Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Opleidingen Geslaagd GUE Fundamentals verslag

 • GUE Fundamentals verslag

  Posted by leon_1976 on 30 september 2014 om 14:47

  GUE Fundamentals verslag
  Na Duikvaker van 2014 bezocht te hebben, besloten de GUE Fundamentals (fundies) te gaan doen, samen met mijn duikmaat Karst. We willen eerst de basis goed en solide onde de knie hebben, voordat we richting de meer uitdagende duiken gaan.
  Ter plekke op Duikvaker gesproken met de heren van de Tuimelaar Groningen en na een prettig gesprek, gekozen voor Sander als instructeur van deze zaak. De datum werden geprikt, een derde teamlid melde zich en zo hadden we de club compleet.
  Hemmoor werd gekozen als locatie, eind september is de watertemperatuur nog steeds goed te doen, zicht is over het algemeen goed tot uitstekend en de faciliteiten aldaar bekend voor ons.

  Huisje in de buurt geregeld, eten ingeslagen en vrijdagochtend om 9 uur stonden we voor de deur in Groningen om met de theorie te starten en met het derde teamlid, Jeroen, kennis te maken.
  De theorie was goed te doen, niet moeilijk en op sommige punten erg verhelderend. Daar waar een powerpoint te weinig liet zien lag de instructeur al snel op z’n buik op tafel om diverse zaken te tonen, te verduidelijken en te demonstreren. Die avond ging het viertal naar Hemmoor…

  Kennelijk heeft de duitse wegenbeheerder een hekel aan noord-duitsland want alle snelwegen richting Cuxhaven waren op een of andere manier gesperd. Via kruip-door-sluip-door weggetjes uiteindelijk op plaats bestemming aangekomen, slaapkamer in en slapen…. nou ja, slapen, die liefde tussen Jeroen en Sander was de eerste avond al voorbij en zo sliep de instructeur al snel in de woonkamer 🙂

  De eerste twee duiken; eerst trim, positie en balans vinden. Nu heb ik daar wel in getrained en je denkt het redelijk voor elkaar te hebben maar die zeepbel werd snel doorgeprikt. De tweede duik had ik een tailweight op m’n backplate liggen en waren er wat kleine zaken aangepast. De tweede duik waren vooral finkicks herhalen en hoe ik het ook wende of keerde, de backkick lukte niet, alle componenten waren er maar een doorlopende correcte backkick zat er niet in….
  Ook bij Karst en Jeroen werden dingen aangepakt, aandachtspunten gegeven en met de nodige mentale bagage naar het huisje terug.

  ‘s avonds eten gemaakt, gegeten, meer theorie tot ons genomen en, ondanks wilde plannen om nog naar een club te gaan, het bed in gedoken om de volgende dag te starten met duik 3 en 4.

  Field-drills, valve-drill, S-drill, team positionering, de taskload werd langzamerhand opgeschroefd. Die dag heb ik flinke vorderingen gemaakt maar de backkick bleef mij ontglippen. De skills gingen goed, de opstijgingen minder. Helaas had Jeroen erg veel last van zijn oren en heeft duik 4 niet meegedaan, een nat droogpak helpt dan ook niet dus de avond werd gevuld met theorie, pak plakken en het examen.

  De laatste dag breekt aan met duik 5 en 6 in het verschiet. Het is maandag en Hemmoor is RUSTIG! Nagenoeg spiegelglad water en slechts een enkeling loopt voorzichtig bij instap 1 het water in. Het is bijna zonde om het spiegelgladde water te verdoezelen met een droogpak, dubbel 12 en dan gelijk je pee-valve te checken 🙂 🙂

  Duik 5, opstijging met S-drill en boeitje schieten, alles komt samen. Mijn trim is goed, m’n droogpakskills nog niet voldoende en met nagenoeg lege cylinders in duik 6 maakt dat ik doorschiet in onze opstijging. Frustraties op het 5 meter platform die ik snel wegventileer, kop d’r voor, blijven nadenken en de backkick nog eens proberen. Alle elementen zijn er, een aantal slagen gaan goed maar dan gaat het toch niet goed. Nog een paar aandachtspuntjes van Sander en dan zie ik een aantal planken onder me voorbij glijden, ja, deze slag was goed maar over het algemeen is er geen consequentie in te ontdekken. Wat ik de ene slag goed doe, gaat de andere slag fout en omdat frustratie en vermoeidheid ook een rol beginen te spelen, stop ik met de backkick en concentreer me op de opstijging waarbij ik moet doneren. Deze opstijging is een clusterfuck van epische proporties en ik krijg de wens me te plekke te verzuipen..

  We dalen nog één keer af, Karst moet nog een correcte valve-drill laten zien en de Sander laat op niet misverstaande wijze weten dat de laatste opstijging zwaar onvoldoende was. Hij laat weten dat hij heeft gezien dat we het kunnen, legt de vinger op de zere plek en we krijgen nog één kans om te laten zien dat we de zaken wel onder controle hebben.

  Rust, rust tijdens de afdaling, stoppen op drie meter, alles checken, oogcontact met teamlid, rust, alles ok? afdalen naar het platform.
  Omdat ik de backkick niet meer kan oefenen en op dat moment ook niet meer kan doen, is het belangrijkste de valve-drill van Karst. Ik hou mijn afstand en Karst doet de valve drill, het ziet er goed uit. We beginnen aan de opstijging. Tijdig ontluchten, voelen waar de lucht zit, je wing is nagenoeg leeg omdat je flessen leeg zijn dus op tijd dat pak leeg laten lopen. We houden onze stop op 3 meter, op 2 meter gaat het ook nog en dan begint de laatste stop op 1 meter. Ontluchten, goed op diepte blijven, niet teveel uit trim. Hou oogcontact, communiceer kort maar duidelijk… Het lukt! We blijven op 1 meter liggen en de laatste stap is de oppervlakte!
  Sander grijnst, we weten dat deze opstijging was zoals het hoort. Het water uit, spullen opruimen en omkleden.

  Sander roept me, tijd voor de persoonlijke debrief. Ik wordt gefelicteerd met een REC rating! Boven verwachting en ik ben enigzins verbaasd. We spreken de zaken door, wat doe ik goed, waar liggen verbeterpunten en hoe verloopt een upgrade van rec naar tec. Ik neem alles op als een spons, leg uit waar ik aan wil werken en hoe. Na een aantal minuten loop ik breed grijzend naar de bus terwijl ik Karst vertel dat hij naar Sander moet.

  Met Jeroen spreek ik af dat wanneer zijn oor weer goed is, wij weer als team hem zullen bijstaan in zijn duiken die hij moet inhalen, ondertussen klinkt er een luide YES door Hemmoor, kennelijk heeft Karst zijn tec rating binnen.
  Iedereen is tevreden, Jeroen weet dat wij hem als team zullen vergezellen wanneer hij aangeeft verder te willen met zijn fundies. Ondertussen worden plannen gesmeed om eens samen te trainen in het zwembad, Joure, Veenmeer of waar dan ook.

  Fundamentals is een cursus die je haarfijn laat zien dat er altijd dingen zijn in je duiken die verbeterd kunnen worden. Het is hard werken, jezelf tegenkomen en in sommige gevallen keihard. Open feedback en een open communicatie cultuur helpt je je houding en materiaal te verbeteren. Het werken in teamverband is erg fijn, standaardisatie van procedures en materiaal dragen hier aan bij maar je moet zelf aan het werk om van drie verschillende individuen een team te maken, geven en nemen, helpen en geholpen worden en dit ook toe laten.

  Ik kan iedereen, ongeacht ervaring, aanraden de fundamentals cursus te doen. Informeer en discussieer met de instructeur van je keuze over het hoe en wat. Zorg voor je eigen drive en kijk of alles in elkaar past.

  Het is hard werken en de spiegel die je wordt voorgehouden is wel iets dat confronterend kan zijn, maar met behulp van je team en uiteindelijk je eigen inzet is het een cursus die je kijk en manier van duiken in positieve zin zal veranderen.

  leon_1976 reageerde 5 jaar, 3 maanden geleden 8 Leden · 36 Reacties
 • 36 Reacties
 • Anoniem

  Gast
  30 september 2014 om 15:08

  Re: GUE Fundamentals verslag

  Leuk verslag, en gefeliciteerd met het resultaat!

 • ajh

  Deelnemer
  30 september 2014 om 17:42

  Re: GUE Fundamentals verslag

  Mooi verslag Leon. Leuk om te lezen. Mag ik vragen hoeveel ervaring je had voordat je de Fundamentals ging doen?

 • leon_1976

  Deelnemer
  30 september 2014 om 18:33

  Re: GUE Fundamentals verslag

  Ik heb circa 60 duiken gemaakt waar van een stuk of 15 in 1999/2000, de rest vanaf 2013. Vanaf circa 2014 alle duiken in droogpak en dubbel 12, daarvoor met een enkel 12. Alle recente duiken zijn gedaan met wing en backplate.

  Wat ik niet heb meegerekend is dat ik nagenoeg elke donderdagavond in het zwembad lig in droogpak en dubbel 12 om te oefenen.

 • Anoniem

  Gast
  30 september 2014 om 18:38

  Re: GUE Fundamentals verslag

  De vraag van heel veel duikers is wanneer je klaar bent om aan Fundamentals te beginnen. Het antwoord is simpel: zodra je redelijk op je plaats kan blijven hangen.

  Veel duikers denken dat je eerst alle skills moet oefenen voor je klaar bent voor de cursus. Dat is niet waar… Om de skills te leren doe je een cursus.

 • leon_1976

  Deelnemer
  30 september 2014 om 19:59

  Re: GUE Fundamentals verslag

  Ik kan 100% beamen wat Maarten zegt. De cursus heeft als hoofddoel dat je stabiel en stil in positie kan blijven liggen, ook als je met een skill begint of bezig bent.

  Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het uitvoeren van een backkick simpelweg onmogelijk is als je niet goed in trim en balans bent. Dat geldt voor alle skills die je leert. De ene skill is eenvoudiger dan de andere maar aan het einde van de cursus ga je zaken combineren en wat eerst makkelijk leek of enigszins te verbloemen viel, komt dan keihard terug om je te bijten.

 • ajh

  Deelnemer
  1 oktober 2014 om 17:57

  Re: GUE Fundamentals verslag

  Dank jullie voor het antwoord. Denk er over om volgend jaar ook de fundamentals te gaan doen, maar wilde weten wanneer ik er klaar voor ben. Kan inmiddels redelijk blijven hangen (27 duiken sinds juli), maar zodra ik een boei op moet laten o.i.d. wordt de taakbelasting duidelijk een probleem. Kan het wel, maar gaat niet makkelijk. Trimmen is dan nog geen automatisme.

  Frogkick lukt inmiddels, helicopter turn ook. Back kick ga ik net zo hard naar voren als naar achteren. Schiet niet erg op. Nog flink oefenen dus, kijk ik volgend jaar wel verder. Heb bovendien nog geen droogpak (bestel ik heel binnenkort). Lijkt me dat ik daar eerst maar eens comfortabel mee moet zijn als ik het verhaal zo lees.

 • sparky79

  Deelnemer
  1 oktober 2014 om 22:00

  Re: GUE Fundamentals verslag

  Ach, je moet het gewoon doen. Een cursus is om te leren, misschien moet je nog eens op herhaling om echt een pasje te halen, maar dan weet je tenminste wat je moet doen. Echt duur is fundamentals niet, zeker niet als je ziet welke kwaliteit je krijgt.

  Ik vond fundamentals enorm leerzaam, het was hard werken maar ook genieten. EN als je iets nog niet kunt, Maarten (of een andere instructeur) leert het je wel hoor. Daar betaal je hem voor. Dat je het direct op tec-niveau kunt is misschien niet zo, maar dan kun je dat oefenen en voor een upgrade gaan later. En als je denkt dat je wat meer tijd nodig hebt ga je voor de rec-cursussen.

 • loveleydivinggirl

  Deelnemer
  1 oktober 2014 om 22:18

  Re: GUE Fundamentals verslag

  Dank voor je leuke verslag Leon!

 • reparatieman

  Deelnemer
  2 oktober 2014 om 00:29

  Re: GUE Fundamentals verslag

  Niet te snel willen doen, waarom? zorg dat je met de juiste uitrusting veel gedoken hebt en sluit je aan bij gelijkgestemde duikers. als je te snel begint en nog met je trim ligt te klooien ben je daar te veel mee bezig tijdens de fundi cursus. Het is erg prettig als je hem in een keer haalt, liefs in tech rate.

 • kltalsma

  Deelnemer
  2 oktober 2014 om 10:02

  Re: GUE Fundamentals verslag

  Hoi Leon, gefeliciteerd!, leuk verslag.

  Ik start zelf a.s donderdag de cursus. (Voor de 2de keer, eerste keer afgesloten met Rec). Nadruk voor mij nu dus herhaling/herhaling en droogpak/dubbelset.

  Via GUE NL ook al contact gehad. Misschien leuk om nadat ik de cursus heb afgerond eens af te spreken, bv op club (lid van Moby Dick)

  Gr,
  Klaas

 • svenn0r

  Deelnemer
  2 oktober 2014 om 12:07

  Hey Leon, allereerst gefeliciteerd natuurlijk!

  Wat ik lees in dit verslag komt mij heel erg bekend voor. Die opstijgingen was bij mij ook echt èèn groot drama. Komt uiteindelijk goed, gelukkig haha.

  My thing is this : If I’m sick enough to think it, then I will be sick enough to say it. :shifty:

 • ajh

  Deelnemer
  2 oktober 2014 om 18:46

  Re: GUE Fundamentals verslag

  Reparatieman;1141679:
  Niet te snel willen doen, waarom? zorg dat je met de juiste uitrusting veel gedoken hebt en sluit je aan bij gelijkgestemde duikers. als je te snel begint en nog met je trim ligt te klooien ben je daar te veel mee bezig tijdens de fundi cursus. Het is erg prettig als je hem in een keer haalt, liefs in tech rate.

  Ach wat is snel? Heb in juli m’n SSI OW gehaald. Heb inmiddels m’n AOW. Ga in de winter door met Stress & Rescue. Heb sinds het halen van mijn OW 27 duiken gemaakt en daar komen dit jaar nog aardig wat bij. Heb nog een weekend Zeeland en een vakantie in Egypte in de planning. Misschien nog een korte duikvakantie tussendoor, niet te ver weg. Volgend voorjaar waarschijnlijk een wreck tour op de Florida keys. Herfst volgend jaar moet ik toch aardig wat ervaring verzameld hebben als ik het zo inschat.

  De reden dat ik zo snel ga is niet dat ik zo nodig plastic wil verzamelen, maar dat ik merk dat ik van iedere opleiding enorm veel leer. Ik voel me veel zekerder onder water omdat kennis en ervaring gebundeld worden. Dit wordt ook sterk gepromoot door SSI. Dat is ook de reden dat ik nadenk over de fundies. Verder vind ik opleiding vooral leuk om te doen. Duiken is heel snel een passie voor me geworden.

  Qua uitrusting heb je helemaal gelijk. Ik ga nu eerst voor een droogpak. Zodra ik daar goed aan gewend ben ga ik voor mezelf beoordelen of ik daadwerkelijk de GUE kant op wil en wat ik daar voor nodig heb. D12 kan een volgende stap zijn. Niets moet, maar ben er wel heel erg in geïnteresseerd.

 • Anoniem

  Gast
  3 oktober 2014 om 07:19

  Gefeliciteerd, leuk om te lezen en ook herkenbaar.
  Wij hebben geen Fundamentals gedaan, mar wel REC bij Sander.

  Sent from my iPad using Tapatalk

 • Anoniem

  Gast
  3 oktober 2014 om 07:23

  ajh;1141714:

  De reden dat ik zo snel ga is niet dat ik zo nodig plastic wil verzamelen, maar dat ik merk dat ik van iedere opleiding enorm veel leer. Ik voel me veel zekerder onder water omdat kennis en ervaring gebundeld worden. Dit wordt ook sterk gepromoot door SSI. Dat is ook de reden dat ik nadenk over de fundies. Verder vind ik opleiding vooral leuk om te doen. Duiken is heel snel een passie voor me geworden.

  Qua uitrusting heb je helemaal gelijk. Ik ga nu eerst voor een droogpak. Zodra ik daar goed aan gewend ben ga ik voor mezelf beoordelen of ik daadwerkelijk de GUE kant op wil en wat ik daar voor nodig heb. D12 kan een volgende stap zijn. Niets moet, maar ben er wel heel erg in geïnteresseerd.

  Wij hebben ook meerdere opleidingen gedaan, maar nergens zo veel geleerd als bij REC-1.
  Als je voor REC kiest kan dat natuurlijk met een enkele fles.

  Sent from my iPad using Tapatalk

 • ajh

  Deelnemer
  3 oktober 2014 om 08:05

  Re: GUE Fundamentals verslag

  Volleytopper;1141740:
  Wij hebben ook meerdere opleidingen gedaan, maar nergens zo veel geleerd als bij REC-1.
  Als je voor REC kiest kan dat natuurlijk met een enkele fles.

  Precies mijn reden om ook de fundies te gaan doen. Tuurlijk kan ik voor rec gaan, maar ik ben iemand die of er helemaal voor gaat of niet. Kosten en materiaal is niet zo’n probleem. Ervaring wel. Ga volgend jaar wel zien wat ik ga doen. Eerst maar lekker door duiken en ervaring opdoen.

Page 1 of 3
Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu