Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Duikmedische vragen Duiken en Corona

 • Duiken en Corona

  Posted by JanOutshoorn on 7 mei 2021 om 08:44

  Duiken en Corona
  Omdat ik nu zelf van dichtbij met Corona te maken heb, mijn vrouw is positief getest, en ik verwacht vandaag dezelfde uitslag te krijgen, ben ik aan het zoeken naar informatie over duiken na Corona. Er is blijkbaar nog steeds weinig bekend van de lange termijneffecten, waardoor het erg moeilijk blijkt informatie te vinden. Ik vind het advies om na een mild verlopen besmetting minimaal 1 maand niet te duiken, en na een zwaar verlopen besmetting een half jaar. Daarnaast adviseren zij diverse tests. https://www.duikgeneeskunde.nl/richtlijnen/covid-19/

  Heeft iemand meer info over deze tests?
  Heb je wellicht duikers gesproken die corona hebben gehad, hoe gaan zij ermee om etc.?

  Mijn doel is om een beeld te krijgen van wat me te wachten staat. Uiteraard begrijp ik dat het niet te zeggen is hoe corona verder zal verlopen bij mij, hopelijk blijven de klachten mild. Op dit moment vooral verkouden, spierpijn, moe en moe. Oh ja, en moe!

  ajh reageerde 2 jaar, 4 maanden geleden 7 Leden · 11 Reacties
 • 11 Reacties
 • andre-de-zwaan

  Deelnemer
  7 mei 2021 om 13:08

  ik denk dat duikarts @Franka Appelman hier wel meer over kan vertellen.

 • Panther1880

  Deelnemer
  7 mei 2021 om 15:34

  Ik meende dat DAN hier een item over had maar bij het terug lezen van dat artikel (hieronder gelinkt) blijkt het over duiken te gaan na het krijgen van de vaccinatie. Da’s dus niet wat je zoekt. Ik kan je uit eigen ervaring of tweede hand helaas niets over vertellen.

 • franka-appelman

  Deelnemer
  7 mei 2021 om 18:36

  (Untitled)
  Persoonlijk geen ervaringen mee, maar krijg als duikerarts hier vaker vragen over. Ik heb daarbij gemerkt dat ook bij ren relatief mild verloop het herstel nog lang kan duren. Vandaar dat advies om een maand niet te duiken. Daar tegenover ook mensen die na een dag klachten nergens meer last van hebben. Is erg onvoorspelbaar.
  Ik heb op mijn website ook één en ander verzameld. Kijk eens op https://www.duikdokter.com/duikmedische-informatie/coronavirus/

 • JanOutshoorn

  Deelnemer
  8 mei 2021 om 10:56

  Bedankt voor de reacties zover. Mijn vrouw is er gelukkig heel mild in een week doorheen gewandeld, zij mag alweer uit quarantaine vandaag. Ikzelf moet dinsdag mijn tweede test afwachten. De test van gisteren was negatief (geloof er niets van, want ik heb veel klachten die duiden op corona sinds afgelopen woensdag).

  Een maand niet duiken is nog tot daar aan toe, maar wat houdt de “volledige pulmonale evaluatie” precies in? Dit klinkt niet als iets wat een duikerarts normaal doet tijdens een keuring, of wel?

  • franka-appelman

   Deelnemer
   11 mei 2021 om 22:58

   Ik besteedt uitgebreid aandacht aan dat gedeelte tijdens de anamnese. Longfunctieonderzoek behoort standaard bij de duikkeuring. Na een covid neem ik sowieso een conditietest af. Afhankelijk van die combinatie geef ik goedkeuring, of verwijs ik bij enige twijfel door. In dat geval zal een CT-scan vsn de longen noodzakelijk xijn.

 • aquaduck

  Moderator
  8 mei 2021 om 14:11

  Mensen uit mijn directe omgeving (jong en oud), die ook positief getest waren voelen zich nog steeds vaak moe, terwijl dat daarvoor niet zo was. Heb overigens ook een collega die bij eerste test negatief was, terwijl partner positief was. Enkele dagen later (had klachten) opnieuw test en toen wel positief.

 • Panther1880

  Deelnemer
  14 mei 2021 om 18:45
 • aquaduck

  Moderator
  14 mei 2021 om 22:18

  Duidelijk verhaal met richtlijnen.

 • willemtel

  Deelnemer
  14 mei 2021 om 22:19

  Ben zelf positief getest geweest
  heb twee dagen best spierpijn gehad
  dat was het zo’n beetje
  heb nog wel af en toe hoofdpijntje
  duik ondertussen wel ,zonder problemen
  allemaal eenvoudig en Max 50 minuten maar dat heeft met de temperatuur te maken
  beterschap

 • JanOutshoorn

  Deelnemer
  17 mei 2021 om 10:07

  Het is mij nu wel iets duidelijker geworden. Ondertussen is mijn vrouw alweer uit quarantaine en gewoon aan het werk, echte klachten heeft ze niet gehad gelukkig. Ik ben ook de tweede keer negatief getest. Na overleg met de huisarts is de diagnose gesteld dat ik een bijholteontsteking heb. Gelukkig geen corona in mijn geval. Ik ga er dan ook vanuit dat ik weer normaal kan duiken als ik weer normaal kan klaren.
  Wanneer mijn vrouw weer mee kan duiken moet ze dus zelf even bepalen, al dan niet met keuringen etc.

 • ajh

  Deelnemer
  17 mei 2021 om 13:20

  JanOutshoorn;n1865203:
  Wanneer mijn vrouw weer mee kan duiken moet ze dus zelf even bepalen, al dan niet met keuringen etc.

  Denk dat dat het belangrijkste is. Voelt ze zich in staat om te duiken of niet? Als een extra keuring gemoedsrust geeft gewoon doen.

Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu