Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Duiken algemeen actuele duikverslagen Duikverslagen Zeeland 2019

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  8 april 2019 om 20:26

  Afgelopen weekend was de eerste Zeeland bijeenkomst van de Biologische Werkgroep. Vanwege de zichtomstandigheden heb ik nagenoeg geen getijden duiken gemaakt, maar me geamuseerd in de Grevelingen en Veerse Meer.
  Vrijdagavond een nachtduik bij Zoetersbout. Daar nog wel goed zicht. Op diepte enorme hoeveelheden samengepakte koornaarvissen, verder veel zeespinnetjes en een paar fraaie zeedonderpadden:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/4/5_Zoetersbout.html
  Zaterdagochtend naar wolphaartsdijk, veerse Meer. Uitstekend zicht, maar niet echt iets vermeldenswaardig gezien:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/4/6_Wolphaartsdijk.html
  Zaterdagmiddag weer eens een bezoek gebracht aan de Serpent bij de Kabbelaar. Mooie duik, lekker helder, leuke diertjes:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/4/6_de_Kabbelaar.html
  En dan zondag nog afsluitend naar Het Gemaal. Leuke duik met diertjes in het klein. Meest opvallende vondst was een eierbolletje van de dieseltrein met felblauwe kleur. Die zijn normaal groen:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/4/7_het_Gemaal.html


  eitjes van de gestippelde dieseltreinworm Phyllodoce maculata, de linker groene is de normale kleur, die rechter blauwe zag ik voor het eerst zo

 • JanOutshoorn

  Deelnemer
  9 april 2019 om 09:55

  Mooi weer, Wijnand. Ik krijg er ook wel weer zin in zo! Toch maar weer eens de agenda erbij pakken vandeweek.

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  22 april 2019 om 13:15

  met dit mooie weer en de extra vrije dagen was het lekker om naar de kust te gaan. Laag water tegen drieën bij Den Helder, dus ik koos vrijdag voor De Zeetuinen. De Noordzee was inderdaad lekker kalm, maar erg bruin; algenbloei! Ben er toch in gegaan, maar na een half uurtje had ik het wel bekeken. Nog geen eens een halve meter zicht. Wel bomvol pennenschachten, wat een fantastisch gezicht moet zijn geweest bij helder water:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/4/19_de_Zeetuinen.html


  massale pennenschachten Tubularia indivisa

 • mcgoos

  Deelnemer
  23 april 2019 om 12:18

  Blijft mooi Wijnand

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  20 mei 2019 om 19:48

  Ik heb het mei-duikweekend van de Biologische Werkgroep achter de rug. Lekker gedoken, beetje wisselende kwaliteit duiken. Vrijdagavond begonnen met laag water van Halverwege naar de Zeelandbrug. Erg kalme, windstille avond. Zicht best goed met wel nog zweefvuil, en een zeekat ontmoet:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/5/17_Halverwege.html

  Zaterdagochtend weer heel aangename weersomstandigheden. Op laag tij gedoken bij Anna Friso. Dit is in het voorjaar een goeie plek voor naaktslakjes, zo ook deze keer. En goed zicht:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/5/18_Anna_Friso.html

  De middag hoog water gepakt bij Trailerhelling/Blokkendam aan de Noordzee zijde van de Brouwersdam. Helaas stond de wind toch net iets verkeerd waardoor je de hele ondiepe duik aardig door elkaar werd geschud. En daardoor ook best veel zweefvuil:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/5/18_Trailerhelling.html

  Zondagochtend heel andere weersomstandigheden; zwaar bewolkt, fris en lichte regen. Laag water gepakt bij Burghsluis. Hier ook nogal matig zicht, maar je kon nog wel een krap metertje kijken. Volle begroeiing, handvol ringsprietslakken:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/5/19_Burghsluis.html


  wie is er nou niet dol op zeekatten Sepia officinalis

 • fvdm

  Deelnemer
  21 mei 2019 om 08:05

  Ook al duik ik niet meer ik blijf de verslagen met plezier lezen.
  gr Frank

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  24 juni 2019 om 13:26

  Het weekend van 21 tot en met 23 juni werd weer het jaarlijkse cursusweekend ‘onderwaterbiologie’ georganiseerd door de Biologische Werkgroep. Ik maak daar deel van uit, en mijn hoofdtaak is om van tevoren de aquariumvulling bij elkaar te verzamelen. Daarbij vooral concentrerend op de verschillende soorten krabben en garnalen die je in Zeeland kan vinden. Omdat we daar zo veel soorten van hebben en het goed houdbare dieren zijn, gebruiken wij die voor de praktijkles ‘determineren’. Vrijdag dook ik daarvoor bij de Zeelandbrug en het Koepeltje, en deze twee duikjes heb ik nu beschreven. Geen foto’s erbij zoals jullie van mij gewend zijn, want met dit soort duiken heb ik mijn handen vol met andere spullen. Plus nog wat extraatjes van leuke zaken rondom het clubhuis in Burgh Haamstede.
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/6/21_Zeelandbrug.html

  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/6/21_het_Koepeltje.html

  Straks volgen nog wel wat verslagen van recreatieve duiken die ik later dat weekend zelf heb gemaakt.


  fluwelen zwemkrab Necora puber is een makkelijk herkenbare soort, maar niet makkelijk houdbaar in een aquarium met andere bewoners wegens zijn/haar agressie

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  24 juni 2019 om 16:01

  Tijdens de rest van het weekend heb ik nog een paar duiken voor mijzelf gemaakt. De weersomstandigheden waren daar uitstekend voor. Zaterdag met de groep mee naar Zoetersbout. Leuke duik, waarbij ik vooral de massaal voorkomende rode kieuwdraadjeswormen op diepte wel vermeldenswaardig vindt. Dat is een relatief nieuwe soort in nederland.
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/6/22_Zoetersbout.html
  Laat nog een keer op pad voor een nachtduik in de Grevelingen, bij Scharendijke starttoren. een duik die ik typeer als bizar, want nagenoeg de hele duik was ik omgeven door dichte zwermen aasgarnaaltjes en zagertjes. Zo dicht opeen dat die beestjes het zicht echt belemmerden in het op zich heldere water. Verder wel andere leuke waarnemingen van vorskwabben, glasgrondels, kabeljauw, pollak en zo.
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/6/22_Scharendijke_starttoren.html
  Zondag mee met de excursie stenen keren bij de Westbout. Geen duik, maar altijd wel leuk om te doen. Vandaag was echter best heet onder die brandende zon.
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/6/23_Westbout.html


  dit was veelal het ‘zicht’ tijdens de nachtduik bij Scharendijke, enorm veel aasgarnaaltjes en zagertjes

 • JanOutshoorn

  Deelnemer
  25 juni 2019 om 09:43

  Leuk Wijnand, toevallig zat ik dit weekend met de duikclub ook in Zeeland. Vrijdagmiddag hebben wij hoog water gepakt bij Zoetersbout. Een aantal mensen is bezig met hun 2* NOB en zij hebben daar de eerste getijdeduik gemaakt. Aangezien ik nog wat ervaringsduiken in getijdewater nodig heb voor mijn 3* brevet ben ik als buddy van een van de cursisten meegegaan. Het was een prima duikje met wat lichte stroming. Helaas had ik niet echt de tijd om naar het kleine leven te kijken. Mijn buddy was een beetje onzeker dus ik heb me vooral op hem geconcentreerd. Ik vond het wel een stek om te onthouden in ieder geval.

  Vrijdagavond hebben wij een nachtduik gemaakt bij Dreischor Frans Kokrif. Hier dook ik met mijn vrouw, we gingen op zoek naar kreeften. Helaas was alles uitgestorven (qua kreeft), zelfs in de fuiken konden we geen kreeft ontdekken. Ik had ergens een foutje gemaakt bij het navigeren, want we kwamen iets van 100m naast de trap naar boven. Geen probleem, weer onder en over het ondiepe stuk terug. Dit was eigenlijk het mooiste stukje van de duik, want hier hebben we uiteindelijk nog een stuk of wat kreeften gevonden. Een ervan besloot het op een lopen te zetten en deze kon ik mooi volgen met de gopro die ik op mijn linker pols had geknoopt. De beelden moet ik nog bewerken, maar dat duurt bij mij altijd een paar weken…

  Zaterdag was ik kantwacht bij de Bergse Diepsluis. Hier werd de tweede getijdeduik gemaakt voor de 2* opleidingen. Er was door een van de duikers een harder gespot, verder werd er geklaagd over slecht zicht.

  Zondagochtend vroeg naar Den Osse haven (Grevelingen). Dit blijft toch een van mijn favoriete stekken. Een grote vlakte van 2m diepte, barstensvol met leven. Hier is tot nu toe het zicht altijd goed geweest bij mijn duiken, en de zon staat lekker op de bodem waardoor een lamp niet nodig is. De vele slakjes, zee-appels, (spin)krabben, anemonen en oesters zijn een genot om naar te kijken. Ik dook weer met mijn vrouw en we hebben ook nog even de “drop-off” gepakt tot ca. 10m. Hier wordt het snel donker en dus de lamp erbij gepakt. We vonden een schaar van een kreeft, die meeging om aan de kinderen te laten zien (stonden aan de waterrand met opa te wachten). Op de terugweg nog een tijdje liggen genieten van wat jonge platvis die blijkbaar ontevreden was met zijn ligplaats… hij bleeft verhuizen.
  Na de duik ben ik nog even gaan snorkelen op deze stek met mijn dochter van 7, die vond het erg interessant. Lang duurde het niet, want zonder dik wetsuit wordt het toch snel fris. De kinderen waren erg onder de indruk van de kreeftenschaar, mijn dochter van 14 maanden vond de smaak nogal apart… Moet ze maar niet alles in haar mond stoppen.

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  30 juni 2019 om 13:25

  Zaterdagochtend waren de omstandigheden ideaal voor een duik bij de Zeetuinen aan de kust nabij Den Helder. En inderdaad; helder, kalm, en heel veel leven. Wel stroming, maar dat is helaas onvermijdelijk hier. Hoogtepunt was de ontmoeting met een kleine pieterman. Giftig visje, maar niet noodzakelijk gevaarlijk voor een duiker. Tekstueel een lang verslag omdat er zo veel te zien en te beschrijven was, hopelijk compenseren de vele plaatjes daaronder dat een beetje:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/6/29_Zeetuinen.html


  de kleine pieterman Trachinus vipera komt vaker aan onze kust voor, maar er bestaan slechts heel weinig onderwaterfoto’s van

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  8 juli 2019 om 16:57

  Zondag 7 juli gewoon weer eens een lekker dagje Zeeland gedaan. ‘s Morgens naar het Veerse Meer bij Wolphaartsdijk. Beetje matig zicht, onder andere een aantal kruiskwalletjes gespot:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/7/7_Wolphaartsdijk.html

  ‘s Middags laag water gedaan bij Putti’s Place. Een lekker duik met goed zicht en veel variatie aan onderwaterleven:
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/7/7_Puttis_Place.html


  gladde sponspootkrabben Inachus phalangium lijken op de veel algemenere hooiwagenkrabben maar er zijn verschillen (dikker, andere houding pootjes)

 • JanOutshoorn

  Deelnemer
  9 juli 2019 om 09:40

  Heel mooi verslag weer, Wijnand. Herken je de verschillende soorten nu ook echt onder water al, of zoek je dat later terug met de foto’s erbij?

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  9 juli 2019 om 16:07

  Dank je Jan.

  Ja, het overgrote deel van wat ik zie weet ik onderwater ook gelijk te herkennen. Alleen als het om heel kleine diertjes gaat ( < 5mm) en je moet daar details van bekijken om de soort te onderscheiden, dan moet ik of heel dichtbij fotograferen en achteraf die details opzoeken, of het diertje mee nemen. Of, heel incidenteel had ik dat tijdens de Noordzee expedities, ik kom iets heel nieuws tegen wat ik nooit eerder heb gezien. Dan moet ik ook achteraf in de boeken zoeken.

  Toch nog even een toevoeging: nu het laatste jaar, anderhalf jaar, onderzoek op dna basis steeds verder gaat, worden er soorten onderscheiden puur op basis van dna. Daar haak ik ook af.

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  28 juli 2019 om 10:11

  Vrijdagavond ben ik weer naar de Zeetuinen gegaan, het hete weer zoals afgelopen week was daar uitstekend voor. Geweldige duik, lekker helder en eens een lekker stabiele kentering. Bijzondere dingen gezien, zoals een gigantische school zeebaarzen, een gevlekte lipvis (beiden helaas niet kunnen fotograferen, te groot en te ver weg) en slakdolfje.
  http://www.wvlierhuis.nl/Wijnands_duikverslagen/2019/Artikelen/2019/7/26_Zeetuinen.html


  was weer een tijdje geleden sinds mijn laatste slakdolf Liparis liparis

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  25 augustus 2019 om 21:40

  Ik heb helaas een minder prettige mededeling voor DuikForum. Het uiterlijk van het forum vind ik, zoals het er de laatste weken uit ziet, gewoon niet prettig leesbaar. Ik bezoek het forum daarom zelf niet zo graag meer, met als gevolg dat ik gestopt ben mijn duikverslagen hier te publiceren. Voor wie wel graag bij wil blijven, kan je mij op Facebook een vriendschapsverzoek verzenden (Wijnand Vlierhuis). Wie een normaal ogende tijdlijn heeft zal ik altijd wel accepteren.

Page 1 of 3
Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu