Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Duiken algemeen actuele duikverslagen Grotduiken in de Lot, de eerste grotduiken met de sidemount rebreather

 • Grotduiken in de Lot, de eerste grotduiken met de sidemount rebreather

  Posted by Germie on 28 oktober 2017 om 21:18

  Grotduiken in de Lot, de eerste grotduiken met de sidemount rebreather
  Het was weer tijd voor grotduiken in de Lot. De eerste dag zou ik met 2 Duitsers de eerste +/- 1650 van de St. Georges doen. Zij zouden scooters meenemen (ook voor mij) en deze duik met onze backmount rebreathers maken. Daarna waren er plannen om de Cabouy te scooteren en wie weet wat nog meer. Maar helaas hadden zij wat pech, de turbo van de auto ging kapot. Dus geen scooter voor mij, maar er waren wat mensen die dus veel meer baalden dan ik die alleen geen stukje speelgoed had. Maar goed, toch de St. Georges maar gedaan, alles heel rustig aan. Zwemmend. En wetende dat je na een aantal minuten op 75m toch moet omdraaien omdat het anders echt te ver wordt. Net even naar de 75m geweest en toen weer omgekeerd. Zwemmend gaat echt een stuk langzamer, maar het is niet anders en duiken is gewoon leuk. 3 uur duiktijd. Het zicht was maar matig. Geen foto’s gemaakt verder.

  ‘s avonds ontmoet ik mijn Nederlandse buddies en we besluiten de volgende dag naar de Ressel en Cunhac te gaan. De Ressel is een mooie grot om met de sidemount rebreather te gaan duiken. Alles voelde thuis goed aan, dus dan is een rondje diepe tunnel heen, terug ondiepe tunnel een mooi testmoment. Ik neem mijn camera en nieuwe videolamp mee en we maken ook nog wat foto’s. Een prima duik.

  Daarna is het tijd voor Cunhac. Ik heb geen zin om de camera mee te nemen en ga gewoon lekker zo op pad. Wel weer met de sidemountrebreather natuurlijk. Het zicht in de rivier is nu ook goed zodat je lekker onder water naar de overkant kunt gaan. De grot zelf blijft mooi. En het zicht in de grot is nu ook goed.

  De volgende dag wordt een OC dag voor mij. We beginnen met de Marchepied. Gewoon de eerste sump en dan weer terug. Even een sfeerplaatje. De grot is gewoon erg mooi.

  Dan wordt het de Ressel met als doel foto’s in ‘de put’ maken. Ik heb zeker 6 weken niet meer met een dubbelset gedoken, dus ik vraag me af of ik het verleerd ben haha, maar nee, het duikt gewoon nog als vanouds. Maar hier dus een sfeerplaatje:

  En dan wordt het een dagje tijd om wat verder te gaan in de Ressel. Nog steeds zwemmend helaas, want de scooters komen niet meer (ze zijn allang blij dat ze met een leenautootje toch kunnen duiken, maar er past lang niet alles in), maar het kon wel eens leuk zijn om een uur heen te zwemmen, tot ong. de eerste diepe T, dan een uur terug en dan heb je ong. een uur deco. Mooi wat extra bailouts mee voor mijn sidemount rebreather. Camera en statief mee en go. Tijdens de deco mooi wat opnamen maken om te kijken of alles een beetje netjes hangt, of dat daar nog wat aan veranderd kan worden. Ik kan zo wel overal bij, maar het is de eerste keer dat ik met de rebreather en 3 bailouts op pad ga. Het is dus even wat gerommel om alles goed vast te maken, maar je moet alles zelf kunnen. De duik gaat prima, ik prik nog wat gassen om (een ander gas, bijvoorbeeld trimix en een nitrox in de loop brengen) om dat ook eens gedaan te hebben. De inflatorkoppeling gaat weer terug op de MAV (manual add valve, heb ik voor offboard gas er af gehaald, maar ik mis hem toch). Tijdens de deco besluit ik nog even de unit los te maken zoals je met flessen ook kunt doen en voor je uit te steken. Dan merk je toch dat de loop goed trekt in je mond en dat het nog niet comfortabel is. Daar moet dus nog aan gewerkt gaan worden. Maar dat doe ik wel thuis. Ik heb de rebreather ook niet direct gekocht om er hele nauwe grotten mee in te gaan waar je alles los moet halen, maar ik ben wel heel benieuwd naar de mogelijkheden. 😉 Al met al een duik van meer dan 3 uur, maar geslaagd.

  Dan wordt het tijd voor een duik met 2 Duitsers, niet waar ik eerst mee zou duiken, maar wel uit hetzelfde groepje. En deze hebben dezelfde sidemount rebreather als ik, die zij al enige tijd echt als bailoutrebreather inzetten. Dus we bespreken ook modificaties die zij nog gedaan hebben. We besluiten gewoon lekker lang te duiken in Cunhac. Scooters mee (totaal niet nodig daar, maar wel leuk, ook om de rivier mee over te gaan), foto’s te maken, enz. Ik neem wederom 3 stages mee, puur om ervaring op te doen. De Duitsers gebruiken een iets andere configuratie dan ik, ik heb een 3 liter fles op de rebreather, zij hebben een stage met zuurstof bij zich. Als voordeel dat je meer zuurstof bij je hebt, nadeel is dat het een flespositie kost en dat afleggen niet gaat, dus je moet de fles mee blijven nemen. Voor mij als nadeel dat de 3 liter fles de rebreather iets bulkier maakt, maar het lijkt tot nu toe mee te vallen. Voor alles is wat te zeggen. Op dit moment hou ik het zoals ik het nu heb. Maar wie weet verander ik het in de toekomst toch nog. Ik weet dat ik thuis nog wel wat ga veranderen aan de ADV (automatic diluent valve), die gaat me iets te licht af. En verder zit ik een beetje in dubio om deze duik te gebruiken om de rebreather als bailout rebreather te proberen, maar ik besluit dat toch thuis te doen. Nu gewoon lekker een lange duik funnen.
  Met de nieuwe lamp lukt het om best leuke foto’s te maken in Cunhac. Dus ik ben er blij mee. Cunhac is niet een grot met het allerbeste zicht, maar 8-10m wordt nu wel gehaald.

  Cunhac heeft niet altijd goed zicht, maar nu is zelfs de cavernzone perfect. Dus ook dat moet op de foto 😀

  Germie reageerde 5 jaar, 11 maanden geleden 9 Leden · 9 Reacties
 • 9 Reacties
 • marcelv1

  Deelnemer
  28 oktober 2017 om 21:22

  Leuk verslag, wel jaloers!

 • aquaduck

  Moderator
  28 oktober 2017 om 21:39

  Mooi uitgebreid verslag weer! Top.

 • mcgoos

  Deelnemer
  28 oktober 2017 om 22:22

  Mooi verslag Brenda, goed te lezen dat je steeds bezig bent met nieuwe ontwikkelingen.

 • alkyone

  Deelnemer
  28 oktober 2017 om 23:18

  Mooi verhaal, maar voor mij nog iets buiten mijn comfort zone.

 • fvdm

  Deelnemer
  29 oktober 2017 om 09:59

  :thumbs_up

 • plonser

  Deelnemer
  29 oktober 2017 om 17:12

  Ik ken je hier alleen als Germie, dus zo noem ik je dan ook maar. Wederom heel boeiend verslag. Ik lees ze altijd met veel plezier. Als ik je zo in het water zie hangen vraag ik me af of je niet enorm naar 1 kant wordt getrokken. Zo te zien niet, maar hoe is dat?,

 • henkkr.

  Deelnemer
  29 oktober 2017 om 17:51

  Schitterend verslag met mooie foto’s

 • fai

  Deelnemer
  29 oktober 2017 om 23:14

  idd mooi verslag
  Gr Fai

 • Germie

  Deelnemer
  30 oktober 2017 om 09:57

  plonser;n1856670:
  Ik ken je hier alleen als Germie, dus zo noem ik je dan ook maar. Wederom heel boeiend verslag. Ik lees ze altijd met veel plezier. Als ik je zo in het water zie hangen vraag ik me af of je niet enorm naar 1 kant wordt getrokken. Zo te zien niet, maar hoe is dat?,

  Nee, dat valt gelukkig mee. De rebreather is neutraal, tot iets positief als de contralong vol is. Maar aan de andere kant hangt een alu80. Het is een sidemount systeem. 1 fles merk je niet om te compenseren, dus rebreather links, alu80 rechts. Moet er een extra fles mee, dan moet deze links hangen, als ik deze rechts hang (wat ik ook geprobeerd heb in Vinkeveen), dan hang je wel enigzins in onbalans, maar het gaat nog wel. De 3e fles gaat weer rechts (uiteraard hou je rekening met welke gassen je meeneemt, alles wel gemarkeerd en logisch zeg maar). Wil je per se de 2e fles rechts hangen, dan zou ik de carbon behuizing van de rebreather om kunnen bouwen naar een rvs behuizing (heb ik ook), maar dan is de gehele rebreather weer een paar kg zwaarder. Eigenlijk duikt het met een sidemount rebreather hetzelfde als met een gewoon sidemountsysteem. Je verliest alleen 1 flespositie die ingenomen wordt door de rebreather.
  Wil ik hier als bailoutrebreather mee gaan werken, dan komt de rebreather ook links te hangen en diluent rechts. Wil je dan ook nog decogassen mee of extra bodemgas, dan moet je dat weer verdelen.
  Maar ik geef toe dat het uiteraard even zoeken is. Sidemount is gewoon meer werk dan gewoon een dubbelset op de rug. Dit is even een foto uit Vinkeveen. Hier had ik 2 bailouts rechts en alleen de rebreather links. Hoewel ik eigenlijk wel lekker in het water lag en maar iets naar rechts getrokken werd zie je wel dat het gecompenseerd moet worden. Ik was en wat te zwaar en je ziet dus duidelijk in de rechterarm van mijn droogpak lucht zitten. Dit heb ik dus nu veranderd en dan gaat het veel beter.

Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu