Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Reizen Duikvakanties en Bestemmingen Rode Zee Bomaanslagen Sharm el Sheik…

 • Bomaanslagen Sharm el Sheik…

  Posted by fedor on 23 juli 2005 om 11:35

  Bomaanslagen Sharm el Sheik…
  Het geeft toch te denken…

  Tientallen doden door aanslagen badplaats Egypte

  Uitgegeven: 23 juli 2005 07:42
  Laatst gewijzigd: 23 juli 2005 10:56

  SHARM EL-SHEIKH – Een serie autobomaanslagen heeft het paradijselijke vakantie-oord Sharm el-Sheikh in Egypte zaterdag veranderd in een bloedbad. Zeker 75 mensen zijn om het leven gekomen. Zeker tweehonderd mensen raakten gewond, van wie velen er ernstig aan toe zijn. Veel doden zijn onherkenbaar verminkt.

  Zeker 28 buitenlanders raakten gewond, onder wie dertien Italianen en drie Spanjaarden. Onder de doden en gewonden zouden zich ook Nederlandse vakantievierders bevinden. Hoeveel Nederlanders slachtoffer zijn geworden, is nog niet bekend. In Sharm el-Sheikh, in het zuiden van de woestijn de Sinaï, bevinden zich honderden Nederlandse vakantiegangers en andere westerse toeristen.

  ‘De hele voorgevel van dit hotel ligt eruit’

  ‘Voorgevel eruit’

  Volgens de politie explodeerden zaterdagochtend, rond een uur plaatselijke tijd, zeker drie bommen vlak na elkaar. Het zwaarst getroffen is het Ghazala Gardens Hotel in de wijk Naama Bay, waar de meeste luxe hotels staan. Een bomauto reed het terrein van het hotel op en explodeerde vlak voor het door agenten bewaakte gebouw.

  “De hele voorgevel van dit hotel ligt eruit, en de achterkant ook.”, vertelt Wendy van der Waals, die een duikschool in Sharm el-Sheikh heeft. Ze reed om 7.00 langs het Ghazala Gardens Hotel.

  Van der Waals: “Er is heel veel rookontwikkeling, maar ik zie geen brand. Op straat zijn voornamelijk politie en leger. Voor het ziekenhuis staat een cordon van het leger. Overal zijn mensen druk bezig.” Het vliegveld in de badplaats is volgens Van der Waals nog wel in gebruik.

  Paniek en chaos

  Door de aanslagen ontstond er paniek en chaos. Ooggetuigen zeiden dat overal lijken en gewonden lagen. Boven de stad hingen grote rookwolken. De explosies waren op grote afstand te horen.

  Nederlanders

  Hoeveel Nederlanders in totaal in Sharm el-Sheikh verblijven, is niet bekend. Alleen touroperator Thomas Cook heeft er al zo’n 400 klanten zitten. Maar ook de reisbureaus TUI en OAD hebben er veel gasten. Voor zover bekend zijn er geen bommen ontploft bij hotels waar Thomas Cook zijn gasten onderbrengt. De operator heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld. De Nederlandse ambassade in Caïro heeft zaterdag drie medewerkers naar de plaats des onheils gestuurd voor consulaire hulp.

  Onder de slachtoffers bevinden zich behalve Nederlanders ook Britten, Fransen. Egyptenaren, Spanjaarden, Italianen en inwoners uit Koeweit.

  Sharm el-Sheikh is een populair vakantie-oord voor Israëliërs, Europeanen, Egyptenaren en Jordaniërs. Het vakantieparadijs is vooral geliefd bij duikers. De stad is bekend om zijn gouden stranden, prachtige boulevards met hotels en casino’s. Jaarlijks komen er 2 miljoen gasten.

  Vorig jaar oktober vielen in het gebied bij de Rode Zee zeker 34 doden door twee bomaanslagen. Het waren de zwaarste aanslagen sinds 1997 toen 58 toeristen omkwamen in de stad Luxor door een aanslag.

  zeeleeuwtje reageerde 18 jaar, 2 maanden geleden 3 Leden · 3 Reacties
 • 3 Reacties
Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu