die 5 uur) Had in Florida eentje van Diverite, die haalde 4 uur brandduur (en was dan echt uit) en dat betekende dat ik dus 3 backuplampen meehad om toch mijn duiken te kunnen maken en niet af te hoeven breken.

  Kijk dus naar wat je wilt. Is 3-5 uur brandduur genoeg? Verder zitten er geen nadelen aan een handlamp die zodanig zijn dat je er last van gaat ondervinden. Te zwaar of het longhoseverhaal zijn in mijn ogen geen issues, maar moet je wel een keer zelf uitproberen denk ik.

 • ajh

  Deelnemer
  28 november 2018 om 16:16

  Long hose is makkelijk vast te zetten met een stick. Daar heb je geen canister voor nodig. Ik zelf vind een lichte lampkop prettig. De DIV01 die Germie gebruikt heb ik ook. Prima voor simpele duikjes hier of in de tropen. Niet ingewikkelder maken dan nodig. Echter, als je langer wilt duiken, b.v. 2 tot 3 uur met meer licht dan de DIV01, heb je al snel grotere accu’s te pakken. De lamp wordt dan zodanig zwaar (althans, dat vind ik) dat het niet relaxed meer duikt. Heb een lamp met 2x 36650. Enorme bak licht voor lange tijd, maar langer dan 1 uur wil ik dat ding niet optillen.Eigenlijk een miskoop geweest.

  Een lamp is een tool dat moet passen bij het doel. Voor mij is gewicht vs brandtijd bepalend wat ik meeneem. Ben weinig religieus in dit soort dingen.

 • avu

  Deelnemer
  30 november 2018 om 09:41

  Duidelijke verhalen, bedankt voor jullie reply. Ik heb een nieuwe canisterlamp besteld (opnieuw een Chineze lamp, geen Brynite maar Hi-Max http://hi-max.pl/produkt/slim-h01-hi-max-3500lm). Hopelijk komt hij spoedig binnen, dan zal ik een fotootje posten.

 • Erwin123

  Deelnemer
  30 november 2018 om 20:01

  Dat ziet er mooi uit…laat nog eens weten hoe die bevalt…

 • avu

  Deelnemer
  5 december 2018 om 09:57

  Ik heb de lamp binnen, eerste indruk is dat de lamp erg degelijk is. De canister van de Hi-Max H01 is gelijk aan de Brynite DIV series waar een drietal 26650 accu’s inpassen. De wartels zijn uitgerust in staal (RVS?) met een extra rubbber tegen het knikken. Het oogt robuuster dan de wartels die bij de Brynite’s zijn gebruikt. Ook is de kabel dikker en soepeler.

  De kop voelt wat zwaar (660 gram incl boltsnap) maar wel degelijk. De draaischakelaar op de kop is goed te bedienen door het extra nokje en voelt soepel aan. De schakelaar heeft duidelijke klikjes voor elke stand (0% – 25% – 50% – 100%). De schakelaar is te herkennen aan het boutje op de tweede foto. Het grote voordeel van deze t.o.v. van Brynite is de locatie van de schakelaar, op de accu een friemelige schakelaar vond ik met handschoenen aan altijd wat lastiger te bedienen.

  In eerste instantie lijkt het licht minder gebundeld te zijn dan die van de Brynite. De Brynite DIV09 heeft een duidelijk focus terwijl de focus van de Hi-Max H01 iets ruimer is. Dit moet nog blijken onderwater of dit een gemis is. Het licht van de Hi-Max is wel wat divergent, waardoor de omgeving meer wordt verlicht t.o.v. de Brynite, iets wat met foto’s mooier is.

  Ik zal binnenkort een duikje maken en een uitgebreidere review schrijven.

  Groet Arjan

 • Erwin123

  Deelnemer
  5 december 2018 om 20:58

  Bedankt, ik ben benieuwd!

 • arctic

  Deelnemer
  21 januari 2022 om 23:49

  (Untitled)
  Bedankt voor de info.
  Al duik ervaring met deze lamp??
  (na 3j. ;)..

Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu