Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Opleidingen Duikongeval

  • Duikongeval

    Posted by ilya-voeten on 23 september 2021 om 16:38

    Duikongeval
    Goededag Allen,
    Ik zal mij even voorstellen ik ben Ilya en 53 jaar oud. De passie voor het water is begonnen bij de zeeverkenners en mijn sport wedstrijdzwemmen. Ik was toen al vastbesloten kort verband militair te worden zodat ik vervroegd met 17 jarige leeftijd in dienst zou kunnen treden bij de Marine. Na een intensieve keuring was ik goedgekeurd en aangenomen. Na vele havens aan te hebben gedaan in heel europa kwam uiteindelijk het bericht dat we in aanmerking kwamen voor als gehele bemanning hare majesteit de Urk in de persische golf af te lossen. Heel veel met duikcollega’s opgetrokken waardoor ik ben gepasioneerd ben geraakt voor de duikwereld bij KM.

    Na de golf oorlog intern gesolliciteerd voor algemeen duiker te worden en een verzoek ingediend om toe gelaten te worden tot de keuring als duiker. Eenmaal in de opleiding in het kader van hulpverlening uitgezonden geweest voor de gezonken veerboot “de herold”om daar te assisteren bij overleden mensen te bergen. Ik had echt het gevoel ik was er echt klaar voor dat ik met alle aspecten onder water met alle middelen waarvoor we opgeleid waren. Het eindexamen in 1990 afgerond in haaksbergen eindelijk mee te mogen maken om een free scape te doen. In haaksbergen om stijle wanden af te mogen dalen. Helaas na al dit mooie heb ik op de laatste dag een ernstige duikersziekte opgelopen wat als gevolg heeft gehad dat ik het godzijdank overleefd heb maar per direct duikongeschikt werd bevonden. Dit was de eerste keer dat er gedoken werd met het nieuwe tabellen systeem. Ik heb dit na het ongeval nog aan willen vechten maar heb dit niet doorgezet wegens emotionele ellende wegens confrontatie met de jongens die wel de opleiding met succes hebben afgerond. Het was heel emotioneel om afscheid te moeten nemen want in feite was ook ik geslaagd. We zouden nog drie jaar uitdienen bij KM en als berging duiker te kunnen gaan werken bij Smit Tack.
    Toen ging het mis….. mijn droom vervloog in duigen.

    Na 1.5 jaar thuis psychisch in de war geen nazorg. Na 2 jaar een diep dal een zoektocht naar mijzelf. Toen mijn tweede roeping kwam een stucadoor van klasse A1 in me had, workaholic met alle gevolgen van dien. Ik was niet aan het werk maar op de vlucht. Nooit heb ik geweten dat ondertussen er een veteranenloket bestond voor hulp. Twee jaar geleden heb ik pas hulp ingeroepen en een MIP keuring aangegaan en alle ellende kwam na zoveel jaar naar boven wat ik zo uit schaamte had weggestopt. PTSS en dienstslachtoffer is erkend door defensie, maar de duiktabellen destijds word mooi omzeild. Maar ik zoek nu jullie mijn duikcollega’s op om hopelijk met jullie te kunnen delen aangezien er in de jaren wel veel veranderd zal zijn op het duikgebied, maar jullie zullen begrijpen dat ik daar nooit geen aandacht meer aan heb besteed.

    Ik hoop dat ik hier dan ook mijn verhaal mag doen, hopende op hulp en advies door ervaren duikers en jullie bevindingen zouden mij heel veel helpen op eventueel de volgende stappen die ga ik bewandelen. Ik zou gewoon graag willen weten of mijn onderbuikgevoel al die jaren juist is geweest dat het ineens nieuwe tabellen systeem niet deugde? Het zijn onderstaande drie duiken geweest op 1 dag in het jaar 1990!

    Alvast heel hartelijk bedankt voor het lezen,
    Ilya

    cato reageerde 2 jaar, 1 maand geleden 8 Leden · 18 Reacties
  • 18 Reacties
  • Unknown Member

    Verwijderde deelnemer
    23 september 2021 om 22:16

    Indrukwekkend verhaal.
    het enige wat ik kan zeggen op je duikprofiel van 1 dag met 3 duiken is dat IK ze nooit zo zou maken, mij is geleerd om de diepste duik als eerste te doen en alle vervolgduiken horen ondieper te zijn.

  • bart

    Deelnemer
    23 september 2021 om 22:58

    Bedankt voor het delen van je verhaal.

    Het volgende is mijn mening. Er zijn ongetwijfeld mensen die er anders tegenaan kijken. Daarnaast ben ik geen beroepsduiker. Ik duik alleen als hobby.

    Momenteel gebruik ik geen tabellen meer. Duiken worden op de smartphone gepland of iets dergelijks. Moderne duikcomputer(s) wordt gebruikt bij het uitvoeren van de duik en geeft de stops aan, Toch is het niet heel erg zwart/wit. Lichamen van duikers zijn niet hetzelfde. Niet iedere duiker stelt zijn of haar computer gelijk in.

    Ik denk dat de duiken zijn gemaakt met lucht (21% zuurstof). Op zich kom ik met mijn planner ongeveer gelijk uit en ik denk niet dat er iets fout is gegaan of dat de tabellen fout zijn.

    Zou ik de duiken zo maken? Nee dat zou ik niet. Ik zou bij dit soort duiken zeker een decogas als 50 of 100% zuurstof meenemen. Daarnaast blijf ik liever verder uit de buurt bij de grenzen. Ik zou langere stops doen. Zelf ben ik een redelijk conservatieve duiker. Maar dat wil niet zeggen dat er wat fout is met de duikplanning die je hebt gepost.

    Zelf maak ik bijna nooit 3 duiken op 1 dag. Het zijn er meestal 1 of 2. Het liefst maak ik 1 lange duik. Maar er zijn genoeg duikers op vakantie die wel 3 of 4 duiken maken op 1 dag.

    Meestal maak ik de diepste duik eerst, maar ook zeker niet altijd. Het hangt van omstandigheden/logistiek af. Soms is de diepste duik de tweede/laatste duik. Het nadeel is dan dat je bodemtijd in verhouding kort is. Maar ik vind het achterhaald dat de eerste duik de diepste duik moet zijn. Toch heeft het wel mijn voorkeur om de eerste duik het diepst te doen.

    Het probleem is dat er tabellen zijn die behoorlijk zwart/wit zijn, maar niet ieder lichaam is hetzelfde. Wat voor de meeste mensen prima is, kan voor sommige problemen opleveren. Daarnaast kan te weinig drinken en vermoeidheid enz. ook de kans op problemen vergroten,

    Kort gezegd denk ik niet dat er iets verkeerd is aan de tabellen, maar er zijn tegenwoordig (weinig/geen) hobby duikers nog die hun duik ermee plannen.

    Mocht ik ernaast zitten, dan moet iemand me maar corrigeren.

  • DuikRob

    Deelnemer
    24 september 2021 om 10:33

    Ik ben het eens met Bart en wat er verder mist is de info mbt de stijg snelheden om er een beter oordeel over te kunnen hebben.

    Verder is bekend dat werken onderwater en stress een zwaar negatief effect kunnen hebben op de kans op deco-ongevallen.
    Verder is ook wat je direct na de duik hebt gedaan van belang.

  • ilya-voeten

    Deelnemer
    24 september 2021 om 21:31

    Beste @Bart
    Bij deze dank voor je info. Het was de laatst dag in opleiding en we deze duiken gezamelijk hebben gedaan hebben met 10 man om af te sluiten..! En het was dan ook gelijk afgesloten voor mij dan…! Tot mijn verbazing schreef VBM dat er problemen waren met die NBC-Tabellen en in behandeling waren. Dan neem ik toch aan dat er al problemen waren met deze tabellen. Je begrijpt dat ik nu zoekende ben naar de waarheid…! Hartelijk dank voor het meedenken..! Haal de duiker uit het water, maar de duiker zit nog steeds in mij..!
    Fijne avond..! Ilya

  • ilya-voeten

    Deelnemer
    24 september 2021 om 21:48

    Hay @DuikRob

    Het was een Scoba Dive met zoals je weet 21% zuurstof en 79 % stikstof. Perslucht dus..! De afdaling is gewoon normaal gegaan. Wat je dus aan mij vraagt is hoe de opstijging is gegaan. Rob het is in mijn ogen smooth gegaan want ik was met mijn Buddy LTZ duikofficier en wij zijn gewoon normaal langzaam opgestegen. Niet geforceerd en we hebben op de 1 ste inwaterstop gehouden. Bij deze stuur ik jullie dan ook het duikongeval verslag. Een schouderbens behandeld met 100% zuurstof onder decompressie. Ben benieuwd naar jullie bevindingen..! Alvast bedankt..! Fijne avond Ilya

    https://media.fotki.com/2v2atUzbqxuHrUT.jpg

    https://media.fotki.com/2v2atUzAGxuHrUT.jpg

  • willemtel

    Deelnemer
    25 september 2021 om 12:07

    Bedankt voor je verhaal
    helaas kan ik je niet van dienst zijn
    ook al duik ik ondertussen 20 jaar
    ik ben een echte onder water zwabberaar
    alleen op vakantie in helder water wil ik weleens tot Max 25 meter gaan
    je zal je vraag denk ik meer bij de technische duikers neer moeten leggen ,die kunnen ook de juiste vragen stellen ,om alles duidelijk te krijgen
    hopelijk vind je alle antwoorden die je zoekt succes

  • DuikRob

    Deelnemer
    26 september 2021 om 13:21

    Beste Ilya,

    Duiktabellen zijn geen exacte wetenschap.
    Ze zijn ontstaan op basis van praktijkervaringen.

    De duiken die jij daar gemaakt hebt zitten in het gebied waarvoor er zeker bij herhalingsduiken zeer weinig data beschikbaar is.
    Als het dan bij 99,9% van de duikers goed gaat en jij behoort tot die 0,1% dan ben je goed zuur.

    Wat mij alleen stoort bij de meeste opleiders is dat ze zelf niet het niveau hebben om te snappen dat tabellen geen exact wetenschap zijn en dus ook niet kunnen begrijpen wanneer ze het gebeid waarop tabellen betrouwbaar zijn steeds grijzer wordt als je meer herhalingsduiken gaat maken en de randjes qua diepte gaat opzoeken.

    Wat ik bedoelde met de opstijging is dat daar een aantal zaken heel belangrijk zijn.
    Houding in het water en snelheid. vroeger was dit veelal nog 18-20m per minuut (vaak in de tabellen opgenomen) en soms ook van die arbitraire als zo snel als de kleine belletjes… 🙁
    Daar heb ik wel eens aan gemeten en dan zit je al snel aan 30m/min.
    Tegenwoordig is een stijging meer richting de 9-10m/min en tussen de deco trappen meer richting de 1-3m/min

    Ik heb je bijlagen bekeken dat is zeer heftig zeg. Wat ik overigens niet begrijp is dat ze ook daar zo aan het jojo-en zijn geweest tussen de 18 en de 9m maar goed ik ben geen deco arts.

  • cato

    Deelnemer
    26 september 2021 om 19:58

    Beste Ilya, wat een vervelende toestand(zacht uitgedrukt).
    Wat ik niet begrijp:
    – waarom moest die 3e duik zo diep?
    – waarom gebeurde alles met perslucht?

    N.B. en hiermee verwijs ik naar de reactie van Duikrob: de opstijgsnelheid in een recompressie tank , voor de laatste meters, is 3 mm. per seconde!! Op voorhand vind ik jouw opstijgsnelheden nogal rap. Groet en , vooral, sterkte!!

  • ilya-voeten

    Deelnemer
    1 oktober 2021 om 02:53

    Beste @willem tel

    Dank je wel voor het lezen van mijn verhaal, en je reactie. Ik ben druk bezig en onderzoek te doen om uit te zoeken na zoveel jaren waar het toen zo mis gegaan is. Ik vind het fantastisch om reacties hier te lezen dat er met mij mee gedacht word. Omdat ik per direct duik medisch ongeschikt ben bevonden sloten zich tevens alle wegen voor mij in de duikwereld. Ook al kun je mij misschien van dienst zijn, ik hoop toch dat je mee blijft lezen. Dank je wel ik hoop dat ik de antwoorden en bevestigen krijg waarvan ik altijd het vermoeden heb gehad dat er van alles niet deugde. Maar goed toen in de tijd 1990 was de toegang tot informatie een groot struikelblok, die nu wel beschikbaar is. We zullen zien..!Hartelijk bedankt!
    Groetjes Ilya

  • ilya-voeten

    Deelnemer
    1 oktober 2021 om 02:54

    Beste @willem tel

    Dank je wel voor het lezen van mijn verhaal, en je reactie. Ik ben druk bezig en onderzoek te doen om uit te zoeken na zoveel jaren waar het toen zo mis gegaan is. Ik vind het fantastisch om reacties hier te lezen dat er met mij mee gedacht word. Omdat ik per direct duik medisch ongeschikt ben bevonden sloten zich tevens alle wegen voor mij in de duikwereld. Ook al kun je mij misschien van dienst zijn, ik hoop toch dat je mee blijft lezen. Dank je wel ik hoop dat ik de antwoorden en bevestigen krijg waarvan ik altijd het vermoeden heb gehad dat er van alles niet deugde. Maar goed toen in de tijd 1990 was de toegang tot informatie een groot struikelblok, die nu wel beschikbaar is. We zullen zien..!Hartelijk bedankt!
    Groetjes Ilya

  • ilya-voeten

    Deelnemer
    1 oktober 2021 om 03:28

    cato;n1865627:
    Beste Ilya, wat een vervelende toestand(zacht uitgedrukt).
    Wat ik niet begrijp:
    – waarom moest die 3e duik zo diep?
    – waarom gebeurde alles met perslucht?

    N.B. en hiermee verwijs ik naar de reactie van Duikrob: de opstijgsnelheid in een recompressie tank , voor de laatste meters, is 3 mm. per seconde!! Op voorhand vind ik jouw opstijgsnelheden nogal rap. Groet en , vooral, sterkte!!

    Beste @cato

    Hartelijk bedankt voor het lezen van mijn verhaal en je reactie. De vraagstellingen in je reactie sturen mij tevens kanten op waarmee ik me op dit moment ook mee bezig hou om dit uit te zoeken. Dank je wel daarvoor. Ik heb inmiddels weer contact gezocht met een toenmalig collegaduiker die tevens nu deze vraag ook stelt waarom die derde duik zo diep moest zijn? Hij bevestigt mij dus ook dat hun toen in die tijd altijd doken met de diepste duik als eerst. Je zit in een duikopleiding, de laatste fase, dus je volgt gewoon de opdracht en voert deze uit! We zouden gewoon proefkonijnen zijn geweest als ik het mij zo binnen laat komen. Wij doken toen ineens in opleiding met andere tabellen de zogenaamde NBC tabellen (1990). Deze zijn nergens terug te vinden of ergens aan terug te koppelen aan zoekresultaten op het internet. Ik kom steeds uit bij NDC duiktabellen ontwikkeld door Prof.Dr.Sterk. Is dit soms de upgrade geweest van NBC naar NDC ?

    Bron Gertjan Zuidema Inspectie SZW (2014): Naarmate het dieper wordt stijgt dit risico. Het effect van jojoën is hierbij niet berekend en betekent mogelijk een verhogend risico. Dit is het maken van meerdere opstijgingen tijdens één duik.
    Om het ontstaan van decompressieziekten te voorkomen wordt gebruik gemaakt van duiktabellen. Afhankelijk van onder andere duikdiepte, duiktijd en het gebruikte ademgas kan een keuze gemaakt worden voor een of meerdere duiktabellen. Door Prof. Dr. Sterk, bijzonder hoogleraar onderwaterfysiologie aan de Universiteit van Leiden, zijn tijdens het uitvoeren van de Oosterscheldewerken duiktabellen ontwikkeld. Deze duiktabellen zijn specifiek toegesneden op de omstandigheden in de Nederlandse civiele waterbouw. In samenwerking met de duikindustrie zijn deze tabellen verder verfijnd en in 1995 vrijgegeven voor algemeen gebruik

    Op de vraag waarom gebeurde alles met perslucht? Ben ik mee aan de slag en ook dit ga ik uitzoeken. Ik heb mij dus inmiddels verdiept in de opstijgsnelheid in de recompressie tank. Ik zal hiervan mijn bevindingen met julie delen als dat mag. Bedankt voor de steun, dank je wel.

    Groetjes Ilya

  • Don-Chedi

    Deelnemer
    1 oktober 2021 om 07:17

    Ik meng me niet zo vaak in onderwerpen over duiktechnieken, ongevallen, en dergelijke, omdat er anderen zijn die daar veel zinnigers over kunnen zeggen.

    De duit die ik in dit zakje wil gooien is: ik zie de datum van de brief: oktober 1990. Dit alles speelde zich ruim 30 jaar geleden af! Aangezien ik zelf ook al zo lang, iets langer, met duiken bezig ben, zie ik vragen en opmerkingen van mensen met recentere tijdgeest.
    Het is goed om te realiseren dat in de jaren 90 ontwikkelingen zoals mengselgassen en nitrox nog helemaal niet zo ver ontwikkeld waren. In de sportduikwereld sowieso niet bestaand, in de Marine beroeps weet ik niet. In ieder geval was de kennis over decompressie ook beperkt. Dat wisten we toen niet, maar in vergelijking met de kennis van nu kan je dat wel zeggen. Stijgsnelheden werden ook later pas, stapsgewijs ingevoerd, met bijbehorende plastic meeneem tabelletjes. (in mijn herinnering was er ook een tijdje 15m/min, tussen de eerst aangeleerde 18m/min en huidige 10m/min in). Duikcomputers kwamen ook pas op in die tijd.

    Dus vragen als: waarom met lucht, waarom die stijgtijd, waarom dit, waarom niet dat, moet je je even verplaatsen in die tijdgeest. Niet alles was beschikbaar of bekend toen.

  • JanOutshoorn

    Deelnemer
    1 oktober 2021 om 08:10

    Mee eens, en hoewel ik inhoudelijk hier ook niet veel zinnigs over kan zeggen, krijg ik toch een beetje hetzelfde gevoel als bij bijvoorbeeld asbest. Jarenlang was er niets bekend over de schadelijkheid van dit materiaal. Toch bestaat er inmiddels een traject met schadevergoeding via de SVB indien blijkt dat je ziek bent (kanker hebt) door het werken met dit materiaal. Ik snap heel goed dat je de gang van zaken destijds met de duikkwestie dan toch beter wilt begrijpen. Over de stijgsnelheden; ik heb in 2016 mijn brevet gehaald en daarbij werd nog steeds 18 m/min aangeleerd.

  • ilya-voeten

    Deelnemer
    1 oktober 2021 om 13:11

    @DuikRob

    Beste Rob,

    Wat fijn dat ook jij je bevindingen en ervaringen hier met mij deelt. Je snapt wel dat ik met alle informatie en bevindingen die hier gegeven worden mee aan de slag ga. Ik hoop dat ik dit in de toekomst ook mag blijven doen hier. Ik ben dankbaar. Even los van de duiken die ik gemaakt heb, heb ik me als eerste gestort op de behandeling. Tabel 6 US Navy. Precies zoals jij omschreef

    Ik heb je bijlagen bekeken dat is zeer heftig zeg. Wat ik overigens niet begrijp is dat ze ook daar zo aan het jojo-en zijn geweest tussen de 18 en de 9m maar goed ik ben geen deco arts.

    Uiteraard heb ik de tabel 6 USN opgezocht waar ik mee behandeld ben en vergeleken met de behandeling die ik werkelijk ondergaan ben volgens het verslag van mijn duikongeval. Bron: US NAVY DIVING MANUAL

    Zie bijlage: Tabel 6 USN and treatment oxygen toxicity >>> https://media.fotki.com/2v2atFy9zxuHrUT.jpg
    [LIST]
    [*]15.26 uur: Patient in behandelingdcompressietank, masker met zuurstof op, begin optoppen naar 18 meter in 3 minuten. Volgens tabel moet dan pas worden gestart met toediening (o2) aankomst 18 meter tijdsduur (o2) 20 minuten. Werkelijkheid dus 23 minuten (o2) ondergaan. Waarom?
    [*]15.29 uur: Aankomst 18 meter (o2) 20 minuten volgens tabel
    [*]15.49 uur: Masker af start 5 minuten AIR volgens tabel
    [*]15.54 uur: Masker (o2) op 20 minuten volgens tabel
    [*]16.14 uur: Masker af start 5 minuten AIR volgens tabel
    [*]16.19 uur: Masker (o2) op 20 minuten volgens tabel
    [*]16.34 uur: Start acute zuurstof vergiftiging
    [*]16.50 uur: Patient bewustzijn klaart zeer langzaam op. Overleg en aanpassing van behandelingstabel. Welke?
    [*]17.02 uur: Licht verlaagd bewustzijn van diazepam. Geen lichamelijke klachten. Goed georiënteerd. (treatment oxygen toxicity) Waarom hebben ze dat niet toegepast?
    [*]17.12 uur: Start aftappen naar 9 meter 30 minuten (o2) volgens tabel. Werkelijkheid AIR. Waarom?
    [*]17.43 uur: Aankomst 9 meter start 15 minuten AIR volgens tabel. Werkelijkheid Masker (o2) voor 5 minuten. Waarom?
    [*]18.03 uur: Volgens tabel zou 60 minuten (o2) in moeten gaan daarna 15 minuten AIR vervolgens 60 minuten (o2) voor aftappen. Masker (o2) af. Werkelijkheid 20 minuten Air
    [*]18.13 uur: Masker (o2) op. Werkelijkheid 20 minuten (o2)
    [*]18.33 uur: Masker Af. Werkelijkheid 10 minuten AIR
    [*]19.43 uur: Masker (o2) op. Werkelijkheid 20 minuten (o2)
    [*]20.03 uur: Masker Af. Werkelijkheid 10 minuten AIR
    [*]20.13 uur: Masker Op. Werkelijkheid 20 minuten (o2) Start Aftappen naar oppervlakte
    [*]20.43 uur: Aankomst oppervlakte
    [*]20.45 uur: Patient in ziekenboeg
    [/LIST]

    Ik heb destijds verklaart: op 18 meter diepte voelde ik eigenlijk gelijk geen pijn meer en er is begonnen met een behandeling tabel 6. Na een aantal blokken zuurstofademen voelde ik een krampaanval in mijn mond. Vanaf dat moment weet ik niets meer van wat er is gebeurd. Toen ik weer bijkwam lag ik op de bank in de compressietank. Ik voelde me erg vermoeid en was nogal verward. Dit laatste ging weer over. Ik heb daarna nog een tijdje in de compressietank doorgebracht maar wat er verder gebeurt is weet ik niet meer. Verder heb ik niet ter zake dienende te verklaren.

    Nu dat ik me verder verdiept heb in mijn behandeling destijds en ik ga terug naar de tijd tussen 16.34 en 17.02 uur en het vanaf dat moment nog 3 uur en 43 minuten duurt eer dat we aan de oppervlakte zijn is er geen informatie meer hoe het met mij gaat? Tevens kan ik mij vanaf 17.02 ook niets meer herinneren wat er in die tijd gebeurd zou moeten zijn in de compressietank. Het ging mij toch goed? Geen lichamelijke klachten en goed georiënteerd? Waarom hebben ze (treatment oxygen toxicity) procedure niet toegepast? Waarom aanpassing behandelingstabel?

    Ik kan me pas weer herinneren toen ik bij kwam op de ziekenboeg. Er stonden mensen om me heen en ze vroegen naar mijn naam? Ik wist dat ik gedoken had, ik verstond ze ook maar kon geen antwood geven. Ik wist mijn naam niet meer. Ze vroegen naar mijn marinenummer? Ook dat wist ik niet… maar dat ik mijn naam niet meer wist, en wel besefte wat er gebeurd was raakte ik angstig en een paniekaanval volgde. Ze hebben me toen weg gemaakt!

    Wederom dank voor het lezen…! Wederom bedankt voor het meedenken..!

    Groetjes Ilya

  • ilya-voeten

    Deelnemer
    1 oktober 2021 om 14:03

    Don Chedi;n1865648:
    Ik meng me niet zo vaak in onderwerpen over duiktechnieken, ongevallen, en dergelijke, omdat er anderen zijn die daar veel zinnigers over kunnen zeggen.

    De duit die ik in dit zakje wil gooien is: ik zie de datum van de brief: oktober 1990. Dit alles speelde zich ruim 30 jaar geleden af! Aangezien ik zelf ook al zo lang, iets langer, met duiken bezig ben, zie ik vragen en opmerkingen van mensen met recentere tijdgeest.
    Het is goed om te realiseren dat in de jaren 90 ontwikkelingen zoals mengselgassen en nitrox nog helemaal niet zo ver ontwikkeld waren. In de sportduikwereld sowieso niet bestaand, in de Marine beroeps weet ik niet. In ieder geval was de kennis over decompressie ook beperkt. Dat wisten we toen niet, maar in vergelijking met de kennis van nu kan je dat wel zeggen. Stijgsnelheden werden ook later pas, stapsgewijs ingevoerd, met bijbehorende plastic meeneem tabelletjes. (in mijn herinnering was er ook een tijdje 15m/min, tussen de eerst aangeleerde 18m/min en huidige 10m/min in). Duikcomputers kwamen ook pas op in die tijd.

    Dus vragen als: waarom met lucht, waarom die stijgtijd, waarom dit, waarom niet dat, moet je je even verplaatsen in die tijdgeest. Niet alles was beschikbaar of bekend toen.

    Hallo @Don Chedi bedankt voor je reactie. Ik begrijp je reactie tenslotte is het ook 31 jaar geleden. Toch vind ik het prettig om reacties te lezen van duikers met de tijdgeest van nu. Ik kan me dan ook beter oriënteren op het duiken van nu en het verschil en de kundigheid van toen en nu vergelijken. Duikers met de tijdgeest van nu hopelijk misschien ook meer inzicht krijgen hoe het 30 jaar geleden er aan toe ging. Ik vind het fijn dat jij dan ook als duiker bent gevormd uit onze tijd. Ik ben dan ook blij dat je met het duiken mee gegroeid bent naar het duiken zoals het nu beoefend word en daardoor ook die kennis op hebt mogen doen. Helaas voor mij is de duiktijd daar stil blijven staan.

    Daarom ben ik ook heel blij met de vragen van onze duikers heden de dag, ze geven mij inzicht daar ben ik dankbaar voor. Wat 31 jaar geleden inderdaad allemaal niet bekend was, spoort mij dus nu aan om te gaan zoeken naar de info waarna gevraagd word. Want daarmee kom ik ook dichter bij mijn duik ongeluk. Gewoon ik wil gewoon graag weten wat er toen gebeurd is, met de kennis van nu. Dat de ontwikkelingen toen er niet waren maakt voor mij maakt nu geen verschil. Ik ben dankbaar dat de ontwikkelingen er nu wel zijn er ik nu wel kan begrijpen zodat ik kan doorgronden wat mij overkomen is en overige duikcollega’s. Het was niet terecht zo voelt het… ik neem het geen mensen kwalijk aangezien ik er van uit ga dat ze gehandeld hebben destijds waarvan ze dachten dat het de beste oplossing was.

    Ik heb maar 1 doel want als je duikongeschikt bent bevonden doordat ze dan gewoon zeggen dat je niet met 100% zuurstof te behandelen bent je ook gelijk overal geregistreerd staat. Zo had ik eventueel nog goed als scheepsduiker kunnen functioneren ed. Als ik kan bewijzen en hard kan maken met de kennis en wetenschap van nu dat ik wel met 100% zuurstof te behandelen ben hopelijk die stempel van mij afgehaald word en ik dan ook weer kan en mag duiken. Mijn droom…. mijn alles… mijn wereld…!

    Goetjes,
    Ilya

Page 1 of 2
Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu