Vind antwoorden, stel vragen en maak contact met onze leden over de hele wereld.

Homepage Forum Reizen Duikvakanties en Bestemmingen Rode Zee Aanvullende kosten liveaboard Marsa Alam, Normaal?

 • Aanvullende kosten liveaboard Marsa Alam, Normaal?

  Posted by Pandit on 11 september 2018 om 08:04

  Aanvullende kosten liveaboard Marsa Alam, Normaal?
  Hallo allemaal

  De fantastische en reuze gezellige duikvereniging waar ik lid van ben heeft samen met een niet nader te noemen reisbureau gespecialiseerd in duikvakanties een vakantie georganiseerd in Marsa Alam, Egypte, waaronder een 7 daagse Liveaboard, die over een week begint. Mede omdat ik in deze periode al in Egypte ben heb ik alleen voor het liveaboard deel gekozen, dank zij een groepskorting. was het bedrag voor mij acceptabel, waarbij zoals in Egypte gebruikelijk €30,- gereserveerd moet worden voor evt. fooien voor de bemanning, Sinds ik akkoord ben gegaan en de reissom heb ik te maken met meerdere verhogingen. De eerst omdat er meer mensen meegingen, daarna voor een 15 literfles (dit is iets extra, maar was niet van te voren gecommuniceerd) . Gisteren kregen we te horen dat we per persoon €60,- moesten lappen voor fooien en vooraf moeten voldoen. Deze is bij mij in mijn verkeerde keelgat gekomen. Zeker omdat de bemanning geen salaris blijken te ontvangen en het van fooien moeten hebben. Als Egypte-kenner is dit voor bepaalde beroepen niet vreemd, zoals pompbedienden, maar ik verwacht dat bootbemanning van een luxe boot wel normaal salaris ontvangen. Verder is het bedrag voor Egyptische begrippen erg royaal. Volgens Wikipedia is een fooi een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte ‘normale’ kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft. Ik heb in ieder geval aangegeven dat ik niets vooraf betaal en achteraf bepaal of en hoeveel ik betaal. Ik ben benieuwd wat de reactie is.

  Ik heb het unheimliche gevoel dat de duikers in Marsa Alam (waar ik nog nooit eerder ben geweest) niet als gasten maar als Geldbomen worden gezien, Dit had ik totaal niet in Hurghada waar ik vroeger dagboot duiken heb gemaakt en in Dahab waar ik jaarlijks duik.

  Heb ik te maken met een incident of is dit common practise in Marsa Alam. Mijn voorpret heeft in ieder geval een flinke deuk opgelopen.

  Anoniem reageerde 4 jaar, 7 maanden geleden 8 Leden · 17 Reacties
 • 17 Reacties
 • straps

  Deelnemer
  11 september 2018 om 09:22

  Ja komen altijd wel wat extraatjes bij, zoals 15L fles, ed. En ook de fooien. Mijn duikclub vraagt om 100€ fiooi te lappen, 50€ voor het personeel 50€ voor de duikgidsen. Heb het nog nooit anders geweten en bij alle liveaboard arrangementen staat het er ook wel bij.

  Heb je wel Nitrox geboekt? Wordt wel eens vergeten de eerste keer.

 • Pandit

  Deelnemer
  11 september 2018 om 09:50

  Bedankt voor je reactie. Is dus common practise. Als dit van te voren wordt gecommuniceerd zou ik er geen moeite mee hebben, maar 1 week voor vertrek vind ik niet kunnen en ben ook niet bereid om dit bedrag en sowieso vooraf te betalen. Ik heb de site van het betreffende duikcenterreder in Egypte nageplozen en geen regel voor dergelijke kosten tegen gekomen. Achteraf zal ik volgens Egyptisch gebruik een vrijwillige bijdrage doen in relatie met de geleverde service. Dat reders de duikers de personeelskosten van de boot laten betalen vind ik ronduit schandalig en heb ik nooit eerder meegemaakt in Egypte. (dit wordt mijn eerste (en waarschijnlijk ook laatste) liveaboard). Nitrox zit overigens bij de prijs inbegrepen.

 • rno

  Deelnemer
  11 september 2018 om 09:51

  Geen ervaring met liveaboards, maar tot nu toe nog geen “verborgen” kosten gehad bij verschillende operators in Marsa Alam (Extra Divers, Emperor, Tekstreme)
  Fooi heb ik denk ik nog altijd achteraf gegeven (kan me niet herinneren het ooit niet gegeven te hebben), maar dat bepaal ik dan zelf ahv hoe ik alles ervaren heb. Fooi is overigens zeker wel gebruikelijk in Egypte en diverse beroepsgroepen zijn ook mede afhankelijk van fooien om rond te kunnen komen; het is daar geen NL.

 • Pandit

  Deelnemer
  11 september 2018 om 10:16

  Hi @rno, Als Egyptekenner ken ik uiteraard het systeem van fooien. een belangrijke aanvulling op het vaak karige salaris. Voor pompbedienden aldaar zelfs het enige inkomen wat ze hebben. Zojuist kreeg ik de informatie dat de TIP geen fooi betreft maar salaris voor de bemanning van Emperor (Ik noem de naam van reder). Hierover staat niets op hun site (http://www.emperordivers.com) dat zou in de FAQ moeten staan. In Nederland noemen we dit volksverlakkerij, In Egypte Harami . Dat de gastenduikers het salaris van de bemanning moeten betalen is al raar, maar dat zou vooraf duidelijk aangegeven moeten worden, dan had ik een half jaar geleden bij het boeken waarschijnlijk een andere keuze gemaakt.

 • duikgek89

  Deelnemer
  11 september 2018 om 12:01

  Pandit;n1859995:
  Dat reders de duikers de personeelskosten van de boot laten betalen vind ik ronduit schandalig

  Het alternatief is dat ze de prijzen verhogen en hun personeel (meer) salaris betalen, maar linksom of rechtsom komt de beloning van de bemanning toch echt uit de portemonnee van de klant. Waar zou het anders vandaan moeten komen?

 • Pandit

  Deelnemer
  11 september 2018 om 13:41

  duikgek89;n1859998:
  Het alternatief is dat ze de prijzen verhogen en hun personeel (meer) salaris betalen, maar linksom of rechtsom komt de beloning van de bemanning toch echt uit de portemonnee van de klant. Waar zou het anders vandaan moeten komen?

  Het verhogen van de prijs zou mijn voorkeur hebben, dan weet ik vooraf waar ik aan toe ben en had ik daar mijn keuze op kunnen baseren. Inmiddels heb ik een formeel antwoord ontvangen van het Nederlandse reisbureau die deze duikvakantie organiseert. De tip is vrijwillig. mooi dan zal ik een voor Egyptische begrippen een goed fooi geven als de service naar wens is, maar geen exorbitant bedrag wat geadviseerd wordt.

 • duikgek89

  Deelnemer
  11 september 2018 om 15:34

  Dan las ik je originele zin verkeerd. Het klonk alsof je het raar vond dat de bemanning betaald word van het geld van de klanten. 🙂

  En dan ben ik het met je eens. Het zou fijn zijn als men normale prijzen zou hanteren en normale salarissen zou betalen en zou ophouden met die fooien-flauwekul. Over de hele wereld. Maar goed, zo werkt het vooralsnog niet.

 • Anoniem

  Gast
  12 september 2018 om 08:55

  Ik heb vaak met Emperor gedoken in Marsa Alam .(Ik boek altijd zelf Hotel en duiken los van elkaar. )Geen live aboard ,maar de dag boten die vanuit de haven van port ghalib vertrekken. Een meerprijs voor een grotere fles is normaal. Net als (vaak) een Nitrox pakket die los bij te boeken is. Maar dat staat ook allemaal op hun site vermeld. De Fooi bepaal je zelf. De bemanning krijgt bij Emperor gewoon salaris betaald ,dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. De Fooi gaven wij altijd na afloop (vrijwillig) en wordt daarna door de kapitein onder de bemanning verdeeld. Dat is dus ‘extra’ voor hun. Boeken via een ‘Duikclub ‘ heb ik 1x gedaan (liveaboard) .Maar ben toen al snel afgeknapt op de ‘extra kosten’ die hun je voorschotelen. Een NL duikclub boekt in één keer het hele pakket. Dus bij meer dan tien man een flinke groepskorting. Die wordt vrijwel nooit doorberekend in de prijs per persoon ,maar daarvan gaat de eigenaar zelf ‘gratis’ mee . Die eigenaar wil natuurlijk ook in een goed daglicht blijven bij de Egyptische duikschool ,dus zorgt dat de bemanning ook mee profiteert middels een paar extra centen in de vorm van (verplichte) Fooi. Ga anders even naar de site van Emperor en neem even contact op met ‘Luke Atkinson’ . Die kan je alles uitleggen hoe het er daar aan toe gaat.

 • Germie

  Deelnemer
  12 september 2018 om 09:38

  Verplichte fooi nog nooit van gehoord. Is bij mij een nogo en zeker als dit pas na boeken gemeld wordt. Ik bepaal zelf aan wie en hoe hoog mijn fooi is, en betaal die dus nooit vooraf aan een groep. Wie weet pikt de verkeerde er wat van. Ik hou het liever in eigen hand dan. Ik ben nog nooit in Egypte geweest, maar verplichte fooien nog nooit mee te maken gehad.
  Dat een grotere fles wat duurder is is eigenlijk altijd zo.

 • henkkr.

  Deelnemer
  12 september 2018 om 10:00

  Ik ben in het voorjaar naar Egypte geweest met ons duikclubje. Daar de zuidtour met een liveaboard gedaan. Wij wisten van te voren dat we 40 euro aan fooi mochten betalen. Hier heb ik geen moeite mee. De dubbelset met lood koste ons 85 euro voor een hele week. Na elke duik werd de set netjes gevuld met ean 32 niets om over te klagen. Wel wordt er iets teveel de nadruk opgelegd om de fooi vooral niet te vergeten.

 • Anoniem

  Gast
  12 september 2018 om 14:12

  Op veel plaatsen in Egypte zijn ze ‘verwent’ met al die Fooien. Het is dan geen Fooi meer ,maar extra inkomen waar ze soms om lopen te schooien. Dat is de laatste jaren wel toegenomen. Toen ik voor de eerste keer in Egypte met een Liveaboard mee ging (3 dagen in 1999) hebben wij met 17 man 10 gulden pp Fooi gegeven ,dus 170 gulden. De eigenaar v/d duikschool was de volgende dag behoorlijk boos op ons omdat er niemand v/d 4 koppige bemanning kwam opdagen .Ze hadden gisteren een kapitaal gekregen en gingen dat eerst opmaken met hun Family. Als het geld op is komen ze wel weer. Voor ons werd er dus een nieuwe bemanning geregeld voor de komende paar dagen. Dat was toen ook een ‘rare’ beleving.

 • Pandit

  Deelnemer
  12 september 2018 om 15:28

  hevo;n1860004:
  Ik heb vaak met Emperor gedoken in Marsa Alam .(Ik boek altijd zelf Hotel en duiken los van elkaar. )Geen live aboard ,maar de dag boten die vanuit de haven van port ghalib vertrekken. Een meerprijs voor een grotere fles is normaal. Net als (vaak) een Nitrox pakket die los bij te boeken is. Maar dat staat ook allemaal op hun site vermeld. De Fooi bepaal je zelf. De bemanning krijgt bij Emperor gewoon salaris betaald ,dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. De Fooi gaven wij altijd na afloop (vrijwillig) en wordt daarna door de kapitein onder de bemanning verdeeld. Dat is dus ‘extra’ voor hun. Boeken via een ‘Duikclub ‘ heb ik 1x gedaan (liveaboard) .Maar ben toen al snel afgeknapt op de ‘extra kosten’ die hun je voorschotelen. Een NL duikclub boekt in één keer het hele pakket. Dus bij meer dan tien man een flinke groepskorting. Die wordt vrijwel nooit doorberekend in de prijs per persoon ,maar daarvan gaat de eigenaar zelf ‘gratis’ mee . Die eigenaar wil natuurlijk ook in een goed daglicht blijven bij de Egyptische duikschool ,dus zorgt dat de bemanning ook mee profiteert middels een paar extra centen in de vorm van (verplichte) Fooi. Ga anders even naar de site van Emperor en neem even contact op met ‘Luke Atkinson’ . Die kan je alles uitleggen hoe het er daar aan toe gaat.

  De naam van Luke ben ik meer tegen gekomen bij mijn zoektocht. De meeste duikers zijn tevreden met de service van Emperor lees ik op tripadvisor. Al zaten er wel een paar heftige verhalen tussen zoals een aanranding. De persoon is wel door Emperor ontslagen. Ze zitten ook buiten Egypte en lijkt een Engelse eigenaar te hebben. Ik ben blij met jouw antwoord als ervaringsdeskundige en voel me gerust gesteld. . De gasten de salarissen laten betalen voor het personeel schoot bij mij het verkeerde keelgat in. Ik zal over een maand wanneer ik weer in Nederland ben mijn ervaringen hier melden. Ik hoop dat deze lovend zijn 🙂 Bedankt voor alle reacties hier.

 • ajh

  Deelnemer
  12 september 2018 om 18:11

  Heb ook goede ervaringen met Emperor (2x mee geweest). De bemanning werkt hard, dus ik vind een fooi geen probleem. Was niet verplicht. De Oostenrijkse gids wilde zelfs geen fooi hebben, gaf het aan de bemanning. Maakt zo’n trip voor de bemanning een goed inkomen voor Egyptische begrippen.

  Denk dat je de cultuur daar en hier niet moet vergelijken. Door een Nederlandse bril gezien zijn zaken die daar heel normaal zijn helemaal niet normaal en vice versa. En inderdaad, daar komen ze pas weer werken als het geld op is. Moet je in Nederland eens proberen bij je baas :embarasse

 • Anoniem

  Gast
  13 september 2018 om 09:19

  Pandit;n1860011:
  De naam van Luke ben ik meer tegen gekomen bij mijn zoektocht. De meeste duikers zijn tevreden met de service van Emperor lees ik op tripadvisor. Al zaten er wel een paar heftige verhalen tussen zoals een aanranding. De persoon is wel door Emperor ontslagen. Ze zitten ook buiten Egypte en lijkt een Engelse eigenaar te hebben. Ik ben blij met jouw antwoord als ervaringsdeskundige en voel me gerust gesteld. . De gasten de salarissen laten betalen voor het personeel schoot bij mij het verkeerde keelgat in. Ik zal over een maand wanneer ik weer in Nederland ben mijn ervaringen hier melden. Ik hoop dat deze lovend zijn 🙂 Bedankt voor alle reacties hier.

  Maak je niet TE druk om alles. Je hebt van te voren een prijs afgesproken en betaald en een verhoging omdat er meer mensen mee gaan klopt ook al niet. Dan zou je een verlaging ,dus geld terug, moeten krijgen. Bij zo’n trip werkt het zo…hoe meer mensen er op de boot gaan ,hoe goedkoper het wordt. Beste is een volle boot (qua prijs) ,maar zelfs bij een halfvolle boot kan het vaak al uit . Geniet van je vakantie en de duiken daar. ! We lezen je ervaring wel als je terug bent.

 • Pandit

  Deelnemer
  15 oktober 2018 om 08:18

  Inmiddels weer terug van de liveaboard trip. Het was fantastisch. 4 duiken per dag gemaakt, de service was enorm goed, het eten enorm lekker, en heel vermoeiend. bijna elke dag om 5 uur op en half zes in het water. We zaten in South zoals (St Johns reef en Fury Shoals. Ben met ruim 3000 foto’s thuisgekomen waarvan de meeste onder water genomen. We hebben met de duikvereniging met plezier een goed tip gegeven aan de bemanning. Omdat ik toch in Egypte was heb ik ook in Dahab (600km verder) ook een weekje geweest en gedoken.

Page 1 of 2
Start of Discussion
0 van 0 reacties Juni 2018
Nu