Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Freediving Freediving algemeen ‘Iceman’-oefening eist opnieuw leven

 • jan-korf

  Deelnemer
  2 juli 2016 om 11:46

  Ja Parool vraagt weer het accepteren van de cookies nee dus.

  Hg Jan

 • zo-maar-een-duiker

  Deelnemer
  2 juli 2016 om 18:38

  de tekst voor Jan K.

  Het meest recente sterfgeval betreft een 33-jarige Nederlander, die 13 mei verdronk in een zwembad op het Chinese eiland Hainan, waar hij woonde. Sinds december volgde hij via een onlinecursus de Wim Hof Methode. Die bestaat uit een aantal series van diep inademen en niet helemaal uitademen, gevolgd door een periode waarin niet wordt geademd.

  Zo kan de adem steeds langer worden ingehouden, reden waarom sommige deelnemers de techniek ook toepassen tijdens het zwemmen.

  De techniek kan echter ook hyperventilatie tot gevolg hebben, en soms zelfs verlies van bewustzijn. Als mensen onder water ‘out’ gaan, kunnen de gevolgen fataal zijn.

  Kerngezond
  De man, wiens naam op verzoek van zijn familie onvermeld blijft, was kerngezond, zegt zijn zus. “Hij was heel sportief en sinds een paar maanden heel fanatiek bezig met de ademhalingsoefeningen van Hof. Hij voelde zich er sterker door dan ooit.” Hoogstwaarschijnlijk deed hij de ademhalingsoefeningen in het zwembad, waar meer mensen waren. Uit het autopsierapport is gebleken dat hij door verdrinking is overleden.

  Eind mei berichtte Het Parool over het overlijden van drie beoefenaars van Hofs ademhalingstechnieken: een Nederlander, een Zuid-Afrikaan en een Canadees. Ook zij werden dood aangetroffen in een zwembad en ook bij hen bleek uit autopsierapporten dat verdrinking de doodsoorzaak was.

  Nabestaanden van alle overledenen verwijten Hof dat hij onvoldoende waarschuwt voor het risico op een shallow water blackout, verdrinken in ondiep water als gevolg van een gebrek aan zuurstof in de hersenen.

  Topje van de ijsberg
  De zus van de Nederlander die in China overleed, vreest dat de vier sterfgevallen die nu bekend zijn slechts het topje van de ijsberg vormen. “Duizenden mensen volgen de methode. Ik denk dat zij niet op de hoogte zijn van de gevaren. Mijn broer was dat in elk geval niet.”

  Hof, die wereldfaam verwierf door onder meer bijna twee uur in een bak met ijs te zitten en vijftig meter onder poolijs te zwemmen, liet naar aanleiding van de eerdere berichtgeving weten de sterfgevallen te betreuren. Innerfire, het bedrijf van Hof, zou op alle mogelijke manieren duidelijk maken dat de oefeningen niet in de buurt van water gedaan moeten worden. Volgens de nabestaanden gebeurt dit pas sinds een paar maanden, nadat mensen waren overleden.

  Enahm Hof, zoon van Wim en directeur van Innerfire, zegt naar aanleiding van het laatste sterfgeval: “Het is knap lullig, maar dan moet je de oefeningen maar niet onder water doen. Overal op onze site en bij al onze uitingen waarschuwen we mensen, meer kunnen we niet doen.”

  Lees ook: Wim Hofmethode: een dodelijke ademhalingsoefening

 • jan-korf

  Deelnemer
  2 juli 2016 om 20:53

  Bedankt voor het plaatsen.

  Hg Jan

 • ouweduiker

  Deelnemer
  3 juli 2016 om 11:39

  Dat risico loopt een al te fanatieke snorkelduiker ook .

Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu