Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Duiken algemeen actuele duikverslagen Möllerbunker in Duisburg

 • Möllerbunker in Duisburg

  Posted by Germie on 27 februari 2020 om 10:29

  Möllerbunker in Duisburg
  Afgelopen zaterdag had ik toestemming om te duiken in de zgn. ‘Mِllerbunker’. Deze ‘bunkers’ bevinden zich op het terrein van het Landschaftspark Duisburg-Nord waar ook de Tauchrevier Gasometer zich bevindt. Maar daar waar iedereen in de Gasometer mag duiken, mogen slechts een paar duikers per jaar in deze ‘Mِllerbunker’. Het zijn geen bunkers zoals in de oorlog gebruikt worden, maar het zijn een soort kelders. In deze kelders werd het ijzererts opgeslagen voordat het de hoogovens in ging.
  Er zijn 3 van deze bunkers te vinden, en ze zijn alle 3 vrijwel identiek. Alle kabels, machines, enz. zijn blijven liggen. Veel perculatie (ijzerrommel van het plafond en ander stof van het plafond door bellen), veel stof op de bodem en behoorlijk krap. De bunkers zijn klein, 10 bij 10m met een diepte van 6.3m. En bestaan uit 1.5 laag per bunker, oftewel 1 keer de bodem en 1 keer een brug op ongeveer 2.5m diepte wat de helft van de bunker beslaat. Het is geen grotduiken, het is geen wrakduiken, maar het is wel een vorm van penetratieduiken. Om bij de bunkers te komen moet je over een hek klimmen en dit mag je doen als je toestemming hebt om er te duiken.

  Het landschaftspark is verder een mooi park om te wandelen, je kunt de grote hooghoven in de zomer ook beklimmen (was nu dicht), en alles samen geeft een goed plaatje van de staalindustrie in Duisburg. Ook leuk voor kinderen, want er zijn ook speeltuinen en glijbanen op het park.

  Germie reageerde 3 jaar, 3 maanden geleden 6 Leden · 8 Reacties
 • 8 Reacties
 • aquaduck

  Moderator
  27 februari 2020 om 12:53

  10x10x6.3m is niet heel groot, een gemiddeld huis heeft die afmetingen al. Is het wel leuk en de moeite waard om in zo’n “bunker” te duiken? Ik kan me voorstellen dat dit geen lange duiken zijn, tenzij ik iets compleet mis.

 • Germie

  Deelnemer
  27 februari 2020 om 13:09

  Het is zeker wel leuk om te duiken. Het is misschien meer een wrakpenetratie, maar zonder het afdalen en opstijgen. Het is gewoon de hele entourage die het leuk maakt. Je duikt 20-30 minuten en gaat dan het water uit en je wandelt naar de 2e bunker. Het zicht is dan toch slecht geworden. De 3e bunker bereiken vraagt meer inspanning, je moet dan eerst weer wat trappen omhoog, over een hek en daarna weer over een hek en weer trappen omlaag.
  Je kunt het misschien vergelijken met een huis. Als het een lege ruimte was geweest, dan was het zeker niet zo leuk geweest. Maar omdat alles er nog ligt is het leuk. En ja, het zijn geen lange duiken, maar ik kan me er prima uitleven op het maken van foto’s. 😀

 • Anoniem

  Gast
  27 februari 2020 om 21:17

  Gave foto’s staan er bij !

 • mcgoos

  Deelnemer
  27 februari 2020 om 23:52

  Ik had ze al gezien op FB, maar goed dat je ze hier ook plaatst.
  grtz

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  28 februari 2020 om 07:14

  Puur gebaseerd op wat de foto’s presenteren, maar mij doet deze mollerbunker iets variabeler over komen dan die marmermijn in het andere onderwerp. Meer machines, deurtjes, trappen, leidingen, enz, terwijl het lijkt of die mijn alleen maar rijen tegels staan?

 • fvdm

  Deelnemer
  28 februari 2020 om 08:25

  Leuk. Vraag me alleen af waarom het erts daar lag. Is toch niet zo groot dat een hoogoven er goed op kan draaien lijkt me. Zal eens googlen.

 • JanOutshoorn

  Deelnemer
  28 februari 2020 om 08:39

  Don Chedi;n1861874:
  terwijl het lijkt of die mijn alleen maar rijen tegels staan?

  Ik denk dat die “rijen tegels” in werkelijkheid rijen met halve boorgaten zijn… Bij het winnen van marmer wordt een rij boorgaten om een blok gemaakt, hierna wordt dit blok losgebroken. Soms worden deze gaten ook gebruikt voor dynamiet oid, maar dan zitten ze niet zo dicht op elkaar. De blokken zijn inmiddels weg, waardoor je een boorgat overhoudt dat in de lengte is doorgesneden.

 • Germie

  Deelnemer
  28 februari 2020 om 13:22

  De marmermijn heeft weinig meer aan machines e.d. Er staat ergens nog 1 wagentje. Geen deurtjes e.d. meer. Nog wel een paar kabels. Die mijn is ook niet zo groot hoor. Je zou daar ook in 15 minuten doorheen kunnen zwemmen. Maar het is gewoon een leuk uitje, en omdat hij vrij diep is zit je natuurlijk nog met deco. Daar moet je wel even rekening mee houden.
  En ja, dat zijn de boorgaten die je ziet.

Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu