Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Duikmedische vragen Anti-depressiva: Seroxat

 • Anti-depressiva: Seroxat

  Posted by hanss on 20 augustus 2004 om 13:01

  Anti-depressiva: Seroxat
  Bron: http://home.wxs.nl/~siche005/Medisch.htm

  Vraag
  Over twee weken gaan wij met vijf mensen duiken waarvan twee het open water brevet gaan halen. Nu is een van de reizigers door een duikarts niet eens gekeurd, maar direct afgewezen aangezien zij seroxat slikt. Zij gebruikt sinds twee jaar dit middel en voelt zich stabiel, zodat zij hiermee normaal functioneert en geen last van bijwerkingen heeft. Ik weet dat er niet zo heel erg veel bekend is over anti-depressiva en duiken, maar ik heb zelf een tijdje Prozac gebruikt terwijl ik gedoken heb (wel aangegeven op de formulieren) en mijn man heeft dezelfde seroxat een tijdje geslikt, en ook hier heeft niemand het sein rood gegeven, sterker nog, hij kwam er gewoon mee door de duikkeuring. Is de teleurstelling voor onze vriendin definitief, of zijn de meningen werkelijk zo verdeeld?

  Antwoord:
  De meningen zijn op dit moment niet echt verdeeld. Er zijn over de hele wereld wel veel mensen,die antidepressiva gebruiken en gewoon duiken. Net zoals daar mensen zijn met astma/ diabetes of andere problemen, die duiken. Medisch kan je daar vraagtekens bij zetten. Bij het keuren wordt een afweging gemaakt of de persoon in kwestie veilig kan duiken, maar in feite ook of zijn/haar buddy veilig met die persoon kan duiken. In zijn algemeenheid kan je je , bij ziekte of medicijngebruik, afvragen wat het duiken (hoge druk) doet met die ziekte/medicijnen of wat die ziekte/medicijnen doet(n) met het duikrisico. In het specifieke geval van antidepressiva, kan je je in deze afvragen of de ziekte (depressie) je geschikt maakt om te duiken en/of je buddy daarbij niet meer dan nodig risico’s loopt. Andersom kan je je afvragen wat de bijwerkingen van de seroxat onder duikcondities zijn. Van antidepressiva is bekend, dat ze slaperigheid, parkinson-achtige klachten en/of ritmestoornissen kunnen geven. Als deze bijwerkingen onder water erger worden of gaan optreden, dan zou je dus problemen kunnen krijgen. Het is een recreatieve sport. Er wordt een oordeel gevraagd van een keurend arts, die een handtekening “het sein op groen” zet voor geruime tijd. De keurend arts ziet hierin risico’s, die hij zo goed mogelijk op zijn waarde probeert te schatten.
  De huidige opstelling is, dat je vriendin niet goedgekeurd kan worden. Deze opstelling kan zich mogelijk wijzigen in de toekomst als meer gegevens zijn verzameld, maar vooralsnog lijkt dit de juiste beslissing te zijn. Dit is overigens niet alleen bij duikkeuringen zo. Ook bij rijbewijskeuringen is het zo, dat bij antidepressiva gebruik een schriftelijk oordeel van een psychiater noodzakelijk is, voordat een rijbewijs wordt verlengd (er vanuit gaande, dat het oordeel van de psychiater gunstig zou zijn).
  Ik hoop hiermee je vragen/twijfels enigszins te hebben beantwoord.

  hanss reageerde 18 jaar, 7 maanden geleden 0 Lid · 0 Reacties
 • 0 Reacties

Sorry, there were no replies found.

Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu