Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Duiken algemeen Duikcentrum

 • Duikcentrum

  Posted by bezem on 25 januari 2021 om 13:50

  Duikcentrum
  Hallo allemaal,

  ik heb een vraag wat ik graag aan jullie wil stellen.
  ikzelf ben een fervent duiker en verslaafd geraakt aan het duiken. Het lijkt mij gaaf om een duikcentrum te beginnen of over te nemen. Op dit moment ben ik mij aan het oriënteren. Op internet kan ik weinig vinden over de markt. Kan je een boterham verdienen aan een duikcentrum? Een duikcentrum is voor mij een duikwinkel, inclusief duikvereniging en het aanbieden van cursussen. Ook een webshop kan hieronder vallen.

  Het vestigingsgebied is Nederland, in zuid Holland. Mijn vraag is hoe zeer je van je hobby je beroep kunt maken. Kan je een boterham aan verdienen of valt dat tegen? Ik hoor verschillende verhalen hierover. Mensen zeggen dat het wel kan, anderen zeggen dat veel duikcentrumeigenaren daarnaast nog wat anders doen.

  Alle tips en tips zijn welkom!

  aquaduck reageerde 2 jaar, 10 maanden geleden 9 Leden · 14 Reacties
 • 14 Reacties
 • Panther1880

  Deelnemer
  25 januari 2021 om 14:14

  Heb je al eens verdiept in de duik centra die er zijn in Nederland? Er zijn verschillende formules actief die allemaal succesvol lijken voor mij als leek. Als voorbeeld denk ik aan Lucas divestore, de Beldert en 4 divers.

 • bezem

  Deelnemer
  25 januari 2021 om 14:44

  Dankjewel voor je input. Ik weet bijvoorbeeld van een duikcentrum in het noorden van het land. Die hebben, naast het website, ook een aparte webshop waar ze spullen verkopen. Ik kan mij voorstellen dat dat steeds belangrijker wordt. Sommige spullen kan je makkelijk op internet kopen. Je hoeft ze niet te passen, of fysiek naar de winkel ervoor te rijden, een snelle levering is dan zeker handig. Die duikwinkels die jij noemt, die verdienen hun brood alleen met de winkel of doen ze dingen ernaast? Ik weet dat de duiksport aardig is vertegenwoordig. Ik ben zelf niet in staat, als ik iets begin of overneem, daarnaast nog wat te doen om rond te komen.

  Wat vind jij als duiker echt belangrijk? Wat voor sfeer moet er zijn in een winkel, waar let jij op? Ikzelf vind dat beleving maar ook klantgerichtheid belangrijke aspecten zijn. Goed advies en op maat van de klant. De klant moet centraal staan.

 • fvdm

  Deelnemer
  25 januari 2021 om 16:01

  Verdiep je ook maar eens in de winkels die gestopt zijn en waarom.
  het is niet allemaal zo prachtig. Als je een merk hebt dat goed gepositioneerd wordt kan het leuk zijn.

 • mcgoos

  Deelnemer
  25 januari 2021 om 16:04

  Wat me belangrijk lijkt is: ben je zelf instructeur, hoeveel concurrentie kun je in je directe omgeving verwachten en heb je je verdiept in de vraag welke relatie je met de diverse importeurs moet hebben.
  Ik ken in mijn directe omgeving twee instructeurs die zelf een duikschool hebben en een van de twee heeft ook een winkel die beperkt open is en overigens betrouwbare service geeft. Beiden hebben ze een fulltime job.
  Gerard van de Beldert heeft een winkel en hebben ze een duikschool waar zijn vrouw ook les geeft, bovendien beschikt de Beldert over een prachtige duiklocatie naast de deur..
  Realiseer je dat wanneer je een paar intro duiken wilt geven je al gauw een paar divemasters nodig hebt om je te assisteren.
  En….. vergeet vooral de investering niet die je moet doen in apparatuur voor je cursisten.

 • ajh

  Deelnemer
  25 januari 2021 om 16:48

  Een duikschool is hard werken voor weinig geld. Wat heb je nodig: fysieke winkel (huur en inventaris), web winkel (connectie met importeurs), lesruimte, instructeurs (verplicht hele dagen duiken met leerlingen is echt niet zo leuk als je nu denkt), leerlingen (hoe ga je die vinden?), duiklocatie (niet iedereen zit op je te wachten met leerlingen), aansluiting bij een duikorganisatie (fees voor aansluiting en lesmateriaal), duikspullen (meerdere maten pakken, jackets/wings en cilinders), bestelbus (je moet veel spullen vervoeren), vulinstallatie en compressor (niet zo’n klein onding maar een echte = €€€€), verzekeringen en dan nog heel veel geduld en doorzettingsvermogen. je zult moeten concurreren met andere scholen. Heb ik het nog niet eens gehad over belastingdienst, boekhouding en ander overheidsgedoe zoals vergunningen waar je als zelfstandige mee van doen hebt. Kortom, vind je het nog leuk?

  Wat ik je aanraad is duikinstructie als hobby naast je beroep te doen of bij een club. Blijft het tenminste nog leuk.

 • aquaduck

  Moderator
  26 januari 2021 om 09:07

  Allereerst welkom op DF.

  mbt je vraag:

  Lucas duikstore, grote winkel en webshop.
  De Beldert, ligt direct aan een duikplas, eigen winkel en mogelijkheid tot volgen cursussen.
  4divers, eigen duikwinkel en webshop, daarnaast verzorgen van cursussen.

  meeste van hierboven genoemde zaken doen ook onderhoud en hebben mogelijkheid om verschillende soorten gassen te leveren.

  zoals al aangegeven is een bekende duikwinkel in Groningen (bv) gestopt omdat het niet meer rendabel genoeg was.

 • willemtel

  Deelnemer
  26 januari 2021 om 14:34

  Als je nog helemaal aan het begin van je idee staat
  is het wellicht handig om voor een duikbedrijfte gaan werken
  en je ogen en oren goed de kost te geven

 • ajh

  Deelnemer
  26 januari 2021 om 15:24

  Aquaduck;n1864551:
  zoals al aangegeven is een bekende duikwinkel in Groningen (bv) gestopt omdat het niet meer rendabel genoeg was.

  Het was niet de enige reden, maar internet snoepte wel een groot deel van de omzet af. Ze hebben die slag verloren. Dat klopt inderdaad.

 • Germie

  Deelnemer
  27 januari 2021 om 11:16

  In het buitenland staat geregeld wat te koop. Het is alleen de vraag of je het rendabel kunt maken. Vergeet niet dat als je zelf een winkel of duikcentrum hebt dat je zelf vaak niet meer aan duiken voor je plezier toekomt.
  Verder willen mensen klantvriendelijkheid. Dat moet ook bij je passen. En zelfs dan ken ik inmiddels een paar faillissementen.

 • mcgoos

  Deelnemer
  27 januari 2021 om 22:40

  Bezem, kjk maar eens naar deze video: Dive Instructor! Is Your Paycheck ?? Here’s 4
  Deze video is er een in de reeks “Divers Ready” , James behandelt hier o.a. wat er komt kijken wanneer je van de duiksport je beroep wilt maken.
  Snuffel maar eens door zijn video’s

 • Anoniem

  Gast
  28 januari 2021 om 13:21

  Welkom op dit Forum. Vind het erg dapper om in deze tijd nog een duikcentrum te willen opzetten. De laatste jaren zijn er al verschillende Duiktoko’s gestopt. En zeker nu met de Covid-19 pandemie zullen er nog meer volgen ,ben ik bang. Maar misschien zit jij op een plek waar er nog genoeg mogelijkheden zijn en weinig concurrentie . Ik zou dat eerst even goed uitzoeken….

 • fountainhead

  Deelnemer
  1 februari 2021 om 19:26

  Als je zoiets in Nederland wilt starten dan is mijn 50 cents dat je alleen kans van slagen hebt als je iets biedt wat er nog niet is.
  Met een duiklocatie naast de deur (= loopafstand).
  Als je dat niet kunt bieden dan zou ik er niet aan beginnen.
  Enthousiast zijn over duiken heeft al velen voor jou dit soort plannen doen maken, maar dat is echt niet genoeg om een bedrijf op te baseren. En het is ook helemaal niet gezegd dat jij er geschikt voor bent of het zelfs maar leuk zou vinden. Ga inderdaad eerst eens werken bij een duikcentrum, en leer daarvan. Dan kun je daarna een gefundeerd besluit nemen.

 • bezem

  Deelnemer
  1 februari 2021 om 19:59

  Dank jullie wel voor de tips en adviezen. Ik heb inmiddels besloten om mee te gaan lopen de komende periode in de winkel en met onderhoud en servicen. In deze rare tijden is het sowieso niet handig om iets over te nemen. De komende periode ben ik benieuwd of het allemaal bevalt

 • aquaduck

  Moderator
  1 februari 2021 om 21:03

  Waar ga je meelopen?

Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu