Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Duiken algemeen Logboek

 • Logboek

  Posted by jakob on 17 mei 2021 om 09:00

  Logboek
  Domme vraag mischien….
  ik duik niet vaak, hooguit een aantal keren tijdens een vakantie.
  Ik heb als logboek een grote dikke map van Padi. Te groot en dik voor in de koffer.
  Daarom wil ik een klein logboekje aanschaffen. Deze is natuurlijk leeg als ik deze meeneem op vakantie. Hoe kan ik dan bewijzen dat ik al een aantal jaren meerdere duiken heb gemaakt (60 tot nu toe)? Of wordt hier niet naar gevraagd?

  Dyrck reageerde 1 jaar geleden 11 Leden · 16 Reacties
 • 16 Reacties
 • JanOutshoorn

  Deelnemer
  17 mei 2021 om 10:12

  Of er naar gevraagd wordt hangt van het duikcentrum af waar je bent.
  Ik heb zelf een ringmap met losse blaadjes. Meestal zorg ik dat de laatste 10 logblaadjes erin zitten als ik op vakantie ga. Ook natuurlijk wat lege blaadjes om de duiken op in te kunnen vullen. Verder uiteraard je brevetten (pasjes) meenemen.

  Ervaring in het buitenland:
  – Op curacao werd er niet naar gevraagd, wij huurden alleen spullen en doken verder zonder gids. We kamen met 6 duikers, dus ze geloofden het wel denk ik.
  – Op Kreta een duikje gemaakt, hier moest ik een formulier invullen met wanneer mijn laatste duik was, waar en hoe diep (dat was de week ervoor in NL, dus verder geen vragen gekregen).
  – Op Mallorca gingen alle deuren open toen de NOB 3* pas werd omgedraaid en er CMAS tevoorschijn kwam. Verder ook geen vragen meer gehad.

  Meer buitenlandervaring heb ik helaas nog niet.

 • fryslan76

  Deelnemer
  17 mei 2021 om 10:30

  Zeer wisselend, hoe er naar gekeken wordt. Alle relevante pasjes bij je hebben helpt. Ik heb een logboek op A6 formaat en en daar een duik of 100 inzitten denk ik zo, dus nooit een probleem met ervaring aantonen. De oudere duiken heb thuis liggen in de administratie daar ook een A6 boekje vol raakt.

 • Panther1880

  Deelnemer
  17 mei 2021 om 12:51

  Hmmm ja, goeie vraag. Ik houdt alleen een digitaal logboek bij in Excel. De enige keer dat er naar het logboek gevraagd werd was in Egypte bij eurodivers, al de andere keren was het tonen van een pasje voldoende al was het in Egypte wel nodig dat er een checkdive met een divemaster werd gemaakt.
  Wellicht een foto maken van je logboek? Dan heb je toch nog wat bij je als ze erop staan.
  Het logboek zelf is natuurlijk verschrikkelijk fraude gevoelig. Ik zou er zelf niet zo’n punt van maken en als ze ernaar vragen vertellen waarom je niet je grote map mee hebt gebracht. Als je met een gids duikt ziet die snel genoeg ziet hoe het ervoor staat met je skills.

 • Panther1880

  Deelnemer
  17 mei 2021 om 13:00

  Voor op reis zou je natuurlijk ook een klein notitie blokje meenemen. Ziet er niet zo Peppie uit en heeft niet de voorgeprinte vakjes maar is maar een fractie van de prijs en er is véél meer ruimte om je duik te beschrijven.

 • ajh

  Deelnemer
  17 mei 2021 om 13:18

  Heb alleen nog maar een digitaal log (zonder handtekeningen). Ze moeten er maar genoegen mee nemen, altijd bereid tot een testduikje als ze me niet geloven. Pasjes natuurlijk wel mee.

 • annejan

  Deelnemer
  17 mei 2021 om 14:01

  Misschien kun je ook gewoon je duikcomputer laten zien. Daar kun je niet mee frauderen.

 • aquaduck

  Moderator
  17 mei 2021 om 16:24

  Pasjes, laatste paar duiken (hard- danwel softcopy) mee in logboek/telefoon. In geval van twijfel checkdive. En je duikcomputer geeft ook eea aan info zoals Goofy terecht opmerkt.

 • fvdm

  Deelnemer
  17 mei 2021 om 19:36

  Had er een zelf gemaakt. Konden 100 duiken in en was uitgeklapt 1/3 a4. Nam alleen het laatste boekje mee.
  zelf in word wat zitten lijntjes trekken en omschrijvingen er in geztet printen snijden en met een nietje in elkaar gezet.

  en nooit gevraagd naar het logboek alleen idd de computer even bekeken.

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  18 mei 2021 om 13:26

  Net zoals met de anderen, zijn bij mij ook de ervaringen zeer wisselend, maar zelden tot eigenlijk nooit is mijn logboek echt door gebladerd. Meest voorkomend was de vraag hoe lang geleden de laatste duik was, maar dat hoefde ik niet echt te bewijzen. Brevetteringspasje wordt wel als regel naar gevraagd (PADI veelal de voorkeur buiten Europa) , nitroxpasje bijvoorbeeld ook indien van toepassing, incidenteel medisch keuringsbewijs maar veelal wordt ook volstaan met de standaard vragenlijst, en heel regelmatig naar je reisverzekeringsgegevens..

  Bijna altijd wordt stiekum de eerste dag wat nauwkeurig naar je gekeken hoe je je duik voorbereidt.

 • ajh

  Deelnemer
  18 mei 2021 om 14:15

  Don Chedi;n1865214:
  Bijna altijd wordt stiekum de eerste dag wat nauwkeurig naar je gekeken hoe je je duik voorbereidt.

  Dit is ook mijn ervaring. 1e dag wordt er gekeken hoe je omgaat met de apparatuur en hoe je 1e duik gaat. Kun je jezelf redden en lig je redelijk relaxed in het water zijn de restricties vrijwel weg. Het gaat niet om het aantal duiken. Heb meegemaakt dat een duiker met 100+ duiken verboden werd een stromingsduik te maken omdat ze het niet vertrouwden.

 • Anoniem

  Gast
  18 mei 2021 om 15:31

  Ik neem ook al mijn pasjes mee en logboek met een aantal gelogde duiken. En tegenwoordig slaan ze ook veel digitaal op. Stel dat je net een ‘specialtie’ hebt gedaan . Dan staan het aantal gelogde duiken ook op het pasje vermeld ! (en digitaal via duikschool) . Dus als je dan zo’n pasje laat zien ,vragen ze niet meer naar je logboek.

 • Dyrck

  Deelnemer
  19 mei 2021 om 16:12

  Als je een Suunto computer hebt, dan kun je een pdf laten printen vanuit DM5, met alle gesynchroniseerde duiken in en tabel

 • willemtel

  Deelnemer
  23 mei 2021 om 11:45

  Er zijn ook kleine handzame logboeken

 • Anoniem

  Gast
  4 juni 2021 om 14:03

  Deze gebruikt mijn vrouw, heb je iig de laatste duiken bij je.
  Maar er is nog nooit ergens en we hebben aardig wat landen bezocht, een logboek gevraagd.

 • bubbling

  Deelnemer
  8 juni 2021 om 13:46

  Voor vakantie neem ik een snelhechter[eventueel zelf op maat knippen] ter grote van mijn logboekbladen. Daarin gaan de duikpasjes, duikverzekering, recente duikkeuring, wat recente gelogde duiken en lege blaadjes van de duiken die ik ongeveer ga maken. Meer heb je niet nodig en weegt bijna niks.

Page 1 of 2
Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu