Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Duiken Duiken algemeen Afstelbare 2de trap

 • Afstelbare 2de trap

  Posted by fijnie on 22 juni 2020 om 18:30

  Afstelbare 2de trap
  Ik heb altijd een ver bovengemiddeld luchtgebruik. Mijn longinhoud is prima maar ik adem gewoon slecht 🙁
  In een duikwinkel is mij recent aangeraden om daarom mijn oude trouwe Mares Abyss 2de trap te vervangen voor een afstelbare 2de trap zoals de AquaLung Legend LX of de Apeks XTX50.

  Helpt dat afstellen inderdaad om minder lucht onnodig te verbruiken? En zo ja zijn er nog andere aanraders voor zo’n afstelbare 2de trap?

  Ron Jacobs reageerde 2 jaar, 2 maanden geleden 8 Leden · 10 Reacties
 • 10 Reacties
 • Panther1880

  Deelnemer
  22 juni 2020 om 19:14

  Mijn eerste gedachte zou zijn van niet… Maar goed wat weet ik ervan. Hebben ze uitgelegd waarom? En wat is hoog? Heb je een idee van je luchtverbruik bij een duik waarvan je ook de gemiddelde diepte en duiktijd hebt?

  Mijn luchtverbruik kan stijgen als ik nieuwe dingen aan het doen ben, als ik me inspan, als ik niet op m’n gemak ben. Ik had er vroeger ook een handje van om iets te negatief te zijn en dit te compenseren met m’n longen. Klinkt dat als iets dat mogelijk op jou van toepassing is? Onderaan de streep zullen er ook altijd mensen zijn met een akelig laag luchtverbruik waar je je eigenlijk niet aan moet spiegelen.

 • Verwijderde deelnemer

  Verwijderde deelnemer
  22 juni 2020 om 19:37

  Welkom,

  Hoe veel duiken heb je gemaakt en Hoe zit het met je trim en drijfvermogen?
  Minder verbruik door een afstelbare tweede trap klinkt mij als onzin en slechte verkooppraat.
  Had de duikshop toevallig een mooie in de aanbieding?

 • fijnie

  Deelnemer
  22 juni 2020 om 19:53

  Dank voor voor je reply Panther 1880. Ik heb pas sinds mijn laatste duik een duikcomputer en in de tien jaar daarvoor nooit dus op die laatste duik waar ik niet dieper dan 5,5 meter ben geweest is de gebruikte 32,57 liter per minuut niet representabel. Waar anderen tijdens een gelijke duik genoeg hadden aan 12 liter had ik met een 15 of zelfs 18 liter als eerste mijn fles leeg.
  ​​​​​​Je opmerking over compenseren met je longen ga ik ook zeker weer eens beter op letten.

 • mcgoos

  Deelnemer
  22 juni 2020 om 19:58

  Hallo Fijnie,
  ik heb zelf nog nooit met de Mares Abys gedoken maar dat schijnt wel een goede automaat te zijn.
  De Auqualung en de Apeks o.a. XTX 50 zijn in ieder geval prima automaten (ik duik zelf met de Apeks) en je kunt deze automaten zo licht afstellen dat ze bijna vanzelf lucht geven, maar… luchtverbruik is van zoveel factoren afhankelijk b.v.
  [LIST]
  [*]trim (hoe hang je in het water als een zeepaardje of als een baracuda),
  [*]uitloding (eigenlijk moet je aan het einde van de duik met zo’n 20 á 30 bar nog net in evenwicht zijn, niet te licht maar ook niet te zwaar, met een leeg trimvest c.q. droogpak) en gedurende de duik in evenwicht.
  [*]ademtechniek (haal je snel en oppervlakkig adem of juist redelijk diep maar rustig) en hier geldt dus wanneer je moet zuigen, niet goed, wanneer het geen moeite kost, oké.
  [*]stroomlijn van je uitrusting (hangt alles los om je heen in het water (manometer, octopus, enz) of heb je je attributen dicht tegen je lichaam.
  [/LIST] Ik zou je willen adviseren daar eerst eens rustig mee te gaan oefenen en nauwkeurig je luchtverbruik ( Surface air consumption SAC) bij te houden en niet één keer, maar diverse keren zodat er een nauwkeurig beeld ontstaat. Lees hiervoor de gemiddelde duikdiepte van je computer af
  De gemiddelde SAC loopt van zo’n 16 l/min (goed geoefend en uitstekende conditie tot boven de 25 l/min of wanneer je hard aan het werk bent, nog meer haha).

  Succes met je zoektocht

 • Don-Chedi

  Deelnemer
  22 juni 2020 om 21:27

  Je ademverbruik verminderen door je luchttoestroom te blokkeren is een van de slechtste adviezen die gegeven kan worden. Als je luchtverbruik hoog is, is dat een gegeven; je lijf heeft dan op dat moment die hoeveelheid zuurstof nodig. Daar kan je naar zoeken, naar die oorzaak (te druk, te nerveus, te veel inspanning, te slechte conditie, te veel lood, te hard zwemmen, enzovoorts, enzovoorts), en die oorzaak aanpakken. Dat kan tijd nodig hebben. Maar ga je je luchttoevoer dicht knijpen, dan gebeuren er allemaal dingen in je lijf die niet goed zijn. Hoofdpijntje als een mild gevolg, bewusteloosheid en dood door verdrinking als meest serieuze gevolg. Er zijn vast mensen die dat beter kunnen uit leggen, maar het punt blijft: als je lichaam die hoeveelheid zuurstof vraagt, geef het dan!

 • middendruk

  Deelnemer
  22 juni 2020 om 23:51

  Ik duik met de Apeks xtx 50 en met de Abyss . Een waarneembaar verschil in luchtverbruik heb ik nooit bemerkt.
  Lucht sparen door minder adem te halen is zoals de anderen al schrijven het slechtste advies dat er is.
  Er zijn veel factoren die een rol spelen in het luchtverbruik. mannen verbruiken vaak meer dan vrouwen .Lengte ,gewicht ,conditie ,stress, inspanning, diepte, trim, stroomlijn,teveel of te weinig lood,stuwkracht van je vinnen en waarschijnlijk zijn er op dit forum die er nog meer weten.
  Duiken is geen wedstrijd , ga lekker relaxen onderwater scheelt gegarandeerd in je luchtverbruik. Als je automaat de lucht er niet uit laat lopen zonder dat je er uit ademt dan ligt het daar zeker niet aan.

 • fijnie

  Deelnemer
  23 juni 2020 om 09:47

  Hartelijk dank allen voor jullie antwoorden.
  Het klonk zo aannemelijk. Een automaat die wat minder enthousiast lucht geeft zodat je minder “onnodige, overbodige” lucht zou innemen en ongebruikt weer uit zou ademen.
  Ook bedankt voor het meedenken waar mijn gulzigheid vandaan zou kunnen komen. De meeste tips liggen voor de hand maar worden daarom niet minder gewaardeerd.
  Ik ga me er niet langer druk om maken en tijdens het genieten onder water proberen iets beter op de andere mogelijke factoren te letten.
  Richard

 • willemtel

  Deelnemer
  6 juli 2020 om 21:39

  Maak je niet te druk
  als je tank bijna leeg is ga naar de oppervlakte
  is d3 duur van je duik te kort overweeg een andere tank (grotere/300 bar)
  zolang er geenmedisch probleem is ,gewoon genieten

 • Anoniem

  Gast
  7 juli 2020 om 13:26

  Wat een onzin verhaal van die duikwinkel. ! Ik heb altijd gedoken met de Abys voordat ik overstapte op de Legend LX supreme. Qua luchtverbruik geen verschil. Een hoger of lager luchtverbruik ligt aan de duiker en zeker niet aan de automaat. Soms moet je er gewoon genoegen mee nemen dat je wat meer verbruikt dan een andere duiker. Beter is dan om je fles inhoud er op aan te passen. Mijn Buddy gebruikt met een 15L net zo veel als ik met een 12L tijdens een duik. En zo liggen wij weer op één lijn met het verbruik.

 • Ron Jacobs

  Deelnemer
  23 juli 2020 om 22:45

  Ik snap ook het hele verhaal niet, de afstelling is meer om wat lichter of zwaarder te laten ademen of wat minder snel onnodig te laten afblazen.
  Het is gewoon een kwestie om niet na te denken bij het ademen, en het automatisch te laten verlopen. Niet meer of minder.

Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu